Rött fyndigt fredagsvin av durifdruvan

Vinodlingarna i New South Wales ligger precis norr om Sydney, i Australien. Här har det odlats druvor och producerats vin länge och en anledning är att många som bor och lever här har italienskt påbrå.

En vinproducent som snabbt skördat stora framgångar är Quarisa Wines som drivs av makarna John och Josephine Quarisa. Båda med släktband till Italien. Som många andra av traktens druvodlare sålde de tidigare sin skörd, frukten, till större vinfirmor. Men så gör de inte längre.

quarisa wines med caravan durif fyndvin på systembolaget

Trots att de bara varit i gång några år har familjen redan vunnit ofantligt många priser för sina viner, vi hörde 200 medaljer på två år!, vilket ärligt måste sägas vara en bedrift.

Tips på fredagsvin

Caravan Durif 2015 (6573) Quarisa Wines, South Eastern Australia, 89 kr

Druva: Durif
Fyllig. Mörk frukt och strama, fruktiga tanniner, tydlig smak av mörka bär, örtkryddor, vanilj och lakrits plus en liten hint av rostade fat.
Sockerhalt: <3 g/l

Producenten gör olika serier av vin som delas in i olika kategorier och märken med namn som bland andra Treasures, 30 miles och Johnny Q.

Denna veckas röda vin är som jag tycker ett vardagsfynd. Druvan är ovanliga durif, men som är vanlig både i Australien och USA. Sorten skapades av fransmannen Dr. Durif, som korsade sorterna peloursin och syrah i syfte att få fram en druva som skulle vara motståndskraftig mot mjöldagg. Dr Durif lyckades med det men dessvärre blev sorten mycket känslig för mögel. Bland annat på grund av att druvklasarna är ovanligt tajta och kompakt sammansatta. Det senare förklarar till del varför smaken är så tät och kraftfull i vinet, samtidigt som det är mycket fruktigt och strukturerat för sin ringa peng. 

För fler vinförslag och vintips med tillhörande matrekommendation, surfa gärna in på Vinbanken.se

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *