Glöggtid!

Tro det eller ej men glöggandet har faktiskt redan dragit igång. Den 1 november släpptes årets glöggsortiment på Systembolaget och jag har provat alla för att ta reda på vilken glögg som aspirerar på titeln, ’årets bästa’.

Men det är inte så enkelt att plocka ut en eller två glögger som höjer sig över andra då de flesta har en enda gemensam nämnare, en ’söt och kryddig’ smak. Och så ska ju glögg smaka. Men ärligt, smakar inte glögg som godast om den är stark snarare än söt?

Under provningen kom jag på mig själv med att vilja föreslå, ’kan bara drickas om man spetsar med sprit’. För mig ska en ’äkta’ glögg ha lite drag i smaken, om ni förstår vad jag menar. Problemet var att många av glöggerna som föranledde undertecknad att vilja öka styrkan var alkoholfria alternativ eller hörde till gruppen vinglögg och då är en dos högoktanig alkohol knappast aktuellt.

Alkoholfritt har självklart en plats, på egna meriter. Men när det gäller alkoholfri glögg är det ett ’problem’ för smaken har en tendens att bli kväljande söt. Det är inte okej för den som väljer att avstå alkohol att behöva nöja sig med ett glöggalternativ som inte håller måttet. Varför kan inte tillverkare ta fram en juste alkoholfri glögg?

Bäst är att göra egen alkoholfri glögg. Som bas föreslår jag äkta svartvinbärsaft eller prova med Saxhyttegubbens Blåbär 100%. Ni kan även gå till hälsokostbutiken, de har olika och spännande drycker i sortimentet.

Några av årets goda glögger är:

Dufvenkrooks Orginal (96510), 74 kr
Tegnér & Son Apelsin & Choklad (96035), 79 kr. För alla ’sötsmakande godisfantaster’.
Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Cognac (96518), 82 kr för 500 ml.
Grythyttan Skogsglögg (96460), 87 kr. Smakar bär.
Klassikern Blossa Starkvinsglögg Röd (8505), 76 kr, håller än.

På tisdag den 12 november kommer hela listan över årets glöggrecension på Vinbanken.  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *