Sex sjukt bra röda sommarviner

Här är några av mina egna favoriter när jag vill ha ett personligt, bra och hyggligt vin för rimlig peng. Listan nedan är inte i fallande ordning vare sig pris eller poäng. Alla förslagsviner är bra på sitt sätt. Gemensamt är att inget av dem har uttalade eller hårda tanniner.

Tannin är den förnimmelse av torr, kärnig stramhet man (kan) uppleva i munnen. I kombination till mat mjuknar och rundas tanninerna av.

En middagsklassiker i vin-matkombinations-sammanhang är exempelvis en röd bordeaux (när lagringsduglig och kraftig i sin struktur) matchas till en entrecote med vitlöksosande potatisgratäng. Vips, är tanninerna om inte borta men mycket mer behagliga!

Sommarlista bra rödviner 2013
Briccotondo Barbera 2012 (2773), Italien, 79 kr
Smakar skönt av röd frukt i kärnig stil, av fat, syrliga blåbär och av örter. Perfekt sommar-rödvin till pasta, lasagne, kassler med sommarpotatissallad eller en ostbit. Okomplicerad.

Periquita Original 2010 (2574), Portugal, väljer tveklöst 125 kr i magnumflaska (1,5L)!
Mustig mörk frukt, smak av kryddor och örter. Att servera vin ur magnumflaska är bara det  en fest. Grilla lammracks, servera med sallad, fetaost eller kanske tzatziki. Festligt.

Cappello di Prete 2008 ( 2727), Italien, 79 kr
Smaken på detta vin av druvan negroamaro går i stil av mörk frukt och kryddor med lätt torkade fruktnoter som bl a ger association till nypon. Passar gräddig pasta med kyckling eller skinka, till pajer av olika slag, hårdostar, charkuterier eller en smörstekt-sommarsvampmacka.

Conde de Valdemar Gran Reserva 2005 (12601), Spanien, 119 kr
En röd Rioja måste man bara dricka under sommaren. När man sitter på verandan, på bryggan eller på balkongen. Smaken är mustig och mörk, utvecklad och generös med inslag av fat och lite tobak.

Masi Campofiorin 2009 ( 5123), Italien, 109 kr
Förmodligen det strävaste vinet i den här gruppen. Ta exempelvis med vinet när du är bortbjuden för det klarar uppgiften av att smaka lyxigt samtidigt som smaken inte är så komplicerat att de som inte är till tänderna pålästa kan ”tycka till och om”. Bäst till fin köttbit.

Stellenzicht Pintotage 2011 (22273), Sydafrika, 99 kr
Kan inte låta bli att ”gilla” den rätt knasiga pinotagedruvan som mer eller mindre ger association till rök. För sommaren tänker jag grill-gärna kryddat fläskkött med glaze eller American BBQ-style. Vinet smakar av mörk plommonfrukt, lite sött av björnbär med vill vara strama-kryddor av fat och kaffe.

Fler tips – självklart för det finns många andra bra vinval att upptäcka – gå till Vinbanken.se!

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *