Vin med låg sockerhalt

Det senaste året har allt fler röster höjts om de höga sockernivåerna i många av de mest populära vinerna på Systembolaget.

Med all rätt. Viner som säljs som torra, så kallade bordsviner ska bara innehålla en marginell andel socker, helst runt 0 till som mest under 3 gr/L vin.

Senare års trend har varit stark för röda viner av ripasso-typ. Ursprungligen en stil förknippad med vin från Valpolicella, introducerad av vinproducenten Masi.

Ripasso presenterades som en traditionellt vin, med lite mer kraft och alkohol än vore vinet tillverkat ’som vanligt’. Det tog inte lång tid innan ripasso sågs på som en slags fattigmansamarone. Ripasso-teknik innebär att det körsbärsfriska vinet från trakten får jäsa med druvrester från tillverkningen av amarone, för att ge det lätta vinet mer kraft, sötma och smak.

Få känner till ripassons ursprung längre. Än färre har provat dessa viners egentliga smak. Men desto bättre känner vi vin som heter passi, doppio, ripassa, apasso, passo med många fler fantasinamn. Och syftet var givet från start att med hjälp av den söta smaken, kunna sälja mer vin. Det här gäller såklart inte bara för vin utan är ett faktum inom hela livsmedelsindustrin.

Det vi ser i dag är att vinerna på bolaget, generellt, har blivit sötare jämfört med för 10 år sedan. Mycket sötare. Som konsekvens har Systembolaget börjat skriva ut restsockerhalt på hyllkanter och på webben.

Till mat och vid middagsbordet passar ’söta’ viner illa, men som ’mysdryck’ är de såklart toppen. Jag konstaterar att skillnaderna i restsockerhalten ger olika typer av vin, som passar för olika tillfällen. Mindre socker är ett bra matvin, ett sötare vin är ’mys-pys-dryck’, och egentligen något helt annat.

I vissa områden, i exempelvis Spanien klassas vin med 7 gr socker/L som halvtorrt.

Karin Ahlström Jensen har skrivit en bra artikeln om vin ur LCHF-perspektiv, en diet som många anammat. Intressant.

Topplistar över nya viner, bäst under 99 kronor, rekommenderade EKO-val och mycket mer hittar du på Vinbanken.

Några av mina bästa torra viner (givet att innehållsdeklaration är korrekt), ett vitt och ett rött

1. Brochet Facile Sauvignon Blanc 2015 (2267), Nordic Sea Winery, Frankrike, 

239 kr för 3000 ml, BOX och i flaska 99 kronor. EKO-klassat. VITT VIN.

Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, lätt. Frisk och fruktig, lätt av vinbär och krusbär. Aromatisk
Omdöme: Trevligt, enkelt vin och för att vara tappad i box, ett toppköp!
Passar till: mingelvin, som glasvin, till sallader och skaldjur naturell.

2. Jacobsdal 2012 (22055), Jacobsdal Wine Estate, Stellenbosch Sydafrika, 120 kr. RÖTT VIN:
Druvor: Pinotage
Fylligt rött vin som smakar tydligt av mörk frukt men också av med mörka bär som björnbär. Smaken har inslag av kryddor och örter,kakao, av fat och med en lätt rökig ton. Vinet är balanserat, tanninerna (sträva drag) likaså.
Passar till: Ett rött vin som ni kan servera till en fiskrätt om tillbehören matchas väl. Rökt sidfläsk är ett exempel, svamp ett annat. Franska köttgrytor, mustiga smaker och gärna en marinad a la USA till grillat eller stek i ugn.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *