Röda Twin Oaks som en ’Peaks’ av smak

Robert Mondavi känner vinvänner till som en förgrundsperson för Kaliforniens viner. Över tid har Robert Mondavi Winery levererat vin av god till mycket hög kvalitet och under en period var såväl företag som flera av vinerna ledande i branschen.

Under 1960-talet lanserade Mondavi det vita vinet av druvan sauvignon blanc under namnet ”fumé blanc”. Förebilden fanns i Frankrike och i Loiredalen från en appellation som han gillade speciellt, nämligen Pouilly-Fumé. Således skulle namnet, Fumé blanc, lyfta hans egna vin från de gängse vita, söta sauvignon blancvinerna som då gjordes i Kalifornien. Sedan dess har mycket hänt men man kan konstatera att  Robert Mondavi framgångsrikt drivit utvecklingen av de amerikanska vinernas ofta söta yppiga stil till en mer, kalla det, återhållen smakstil av europeiskt snitt.

För att hedra Robert Mondavi har företaget nu lanserat två viner, en vit  fumé blanc och en röd cabernet sauvignon som heter respektive, Twin Oaks 2011 Anniversary Selection. Båda vinernas druvor kommer från Mondavis favoritområde i Napa, nämligen Oakville (Twin Oaks får så sin förklaring). Jag har provat den röda, cabernet sauvignonvinet.

Twin Oaks 2011 Anniversary Selection
Tät mörk färg med doft och smak av mörka bär. Vinet är balanserat, medelfylligt till fylligt med tät, elegant smak av mörk frukt och svarta vinbär. Strukturen är nästintill sammetslen och tanninerna medel till mjuka. Fin längd med lite saftig avslutning.
Gott att dricka nu och gärna till en svampmacka!

Pris på nätet, detta från The Wine Company, är för 115 kr ytterst humant vilket gör köpet som ett av gott prisvärde. Vinet är bra men inte stort. Det lustiga är dock är att om man googlar på dess pris ser man att i USA säljs samma vin för cirka 45 USD.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *