Fredagsvinmys i vit eller röd stil

Sista helgen i augusti plockar jag fram vardagssköna vinval. Vinerna som jag kan dricka nu eller då och som gör att jag har svängrum när jag planerar middagen. Ni vet, jag väljer alltid vinet först – sedan funderar jag över maten.

Vitt vin med spänst och krispigt drag
Villa Garros Sauvignon 2012 (4184), François Lurton, Frankrike, 85 kr
Torr, medelfyllig och spänstigt stram. Grönfruktig, balanserad smak av päron, kiwi, svartvinbärsblad och gröna äpplen. Inslag av lime. Skönt vinval av sauvignon blancdruvan.
Passar till: Räkor eller sallader med syrlig dressing eller smak av citron, till vit fisk med örtig sås eller bara så, som ett vitt uppfriskande glas vin.

Jacobsdal Pinotage 2011 (22055), Sydafrika, 99 kr
Medelfylligt vin som smakar av mörk frukt med inslag av söta bär. Det finns drag av fat, kakao, örter och kryddig pepparsmak. En lätt rökighet kan anas. Vinet är en av mina bästa röda vardagsvinval för det passar gott till allt från vardagliga pastarätter till helgens finare köttbit som jag toppar med smörstekta kantareller.
Vet av egen erfarenhet att vinet utvecklas strålande med lagring. Inte konstigt således att magnumflaskan som fanns i beställningssortimentet är slut (för tillfället kan man hoppas).

Väljer du bort alkohol är det bättre att gå för must än alkoholfritt vin. Äppelmust med stor mersmak finns flera alternativ av men kolla eller fråga personalen om sötman i drycken. Det är en fördel om smaken är torr när ni ska servera drycken till mat.

För det röda vinets alkoholfria alternativ är;
Saxhyttegubbens Blåbär 100% (1964), Sverige, 69 kr för 330 ml det enda rätta. Passar dock bäst till mat för smaken kan annars upplevas som väl stram och kärv.

Och apropå äpplen så lanseras Brännland Cider ABs;
Iscider 2012 (2918), Sverige, 249 kr för 375 ml. på Systembolaget den 2 september. Vill du veta mer om hur den gyllengula, söt av äpplen-smakande Iscidern blir till i det lilla cideriet i Vännäs by, publiceras en artikel på Vinbanken imorgon lördag den 31 augusti.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *