Bästa boxvinerna, vita och röda

Boxvin. Få diskussioner är lika livliga bland vinvänner som när man börjar snacka om boxvin. Om få andra viner finns så många åsikter.

En anledning kan nog vara förpackningen, själva lådan som tillsammans med innehållet signalerar enkelhet och ett okomplicerat förhållande till vin, generellt. Nu är väl stora mängder inte heller något som står högt i kurs hos finsmakare. Fin i bemärkelsen, liten mängd, naggande gott och less i more. Kanske är det boxvinets ”issue”, mängden i kombination med enkelhet?

Går de att dricka, javisst. Kvaliteten har till och med blivit bättre, generellt.

Är boxviner prisvärda, ja och nej. Givet att du sveper (låter brutalt men tolka det som det är tänkt) innehållet tämligen fort får du vad det smakar, så att säga. Ett enkelt husvin. Men så fort lådan är öppnad och för den som sippar på ett glas över några veckors tid, nja tveksamt. Innehållet förlorar spänst och fräschör, så är det bara. Det redan enkla får en fadd smak och det är såklart inte ”gott”.

Kan man bjuda gäster på boxvin, ja absolut men välj dina viner för dessa tillfällen och servera alltid fräscha (nyöppnade) boxar.

Tips vid köp av boxvin:
Kolla datummärkning. Senast tappdag är ”bäst” och utgå från att boxvin håller stilen mellan 3-6 månader (nu är jag ganska hård och stram i rekommendationen) från att det hällts i lådan.

Bra röda boxviner, 3 liter
1. Monlusso Barbera 2016 (2388), Antica Cantina Di Calosso, Piemonte Italien, 249 kr
2. Ramos Reserva 2016 (6139), João Portugal Ramos, Alentejo Portugal, 249 kr
Bra vita boxviner, 3 liter
1. Brochet Facile Sauvignon Blanc 2017 (2267), Nordic Sea Winery, Frankrike, 259 kr
2. Vicar’s Choice Sauvignon Blanc 2016 (71286), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 289 kr

Surfa gärna in på Vinbanken för nya topp 10 listor:

Bästa vita boxviner 2018 | Topp 10
Bästa röda boxviner 2018| Topp 10

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *