Bäst i test, söta viner

En söt avslutning på måltiden är fest och något som många uppskattar. Ett sött vin kan passa till ostbricka som till påföljande dessert och då är den eventuella ’stora’ flaskan om 750 ml genast ’lagom’ och helt perfekt i sin storlek.

Dricker ni inte hela flaskan kan ni försluta den direkt och ställa i kylskåpet. Att vinet håller sig till 13-dagen torde vara sant. (helst i mindre butelj för att utesluta luft)

 

Tips 1
Att välja sött vin med hjälp av dess färg är ett av de äldsta ’tricken’. Exempelvis passar mörka muscatviner och portviner (notera att ruby-karaktär är ytterst fruktigt i sin stil och inte lika enkelt kan fasas in i generell-genren som ’passar-alltid-till’) till mörka desserter, som nötkaka och mörka chokladdesserter.

Frukttartletter, fruktsallader, pannacotta med hallon och så vidare passar med ’ljusa dessertviner’.

Tips 2
Gör ett smaktest, visuellt eller ILF, för att kolla om sötman i vinet matchar sötman i desserten. Söt smak möter alltid sötma på samma nivå. Finns en obalans kommer antingen vinet eller desserten att smaka ’surt’.

Tips 3
Helheten. Vilka viner har serverats tidigare. Smakintryck ’måste’ stegras. Har ni gått ut hårt med högkvalitativa vinval är det stört omöjligt att hoppa tillbaka till ’boxvin-nivå’ (sagt utan värdering huruvida det ena är bättre än det andra). Om en såpass drastisk manöver ändå måste göras mitt i måltiden kan ni servera en frisk eller syrlig sorbet, varför inte av äpplen, som en mellanrätt.

Tips 4
Är osten salt gör sig ett sött vin mycket bra. Jämför till att servera ost med marmelad. Sötma vs sälta fungerar fint, ibland.

Tips 5
Välj alltid vin som ni tror på själva och ät och drick utan ’ångest’ om kombinationen är ’rätt’. Vällagad mat, goda viner är alltid rätt!

 

Söta viner, bäst i test

Gul färg:
Château Suduiraut 2002 (3004), 347 kr för 750 ml.
Toppvin med betyg: 5

Mörk färg:
Allesverloren Fine Old Vintage 2009 (12109), 145 kr för 750 ml.
Bra vin, betyg: 4

 

Idag vågar jag knappt föreslå ett besök på vinbanken.se som igår slog alla tiders rekord i antal besökare och dessvärre gick ned för räkning på grund av överbelastning. Vi tror att vi klarar att möta upp anstormningen idag men är väntetiden lång ber jag om överseende och om er förståelse.

Vinbanken.se drivs av skribenterna, som är eldsjälar i mat och dryck, och teknik är inte vårt rätta element och inte heller har vi tillgång till en slipad it-avdelning.

 

Trevlig nyårskväll, tack för i år och ett riktigt bra, gott nytt 2015 till er alla! /Elke

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *