Rioja är aldrig fel

Det är obegripligt varför Spaniens viner tappar i försäljning på Systembolaget eller är det för att vi tyckt om dem så mycket och under så lång tid att man söker nya utmaningar?

Kioskvältaren framför andra (på bolaget) under 80-talet var röd Rioja, både på längden och på tvären skulle man kunna säga. Jag syftar då på att många av vinerna hade synnerligen ’rustika’ drag till följd av lagring på fat som hörde till ett ”annat århundrade”. Murrig är en inte helt positiv smakbeskrivning.

Numer är konkurrensen i hela vinvärlden som i distrikt Rioja supertuff, varför få Bodegor har råd att spara in på ekfat eller andra kvalitets-säkrande handgrepp.

Men att man kan köpa ett väl lagrat vin, ibland med tydliga mognadstoner (inslag av torkad frukt som fikon och russin) som vinet nedan vilken har reservakvalitet (innebär lagring på nya fat minst 1 år och ytterligare 2 år i källaren innan försäljning får ske 3e året) till ett pris om 107 kr är ”förbluffande”.

Man slipper själv fixa med lagringen och någon annan står för kostnaden men framförallt lagringsutrymme och goda förutsättningar för mognad. Dessutom kan den som köper vinet på Systembolaget reklamera sitt vin vid eventuella defekter.

Denna vecka innehåller veckans #vinköplista v.42 på Vinbanken ytterligare ett rött Riojavin vilket betecknas som en crianza. Crianza är en ”enklare” kvalitet och står för 1 år i fat + 1 år i flaska innan försäljning.

I utbildningssyfte kan det vara intressant att prova dem båda för att jämföra kvalitet. Det är förvisso vin från två olika producenter men i stora drag kan man ändå få en god uppfattning om vad fler år i flaska innebär för ett vins smak.

Rött vin upp till 160 kr

Club Privado Reserva 2009 (4570), Baron de Ley, Rioja Spanien, 107 kr
Nyanserad doft, lätt vaniljton. Medelfyllig, mörk fruktsmak som av körsbär och plommon med inslag av örter, kryddor, vanilj samt fat. Trevlig och nyanserad med sköna fruktiga tanniner.
Passar till: för dem som ser älgkött som fest passar älgbiff eller färs, en stek eller varför inte renkött. Säkert kort är lammragu som puttrat länge i ugnen, på låg temperatur.
Betyg: 4

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *