Bästa folkvinet har ny årgång

Vin med ny årgång är alltid aktuella i Systembolagets sortiment. Igår provade vinskribenter 70 viner ur det ordinarie sortimentet, alla med ny årgång.

Bland de ordinarie vinerna uppträder inga dramatiska förändringar, oftast. Vad det gäller nyansskillnad i smak som kan härledas till väder och som kallas årgångsvariation torde de vara av marginell betydelse inom det fasta vinutbudet. Varför? – för att vinerna (oftast) görs som uttalade varumärkesviner. De ska vara stabila och säkra val vilket är deras uppgift och det är inget fel i det. Tvärtom.

En markerad skillnad blir det när producenten bestämmer sig för att ändra i ”blenden”, underförstått att vinmakaren ändrar receptet. Det kan innebära en förändrad sammansättning av vilka druvor som ingår i ett vin, om en karaktär av fat läggs till eller tas bort, om jästen är en annan och så vidare. Alla dessa nyansskillnader upptäcker en stammis direkt och i redan vinnande vinsmaker är det bäst att hålla förändringsbenägenheten under kontroll. Omvänt, svaga viner som blir starkare med hjälp av en uppgradering är alltid välkomna.

 

Det är detta som vi som provar ska upptäcka och berätta mer om. Vilka viner var bäst bland nya årgångar? Jag har valt två vita och två röda. En champagne var också så bra att den bara måste åka med i veckans rekommendation och som i detta fall vet jag att det är årgången, vädret plus vinmakarens ambition, som höjt kvaliteten ytterligare ett snäpp upp.

Champagne:
Jacquesson Cuvée no 736 (7436), 359 kr

Vita:
Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2012 (22424), Italien, 64 kr (finns även i box och som brukar vara minst lika bra).
Villa Garros Sauvignon 2012 (4184), Frankrike, 85 kr

Röda:
Salice Salentino Riserva 2008 (7570), Italien, 69 kr
Reserve du Vieux Noir Malbec 2011 (2212), Frankrike, 69 kr

Är du nyfiken på vilka de bästa köpen är bland nya viner i maj kan du läsa mer på Vinbanken. Du hittar undertecknads maj-topplista-här och vill du se vad Anders Röttorp rekommenderar bland näthandlarviner, vin ur beställningssortiment sam i ordinarie sortiment läser du det här.

Trevlig helg!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *