Vårviner har landat men snabba cash går bort

Ny månad, nya viner och man kan lugnt säga att ombyte och nyheter höjer pulsen lite extra hos vinintresserade. Systembolaget lanserar dagen till ära en grupp drycker som kallas vårviner samt en uppskruvad grupp (men inte bara med förslutning skruvkapsyl) viner som de kallar ”exklusiva”.

Jag sammanfattar: Rekommenderade ”vårviner” är dom som ska finnas i butik sex månader varav bland andra är av skön vardagskaraktär: Vita Blason de Bourgogne Sauvignon Blanc (5567), Riverstone Family Reserve (2013), Lindemans Bin1155 Semillon (6259) och strålande Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese (5830).

Röda Synthesi (2314), Montefalco Rosso Antonelli (2316), Casa de Santar Reserva (2519), Cono Sur Bicicleta Pinot Noir (6560 3Lbox), Castillo de Molina Carmenère Reserva (6544) och Castaño Garnacha Syrah Monastrell (2719).

Röda vinet Some Zin Smooth Blend (6437) går inte att förbise i detta sammanhang av konsumentupplysning och med en direkt rekommendation – undvik. Det s k vinet smakar som saft-soppa, det är otroligt sött dessutom platt och faktiskt, fullständigt odrickbart som vin. Gillar du söt druvdryck kan det möjligen passera men var också ärlig mot dig själv och notera varför du köper en smak, framför en annan. I detta fall är det av stor betydelse för här skulle jag vilja säga att gränsen för vad ”vin” är har tänjts till sin yttersta sorgligaste gräns. Och om ”det” passar till mat – det kan du glömma!

Zinfandel är en druvsort som jag förknippar med bärarom. Blåbär och lingon är precis på pricken vad vinet kan smaka av och då förstår ni att även om ”bär” associeras till söt smak är skogsbär också lika med ett stramsyrligt inslag. Hur koncentrerat ett vin är beror sedan på dess kvalitet och då kan man som konsument välja utifrån när man ska servera vinet (lätt mat eller för tillfälle mingel, alternativt smakrik mat av finmiddags-snitt) eller vad plånboken gillar.

I USA där zinfandel har sin hemmaplan gör man vita viner, rosé eller rött vin av sorten och stilen  kan vara allt från blush-wines (rodnande, menar lätt röda och lätta) till veritabla koncentrationsmonster (positiv bemärkelse) som när producenten ex är familjen Seghesio eller Ridge.

Mig veterligen har ingen annan druvsort åkt på så mycket smak-stryk och ingen annan sort har blivit så utnyttjad, misshandlad och kränkt som zinfandel. Varför? För att den är smidig och lojal, gör sitt jobb med att leverera alkohol och bär-fruktarom och därför är ett lovligt byte för företag som vill göra business. Zinfandel är vinvärldens snabba cash sort.

På Vinbanken kommer listan med månadens Topp 10 exklusiva viner på söndag den 3 mars, och vad gäller vin av ny årgång och andra trevliga vinbekanta visas tips löpande på Vinbankens hemsida. Anders Röttorp har också sammanfattat vinnyheterna i sin artikel i månadens bästa köp från näthandel, beställningssortiment och ordinarie Systembolagsutbud.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *