Italienvin när som bäst

Bäst och bäst kan diskuteras men säg såhär, när smaklökarna blir positivt överraskade av en oväntad upplevelse är det fullträff. I dagens SvD läser jag en artikel om senaste rönen om människors benägenhet och vilja att prova nya smaker. Många ryggar och det är lika många vuxna som småbarn som helt enkelt inte vill prova något nytt. Resultat från undersökningen påvisar nu att beteendet varken handlar om trångsynthet alternativt ovilja utan det är till stor del genetiskt betingat. Intressant.

Att hela livsmedelsbranschen med sina etablerade varumärken lär jubla är därför inte heller en vild gissning, snarare ett faktum. Producenter kommer också, med stor sannolikhet, älska forskningsresultatet och satsa än mer på varumärkesbyggande. Därmed är det inte konstigt att populära viner är dom som håller år ut och in och som är som  säkra kort av pålitlig smak som konsumenten sällan blir besviken över men som kanske, och nu kommer en ärlig fråga riktad till var och en av er läsare, inte heller är en såndär rock n roll aha-upplevelse som man bara går igång av (smak)glädje över. Eller?

En annan rolig reflektion apropå forskningsresultatet ovan är hur och på vilket sätt recensenter och skribenter rattar runt bland viner som ska bedömas. Att lista storsäljare och göra dessa viners inbördes rankningar borde därför vara mer säker mark (få flest gilla markeringar) än om man går så att säga utanför boxen (!).

Hmm… undertecknad lär fortsätta samma väg som tidigare, men nu med ytterligare en ny insikt, tipsa högt och låg om boxvin ibland om vin i flaska med kork eller skruvkapsyl, i magnumbutelj eller i minsta piccolosize och dyrt eller billigt.

 

Men apropå vin och smak utöver det vanliga.

Igår höll jag en provning för en vinklubb på ett företag, temat var Italienvin. Vi provade bland andra,

Vita
Abidoru 2011 (72331),Tenuta Sella & Mosca, 74 kr. Vermentino di Sardegna
På Sardinien är Vermentino (druva) di Gallura den mest berömda och det är Italiens enda vita vin med högsta kvalitetsklassning, DOCG. I skrivande stund har Systembolaget inte ett enda vin från DOCGn. Sommarvin med mersmak!

Langhe Arneis Blange 2011 (83207), Ceretto, 205 kr.
Arneis är grön druva i Piemonte, smaken på vinet är tydligt mineraldriven med inslag av örter och vit frukt. Rik!

 

Röda
La Tense Sassella (32341), Nino Negri, 133 kr. Nebbiolodruvans vin fast i Valtelinnadalen, nordöst om Comosjön. Lagom stram och elegant, bäst till mat, alltid personlig.
Vinbanken läser ni artikeln från mitt besök hos producenten sommaren 2012.

Etna Rosso Guardiola (72113), Terre Nere, 292 kr
Sicilienvin, Etnaodlade druvor som nerello mascalese kommer från lägen på hög höjd. Vinet är friskt, spänstigt, personligt och just nu så ”hett” bland världens sommelierer att det är nästan knasigt. Servera till mat och om inte lagad så kombinera med kallskurna charkuterier eller syrlig getost som Peccorino.

 

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *