Vårfest

Äntligen är tiden inne att flytta ut kök och bord till trädgård, veranda eller balkong. Maträtterna som drycken hänger med. Bäst passar det som är okomplicerat, inte sagt att det innebär att tumma på kvalitet. Tvärtom.

Att äta ute är helt enkelt bara annorlunda jämfört med att njuta av mat och dryck inomhus. När jag öppnade balkongdörren nu på morgonen slog en doft av daggvåt syren emot mig. Det är verkligen fantastiskt hur naturen vaknar på våren och hur många dofterna är som varit infrusna fram till nu.

Njut av det som är med andra ord och anpassa mat och dryck efter förutsättningarna.

Att exempelvis korka upp en Château Gruaud Larose från 1918 som min vän Johan gjorde häromkvällen kan man som han bara göra inomhus. Hur ska man annars ge sig själv en ärlig chans att uppfatta de mest subtila av nyanser i doft och smak?

Och, hur juste är det mot ett vin av en viss kaliber att antingen svepa det på stående fot, korka upp det bland vänner som gillar coca-cola eller servera det på en plats som exempelvis en vip-lounge på Mantorp. Ojoj..så mycket fin champagne som gått till spillo över tid för att tala klartext.

Trevliga vita vårviner att dricka utomhus
Bourgogne Blanc Kimmeridgien 2012 (5521), J M Brocard, Frankrike, 99 kr. Betyg: 5
Stoneleigh chardonnay 2013 (6427), Stoneleigh Vineyards, Nya Zeeland, 111 kr. Betyg: 4
Chardonnay Nelson 2012 (6464), Neudorf Vineyards, Nya Zeeland, 149 kr.  Betyg: 4

Trevliga röda vårviner att dricka utomhus
Il Falcone Riserva 2008 (2335), Rivera, Italien, 119 kr.Betyg: 4
Langhe Nebbiolo 2009 (7306), Pio Cesare, Italien, 139 kr. Betyg: 4
Le Volte 2012 (32472), Tenuta dell’Ornellaia, Italien, 159 kr. Betyg: 4

Om det regnar? Självklart är ovan nämnda viner lika trevliga att njuta av inomhus. Och i stället för att säga ”vi hade i alla fall tur med vädret kan man då konstatera att man hade tur med smaken av det goda vinet”.

För fler tips gör ett besök på Vinbanken. På Sveriges mest populära vinsajt har skribenterna samlat sina bästa rekommendationer av årets roséviner, nya viner på bolaget som listat de bästa valen bland Systembolagets alla boxviner. Och mycket mer!

Trevlig helg! /Elke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *