Skruvat fredagsvin

Om skruvkapsylens vara eller inte, dess fördel vs kork och om oromantisk eller strikt praktisk förslutning har det skrivits spaltmeter om. Konstaterar här att jag gillar skruvade viner precis lika mycket som buteljer förslutna med kork.

Det beror på när, varför och hur vinet ska serveras om jag medvetet väljer vin med en viss förslutning och annars om jag köper ’vin’ för dess egen unika skull spelar dess ’kapsyl’ absolut ingen roll. Så, egentligen är frågan om vilken förslutning som är den ’bästa’ ganska meningslös. Vilket som är bäst, skruv eller kork, går i dagsläget inte att svara på och oavsett måste det alltid vara innehållet som räknas.

Fredagstips denna veckan är vinbuteljer med skruvkapsyl.

Vita viner

Jacob’s Creek Wah 2012 (79919), Australien, 89 kr. Beställningssortimentet.
Här är vinet som enligt vinmakare Rebekah Richardson är perfekt till japansk mat. Med anledning av de söta, syrliga och salta smakerna i det japanska köket har vinet således en mogen, fruktig rondör som kommer av en liten restsötma, 2gr/L, det smakar ändå friskt (OBS tänk på serveringstemperaturen=sval), och lätt kryddigt aromatiskt. Egentligen är det här ett vin som när det provas på egen hand inte gör så mycket väsen av sig, det smakar okomplicerat okej. När jag provar till sushi och sashimi med soyasås eller dashi, då händer något. Kombinationen fungerar och vinet passar maten, genomgående, utmärkt!

Neethlingshoof Sauvignon Blanc 2013 (28006), Sydafrika, 80 kr
Det bra vita vinet som skruvat upp kvalitet ett snäpp till. Trevligt krusbärs och kiwifrisk, stram smak med inslag av citrus. Lätt aromatisk eftersmak. Passar perfekt till räkor med citronklyfta eller till det vegetariska köket,

 

Röda

Torres 5G Garnacha 2012 (2744), Spanien, 69 kr
Trevlig nykomling ihos Systembolaget från den alltid lika kvalitetssökande, spanske vinproducenten Miguel Torres. Fem gånger grenachedruvan är synonymt med namnet 5G. Smaken är mörkfruktig, tydlig av bär som är en av grenaches signum, hallon för undertecknad, och lite kryddigt. Fyndvin med extra plus! Passar husman.

Santa Tresa Capoccia (79836), Italien, 79 kr. Beställningssortimentet. (Noterar att SBs hemsida säger att vinet är ’slut hos leverantör’. Denna info kan ändras snabbt som att den inte alltid är med sanning överensstämmande).

Fredagsvin! För många är vinet en fredagkväll lättsamt, det smakar ’gott’ utan vidare krummelurer. Cappocia är precis ett sådant vin, publikt. Lite sött av torkad frukt och mustigt. Om jag ska ha det till mat, tveksamt, men ifall så måste ingredienser vara lite söta. En grönsak, en gelé eller rätter där frukt ingår. Fläskstek med plommon kanske?

 

Trevlig helg! Extra lästips denna vecka är Karin Ahlström Jensens text på Vinbanken om långkok med italienskt vintips.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *