Dags att bubbla

Att bubbla är för mig detsamma som att njuta av ett mousserande vin. För någon annan kan bubbla vara ett sinnestillstånd av eufori, man är bubblande glad och skrattar. Ytterligare en betydelse är när något är uppskruvat och sedan brister, som en bostadsbubbla vilket får mig att komma tillbaka där jag började, till vinet.

Mousse är bubblor som brister och ju fler de är i ett vinglas desto bättre för det gör smaken godare. Omvänt, stora bubblor a la läskedryck har som enda effekt att man sväljer luft och det som händer då är att man rapar. Och hur kul är det att ha luft i magen när man är på mingelfest?

Alla enkla mousserande viner görs med läskmetoden kan man säga och det innebär att luft sprutas in i vinet. Här är bubblorna stora. De mest exklusiva champagnerna vilar många år i källaren där varje flaska innehåller en dos jäst och socker som långsamt långsamt ger champagnen den smak och de fina, små och många bubblor de är kända för.

Mellan dessa två ”ytterligheter” finna hela spektrat av bubbelviner och man kan i grova drag säga att priset är en första indikation på vilken status bubblorna har. Stora bubblor, billigt vin, små bubblor – dyr flaska.

I Systembolagets beställningssortiment hittar ni Spaniens bästa Cava alla kategorier. Den kostar lite mer än andra val men smaken motsvarar väl sitt pris. Du kan bara beställa en låda och för den försiktige kan det vara idé att splitta en låda, med grannen kanske.

Tips 1) Recaredo Brut Nature (77697), Cava Spanien, kostar 1 170 kr för 6 flaskor

Tips 2) Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (7688), Frankrike, 99 kr

Tips 3) Rotari Brut Riserva (7567), Italien, 99 kr

Tips 4) Läs Vinbankens rekommendation av fyra champagner under 200 kr

Så – äntligen fredag kan komma. Är ute i god tid med helgens tips vilket visar att även en notorisk tidsoptimist kan komma till sans, planera säger den som är präktig. Eller var det ambitionsbubblan som sprack?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *