Syrah och shiraz – samma men olika

Till många av höstens kötträtter passar mustiga rödviner. En druvsort som lockar fram vilt- och nötköttets smaker och rotsakers söta egenskaper är vin av sorten syrah eller om man vill, shiraz.

Många skulle nog ranka syrah som en klassiker med fransk tillhörighet.  Förnäm som få när i vin från Rhônedalens topprankade ursprung Hermitage och Côte Rôtie. Tar man sig söderut i den nord-sydorienterade Rhônedalen blandas syrah med andra sorter som blå grenache eller carignan och mourvedre framför andra. i ’söder’ är ett av de mest kända distrikten Châteauneuf-du-Pape. Summa summarum, syrahdruvan är känd och dess viner som smakar kryddigt av vitpeppar och mörka skogsbär, björnbär och solmogna hallon, etablerade men samtidigt är sorten inte en av de mest odlade druvorna i Frankrike.

Faktum är att i vinsammanhangets nya världen och i länderna Australien, Sydafrika, Kalifornien och Chile är syrah, eller som den då ofta kallas, shiraz, mycket mer populär och därför större. Stor i betydelsen att odlingsarealerna är stora. Jämfört med Frankrikes syrah äger shiraz arenan.

Smakar de olika? Ja, som med alla viner och alla druvor spelar ursprunget roll. Temperatur, geologi, klimat samt tillverkning inverkar självfallet precis som att allt ’levande och naturligt växande’ anpassar sig efter rådande förutsättningar. Vill man grotta ner sig på detaljnivå kan man diskutera kloner,rotstockar, vingårdslägen och deras disposition och mycket mer.

Generaliserande och övergripande kan man säga att aromen av mörka bär, björnbär alltid finns oavsett om vinet är av syrah eller shiraz men, i:

Frankrike, fokus på kryddor och örter
Australien, drag av myntakaraktär och mörk söt frukt
Sydafrika, inslag av mörk frukt, mörka bär och möjligen lätt rökig
Kalifornien, den mörka frukten, koncentrationen av sötma, bär, och kraft
Chile, som ovan man som helhetsstil mer saftig och om man vill, okomplicerat generös

Förslag vin
Frankrike: Côte Rôtie Brune et Blonde E Guigal (96124), 199 kr
Australien: Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz (16320), 189 kr
Sydafrika: Zonnebloem Shiraz (2007), 82 kr
Kalifornien: Cline Cashmere (6580), 99 kr. OBS blandning.
Enbart syrah/shiraz: Ojai Santa Barbara Syrah (90029), 269 kr
Chile: 1865 Limited Edition Syrah (79510), 239 kr

Prisnivån är lite upp, inget fel om till fest.

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *