Rött vin från Spanien i glaset

Nu längtar jag efter rött vin. Mustigt och generöst men också med personlig snits som fångar upp mitt smak-intresse lite extra.

En stuvning med kantareller kan den som varit ute i svampskogen toppa köttbiten med, andra går ner på torget då jag har hört att det där säljs superfin svamp till bra kilopris. Det senare är möjligen en variant av snabbmat för en lyxigare helgmiddag.

Nedan två viner på förslag som jag plockat ut från den senaste ”nya årgångsprovningen” på Systembolaget i juni. Alla viner i bolagets ordinarie sortiment byter årgång (givet att de säljs med angiven årgång – vilket de flesta gör) vid något tillfälle.

Röda viner från Spanien

Torres Gran Sangre de Toro Reserva 2009 (2686), Katalonien, 84 kr
Smaken är mörk av mogen frukt och med en lätt anstrykning av russin. Vinet är mustig, sammetslent fruktig med en trevlig, kärnig touch som ger smaken ett skönt driv.
Varför prova: Torres är ett stort företag som drivs av en engagerade ägarfamilj i en mycket målinriktad anda och med både hjärta och hjärna.

Marqués de Murrieta Reserva 2007 (2612), Rioja, 129 kr
Kraftfullt vin med smak av mörk, nästan söt frukt och med en struktur av stram syra och ungdomliga (lite kärvare) tanniner. Behöver i dagsläget, för bästa upplevelse, kombineras till en köttbit. Den som vill kan med fördel spara/lagra några flaskor.
Varför prova: Det är roligt att se en producent som är trogen en stil, distrikt, druvsort och sätt att göra vin på att när denne ”bara” gör sin ”grej” samtidigt blir till en av de mest trendiga och genuina producenterna.

Vill du i stället ha tips på vita viner och av sorten chardonnay kan du läsa Anders Röttorps artikel på Vinbanken.

Ha en fantastisk helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *