Från olika världar – fetbra chardonnayvin

Pumpa-tid i köket kräver sällskap av vitt vin i glaset. Och inte vilket vin som helst för absolut ’bäst’ blir kombinationen till vin som i sin grundkarakteristik är ’torra, medelfylliga, smakrika och lätt smöriga’.

Insatta vet då direkt att, aha! – nu är tid för chardonnayvin vilka lagrats på fat och därmed har fått smak av gyllengul frukt, av smör, nötter och rostade fat (kaffeton).

En anledning till varför dessa vita smörsmakande viner i kombinationen till ’pumpa’ är så lyckad står att finna i matens tillagning. Steka, grilla med smör, nötter och grädde och kanske även saffran passar de rostade, fatlagrade, nötsmakande chardonnayvinerna som handen i handsken. Således, vinerna är bra i kombination till det som är aktuellt i köket just nu – exempelvis en rätt som pumpasoppa!

Extra roligt är det också när jag vet att det finns en stor grupp vin att välja bland. Här följer fyra val, i två olika prisklasser från vitt skilda ursprung men med en gemensam nämnare; vinerna rockar fett!

 

Torr, fruktig och smakrik chardonnay med smörig smak

Nya Zeeland

Saint Clair Omaka Reserve Chardonnay 2012 (95051), 89 kr
Inslag av smör, nötter, apelsin och rostade fat utmärker sig i detta vin.

Neudorf Chardonnay Nelson 2011 (6464), 149 kr
Fylligare smak i jämförelse med vin ovan, en anledning till högre pris. Tätare struktur med fokus på frukt före övriga ingredienser som smör, nötter och rostade fat.

 

Frankrike

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages Chardonnay 2012 (2295), 79 kr
Frisk, smörig och fruktig. Mogna päron, gula plommon, lätt smörighet och trevlig eftersmak.

Bourgogne Les Sétilles 2011 (5657), 143 kr
Nyanserad. Frisk, balanserad sammansatt smak av gul frukt, nötter, smör, lätt rostade fat och mineral!

 

Tips:
En trevlig artikel hittar ni på Vinbanken om druvan chardonnay, vinernas breda smakpalett toppat med några utvalda tipsviner. Läs ’Chardonnay – den främsta?’

Trevlig helg!
/Elke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *