Portvin till jul

Portvin hör julen till men frågar du vinvänner lär svaret bli, anytime! Givet att tillfälle, sällskap och såklart osten är på plats.

Portvin finns i många stilar som spänner mellan den enklare ruby-varianten (fruktig smak) till den finaste och mest exklusiva Vintage Port (nyanserad, komplex och med mognadston). Den senare görs bara de år som lever upp till producentens högt ställda förväntningar. Inte alla år med andra ord. Dessutom, bör du som gillar Vintage ha gott om tid, sisådär 20 eller 30 år är inte helt fel som tumregel.

Nåväl, i dagens stress-tid, dessutom för alla som är late-bloomers-vinvänner (menar att vi i egen mogen ålder upptäcker det ädla portvinets storhet) finns faktiskt en snabbare introduktionsväg till de stora smakupplevelserna portvinet kan leverera. Det är LBV, late bottled vintage. En vintage men som legat på fat innan buteljering (i stället för som vintage-kvaliteten som tappas direkt i flaska och sedan ska lagras, läääänge….). Fatlagringen snabbar faktiskt upp mognadsprocessen, och även om det är på nyansnivå så är förloppet gott nog, karaktärsdrag och smak utvecklas. Vinet mognar fortare helt enkelt.

Och hur var det med osten? Grönmögelost är en klassiker till portvin, låt den gärna var krämig och kanske inte alltför torr. Prova och låt dig ryckas med i smak-världen.

Två tips:

Churchill’s Late Bottled Vintage 2011 (8016), 175 kr
Fyllig. Söt, rik frukt, torkade inslag, fikon,russin, aprikos, nötter och kakao, choklad och fat. Lång eftersmak. Fantastisk smak, härligt portvin i LBV-kvalitet.
Betyg: 5 (av 5)

Taylor’s Late Bottled Vintage 2011 (82744), 179 kr (ligger i beställningssortimentet och räkna med att få hem vinet till 13dagen)
Fyllig. Parfymerad mörk frukt, viol, plommon och körsbär. Inslag av kakao, nötter, kryddor och läder. Lång eftersmak. Mycket tät, komplex. Ung. Kan sparas utan problem och förslag är – till nästa Jul (för den som kan hålla fingrarna borta)
Betyg: 4+

Fler bra-att-ha-tips och rekommendationer när det gäller vin och drycker till helgdagarna, surfa in på Vinbanken. Sveriges snabbaste vinsajt för dig när du ”står rådvill” – Vinbanken vänder sig till vin-dryckes-mat-läsare och publicerar nya artiklar dagligen!

Bäst i test, mousserande 2016
Anders Röttorps lista, Champagne och mousserande inför helgerna 2016
Topp 10 champagne 2016, upp till 409 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *