Riojavin – bara i flaska

Det kan inte vara lätt att år in och ut tacka nej till återkommande förfrågningar från Systembolaget att tappa riojavin på box. Men regionens producenter beslutade för många år sedan att de inte vill tappa sitt vin i plastpåse, men trots det får de ideliga påstötningar.

Bodegorna är tudelade i detta beslut där en lockande utveckling av ökande försäljning kontra lång tradition i vad ’Riojavin’ är och står för. Det kan inte vara lätt att välja en väg som inte fångar chansen till stor merförsäljning och som handlar om så mycket mer än ett enskilt delikat affärs-dilemma. Och jag förstår regionens utmaning, det kan inte vara lätt att hålla fast vid gamla principer. Men hur skulle Rioja av alla områden, vars viner är klassade efter hur lång lagringstiden är ens kunna tänka tanken att tappa vin i plastpåse?

Och som om inte det var nog vill bolaget vara med och ’styra upp’ hur saker och ting ska vara. Bara det är mycket märkligt att ett svensk monopol vill påverka ett ursprungslands regionala regelverk eller säg, i grunden förändra hur tillverkarna gör sitt vin.

Lagringstid, druvsorter, vilken typ av vin och vilka underzonerna i distriktet är regleras i D.O. Ca. Rioja (Denomination of Origin Calificada = är en SUB, skyddad ursprungsbetckning av högre dignitet) den enklare beteckningen D.O torde vara jämförbar med SUB. När det gäller vin är det framförallt en regions typicitet som värnas.

Urpsrungsbeteckningar för vin, i Europa, lyder under EUs regelverk som delar in vinerna i
– kvalitetsvin som i Spanien får beteckningen D.O eller D.O.Ca
– bordsvin (i Spanien ’Vino da Mesa, Vino de la Tierra, Vino Comarcal’)

I Rioja finns regler för vilken miniminivå som gäller för lagringstiden för de olika klassificeringarna:

Crianza: Rött vin, 12 månader i 225 liters ekfat, lanseras 3e året efter skörd. Vitt vin, 6 mån på fat, lanseras 2 år efter skörd.

Reserva: Rött vin, 36 månader varav minst 12 månader i fat, lanseras 4e året efter skörd. Vita viner, 6 månader i fat, lanserade 3e året efter skörd.

Gran Reserva: Rött vin, 24 månader i fat och 36 månader i flaska, lanseras 6e året efter skörd. Vita viner, 6 månader i fat och lanserade 5e året efter skörd.

Ett vin som är riktigt bra för ringa peng är Conde de Valdemar Crianza (12659), 79 kr men också Reserva (för bara en tjuga mer ett toppköp) eller varför inte husets Gran Reserva.

Så varför denna fredagsfuss om Riojavin?

Inom en snar framtid kommer ni lägga märke till att boxar med klassiska namn från ’typiska riojaproducenter’ där själva pappboxen dessutom har en design som ger sken av att vara riojavin, finns ute i handeln. Notera att det INTE är vin från Rioja i dessa boxar.

För fler tips om riojavin eller helt andra stilar, surfa in på Vinbanken.se! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *