Barolo äger kökets höst-tema

Vinerna är röda och smaken oftast mer eller mindre kraftig. Att beskriva ett barolovin är inte enkelt för vinet med den oftast täta röda till tegelröda färgen och den stora och tydliga doften av läder, örter, nypon och daggvåta rosenknoppar liknar få andra.

En Barolo ska ha bra syra, vilken känns genomgående i gommen som att, pang – där satt upplevelsen som en smäck. Lägg till en dos tannin. Det förunderliga är att givet dessa ingredienser sitter där de ska skulle man förmoda att vinälskaren får en veritabel smak-knock-out, som vore det ’ för mycket’. Men så är det nu inte för samtidigt längtar man efter nästa smaksipp. Kanske är det själva hemligheten, de små smak-klunkarna räcker länge i munnen för Barolo är inte ett vin som man typ, ’hinkar i sig’ bara så utan här ska funderas, smakas och diskuteras typ eller stil. En Barolo njuter man av, gärna med likasinnade intresserade som att vinet sedan passar bäst till smakrik mat.

Årstiden bjuder in till ett kök och många rätter som passar Barolo och därtill säger min kalla det fingertoppskänsla (eller krass kontroll av försäljningsstatistik) – vi har en Barolo-hype just nu!

Goda Barolorekommendationer:

Någon gång kan man väl få ta i, eller? Eller resonera som så att  givet att två personer går på puben en kväll landar summan av ’utgiften’ på jämförbar nivå, förmodligen.

Barolo Lazzarito 1996 (92110), Fontanafredda, Italien, 699 kr
En mogen Barolo är spännande att prova. Nyanserna är utvecklade, elegansen är där och smak av rosor och viol samt nypon tydlig. Det fantastiska är att syran samt tannin (avrundade) är intakta. I Lazzarito är eftersmaken är låååång! Vinet är från en vingården och bland kännare rankas denna som den mer ’bångstyriga’ av producentens två vingårdsbetecknade Barolos, Vigna La Rosa och Lazzarito.

– det är kanske bara en eller två personer av tio som gillar tuffa Lazzarito framför den behagfulla Vigna La Rosa, säger Danilo Drocco när han var i Stockholm tidigare i höst.

Vill man inte gå ’all in Barolo’ har i stort sett alla distriktets producenter en ’enklare’ nebbiolo (druvan) från den vidare appellationen Langhe i sin portfölj. Detta val är bra för den mindre plånboken precis som att man kan få en föraning om vad en mer tät, komplex Barolo har att erbjuda.

Vad gäller Langhe Nebbiolo vill jag påstå att ni gör bra köp oavsett vilken producent ni väljer. Här är ett val;

Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2009 (7306), 137 kr

Producenten Pio Cesare har varit den svenska marknaden trogen lika länge som ovan nämnda. De gör också  envingårdsbetecknad Barolo, med namn Ornato (nu på SB 74893 årg 2008) vilken jag hade tillfälle att prova under veckan, årgångarna 1997 samt 2001.

Ny producent på Systembolaget om någon vecka är Borgogno. Det anrika husets unge ’chief’ är blott 23 år. Om det var ungdomligt engagemang eller trimmat affärsnack låter jag vara osagt men enligt Andrea Farinette (när på Stockholmsbesök i oktober) är smaken av en toppbarolo från Borgogno,

– its lika an orgasm for the stomach.

Nyheter på SB i dec.
Barolo 2008 (99500), 335 kr. Härligt spänst, fräckt driv och typisk i sin barolostil.
Barolo Liste 2008 (99484), 439 kr. Stram och strukturerad. Lagringstips och om dricka nu – absolut till smakrik mat.

Vill ni ha fler tips och av en helt annan kaliber är ett trevligt fredagsrecept uppe på Vinbanken sedan någon timme. Till Club Sandwich har jag gett förslag på vita, röda, roséviner samt en ale och en lageröl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *