Hur står det till med EKOvinerna egentligen

För några veckor sedan provade journalisterna igenom hela Systembolagets sortiment EKO odlade, rättvisemärkta, etiska och PET buteljerade (miljövinst) klassificerade sortiment, alla kategorier. Från alkoholfritt till starkaste starka. Slutsats. Ojojoj – vilken soppa.

Nu är väl all kritik som riktas mot de behjärtansvärda produkterna och själva grundsaken ”bryr du dig som konsument om miljö och dina medmänniskor” som att svära i kyrkan. Vem, och jag poängterar vem skulle kunna säga emot eller resonera på något annat sätt än att man vill ”allt och allas bästa”.

Konsumenter beskylls ofta för att bara kolla på pris, att ensidigt välja de billigaste alternativen. Men, stämmer det? Jag som många andra handlar gärna billigt. Jag betalar utan att blinka för något jag tycker är rimligt, eller för det som är utöver det vanliga när jag vill och önskar extra allt. Jag gillar inte överpriser a la ocker samtidigt som jag drar mig för att köpa extremt billigt (vad är haken?). Jag vill som andra att det jag köper och betalar för är det som utlovas. Det är det jag betalar för.

Många konsumenter vill genom medvetna köpval bidra till att sätta fokus på vissa samhällsfrågor eller ta ställning för eller emot ett företag, produkter eller framställnings- som tillverkningsmetoder. För det betalar man extra.

Efter att jag provat igenom det stora sortimentet som aspirerar på konsumenternas goda samvete måste man ställa en fråga. För vem finns alla etiska, sociala och miljömärkningar?

Med sorg kan jag konstatera att merparten av Systembolagets utbud i denna genre ligger långt från en lägsta miniminivå av kvalitet. Att merparten av dryckerna smakar lite om alls något och där alldeles för många t o m är direkt motbjudande. Lika konstigt är miljömärkningen när vinet sedan tappas i extra tung glasflaska, typ dubbelt så tung som ”normalbuteljen”.

Nu säljer alla ovan nämnda produkter ändå för att konsumenten vill bidra, göra något bra. Men varför finns alla dessa märkningar, är de bara för kommersiellt syfte? Det är dags att ställa tillverkare och återförsäljare till svars för vilka produkterna är som står på hyllan, oavsett märkning. EKO…ja tack, men man undrar.

För den som är intresserad finns Anders Röttorps artikel om EKOviner att läsa på Vinbanken.

Bästalistan vin med EKO märkning

Vita
Cono Sur Chardonnay 2012 (6600), Viña Cono Sur, Chile, 77 kr
Torr, medelfyllig. Ren, fruktig smak av gula äpplen. Mjuk. Skönt vardagsvin, enkel stil.

Gysler Weinheimer Riesling Trocken 2011 (2107), WG Gysler, Tyskland, 120 kr
Torr, medelfyllig. Fruktig smak, lätt rökig, inslag av grape, äpple och mineral. Fin eftersmak. Trevlig, ren smak med bra längd.

Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire 2011 (5595), J M Brocard, Frankrike, 169 kr
Torr, medelfyllig. Smakrik av grön frukt, äpplen och päron, inslag av mineral och örter. Skönt, välgjort vin med klockren typicitet.

Röda
Gratena 2010 (2717), Fattoria di Gratena, Italien, 85 kr
Fruktig, fat, mandel, lädernyans. Mycket trevlig

Mas Louise (6470),Duseigneur, Frankrike, 89 kr
Stram, bärig, mörk frukt, kryddig. Fat. Läcker och skön.

Nederburg Manor House Shiraz Mourvèdre 2010 (2012), Nederburg Wines, Sydafrika, 109 kr
Fyllig. Nyanserad och balanserad, stram, lätt rökig. Toppvin i EKOgenren.

Box röd, två stycken
Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 2011(6560), Viña Cono Sur, Chile, 229 kr för 3L box.
Fairview Shiraz Cabernet Sauvignon 2011(6286), Citrusdal Wines, Sydafkrika, 225 kr för 3L box.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *