Rhôneproducenter går ”all in” vitt vin

Norra och södra Rhônedalen är kända områden för röda viner. I norr dominerar druvan syrah i ursprung som Côte Rôtie. I söder heter den viktiga sorten röd grenache, framförallt i appellation Châteauneuf du Pape.

Philippe Guigal

Philippe Guigal

Tradition och ursprungstypicitet rankas högt hos många av distriktets producenter. En av få undantag till den traditionsbundna vinstilen, som förvisso även kan vara knasigt ouppdaterad och gammaldags, hittar man hos den slimmade och modernorienterade tillverkaren Xavier Vins.  Vinerna är till uttråkningens rand förutsägbara och inget annat än viner framställda enligt krasst varumärkestänk. Som tur är tillhör de fortfarande bara en liten del av den stora mångfalden Rhôneviner och därför har även Xavier en plats att fylla. Ni vet – vin finns för alla.

I Rhône görs även vitt vin och en del rosé. De vita vinerna har inte varit speciellt vanliga i Sverige. Förrän nu. Varför denna stora omsvängning är svårt att säga men det är förmodligen en kombination av ändrade matvanor, vi lagar mer exotisk mat med helt andra ingredienser än dem vi använde för cirka 10 år sedan och det finns en större kunskap och kännedom hos vinkonsumenten. Många vet att det finns vita Rhôneviner och att några av druvorna är viognier, marsanne och rousanne.

Den senaste veckan har jag haft förmånen att träffa två välkända Rhôneproducenter.

Med Hervé Robert provade jag många av Delas bästa viner och bara några dagar senare kom Philippe Guigal på besök med en provning av lika hög kaliber. Några av de mest intressanta vinerna i provningarna var husens vita viner.

Philippe Guigal berättar,

– Condrieu gör vi av en druvsort, viognier. Vinet har distinkt druvkarakteristik med rondör och smak av aprikos och persika med fin fruktsyra. Att få balans och frisk syra är min utmaning när det gäller sorten för brist på syra kan göra viogniervinet ”flabby”.

Det är spännande att se så många Rhôneproducenters vita viner på Systembolaget

Ett annat vitt Rônevin som gjort kometkarriär är:
Château Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc 2012 (2813), 105 kr

Prova också:
Viognier Vin de Pays D’oc 2012 (75720), Delas, 79 kr

och

Côtes du Rhône Blanc 2012 (71947), E. Guigal, 89 kr
Condrieu 2012 (95070), E. Guigal, 329 kr. Lanseras 2 dec 2013.

 

Vinerna passar till:
Gåslever, till delikata fiskrätter, till sashimi, till lagrad ost, till kyckling med citrus- och örtsås eller som fördrink.

 

För fler vinförslag eller tips som mat och vin i kombination, gör ett besök till Vinbanken.se.

Trevlig helg!/Elke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *