Vin älskar lamm

Efter Påsk sjunker priset på lamm i livsmedelsbutikerna och inte mig emot. Det smakar alltid gott med lamm oavsett om helgdag eller vardag.

Laga lamm i ugn som stek.
Gör en pasta av dagsgammalt bröd, dränk med olivolja och smaksätt med vitlök, saft och skal från en ekologisk citron, rikligt med timjan och persilja, salt och svartpeppar som du fördelar över steken. In med köttermometer och i ugn på låg temperatur. Själv brukar jag ställa temperaturen mellan 110 till 130 grader, ska det gå snabbare är läget 160.

Hur lång tid stekningen tar varierar beroende på storlek och temperatur. Plockar du ut lammet redan vid 58 grader är tipset att lägga köttet under folie en halvtimme eller lite mer men vill man äta direkt är förmodligen 65 grader bäst. En blekrosa mot röd, men inte blodig kärna är perfekt tycker jag själv.

Till ett recept som ovan passar ett rött vin med frisk fruktsmak bäst men faktum är att lamm, beroende på tillagning och tillbehör är bland de mest vinvänliga kött man kan välja. Vitt vin, rosé eller rött passar egentligen lika bra.

Alkoholfritt då, tänker ni som väljer bort procenten. Det är först nu den stora utmaningen för en sommelier uppstår skulle jag vilja påstå. Många alkoholfria viner är fortfarande (de har blivit mer torra under senare år) alldeles för söta för att passa riktigt bra till en måltid.  Se gärna vad livsmedelsbutiken har för utbud av saft, gärna med smak av tranbär, slånbär eller vinbär.

Men hur hittar man den perfekta kombination
Systembolagets klockor som beskriver smak är strålande bra att ta hjälp av när man står rådvill inför vilket vin som passar till maten man ska servera. Klockorna är verkligen begåvat enkla att förstå sig på och ta hjälp av.

I tillagningen ovan styr den syrliga citronsmaken dryckesvalet och du behöver faktiskt ett vin eller annan dryck med bra fruktsyra.

Vi tar ett exempel
Vin med Systembolagets symboler och till lammrecept ovan heter I Filari 2010.

Lägg märke till vinets fyllighet. Lamm är inte att jämföra med det mörka, täta och fiberrika nötköttet. Strävheten i vinet är medelstor, det är perfekt i exemplet ovan för maträtten slår an på de mer finstämda smakerna än storstilad mustig extra allt macho-stil. Fruktsyran visar på klockan 21. Den är markerad med andra ord och det är mycket bra för syrlig smak i mat behöver (precis som sötma) möta syrlig smak i vin på samma nivå.Till lammreceptet ovan med citrussmak är det nödvändigt att vinet har frisk fruktsyra.

Att rekommendationen från Systembolaget om vad vinet passar till visar på griskött är också naturligt och för ett vin av denna kaliber med markerad syra. Gris- fläskkött kan precis som fågel ibland ge en torr smakupplevelse och då är det en fördel med en frisk ingång från vinet. I vårt recept finns syra varför jag utan vidare kan servera lamm. Klockorna är hjälpmedel men inte hänvisningar som ska följas slaviskt.

I Filari 2010 (2394), Italien, 69 kr


Andra rödvinsförslag:

Le Verdier 2011 (2440), 89 kr
Lirac Les Chenaies 2011 (2214), 99 kr
Château Labadie 2009 (3550), 99 kr
Domaine Santa Duc Les Quatre Terres 2010 (95436), 119 kr

Glöm inte
Det är trevligt att umgås runt det dukade bordet och att ha kul är mycket viktigare än att teoretisera alla mat och vinkombinationsmöjligheter.

Trevlig helg!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *