Portugisiskt fredagsvin och tips för vinälskare

Varje år utser föreningen Munskänkarna en ort eller ett område som benämns årets vinort och för 2013 föll valet på staden Porto i Dourodalen. För distriktet har utmärkelsen stor betydelse och områdets vinproducenter kan garanterat se fram emot svenska Munskänksbesökare.

Munskänkarna grundades 1958 och är idag världens största ideella vinprovarförening med 24 000 medlemmar. Föreningen är öppen för alla som är intresserade av och vill lära sig mer om vin. I drygt 150 sektioner, både i Sverige och utomlands, anordnas det regelbundet provningar och kurser med olika teman och på olika kunskapsnivåer.  I föreningens medlemstidning Munskänken görs åtta gånger per år en bedömning av samtliga nya viner som lanseras på den svenska marknaden via  Systembolaget.

Det fina med Munskänkarna är att man är delaktig och aktiv precis så mycket som man själv vill eller har tid till, att man kan börja som novis och om ambition finns, nå en mycket hög teoretisk kunskapsnivå. Provningarna som anordnas av sektionen är för många lika mycket social samvaro som ren kunskapsinhämtning vilket såklart gör hela ”grejen” med vinkunskap, så mycket roligare.

I Umeå finns självklart en sektion och föreningen hittar du här: http://www.munskankarna.se/umea/Vinutbildning.aspx
Rekommenderas varmt då jag ser att en av kursledarna är kunnige Gunnar Swensson.

Mina tips för fredag från Dourodalen är,
röda vinet Duorum 2010 (2559), 99 kr
Ett vin som måste beställas (till nästa fredag), vita Il Redoma Branco 2011 (71810) för modiga 269 kr men oj så god!

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *