Snart helg, ljusare dagar och nystart

En ny start är vad min kanal här på Folkbladet behöver. Folkvinsbloggen vill inspirera till att hitta vinerna man kanske vanligtvis inte valt att prova eller berätta om något speciellt i vinvärlden.

Själv gillar jag det enkla och okomplicerade. Vilket inte nödvändigtvis är detsamma som de busenkla vinerna som kostar mindre än två kvällstidningar. Mat och dryck är som bäst i kombination och tillhör livets höjdpunkter – om ni frågar mig – men det är inte detsamma som att bara välja exklusivt eller ”dyrt”.

Ni som följt den här sidan vet att jag vanligtvis finns på Vinbanken.se eller i print som frilansande vinskribent. Frilansarens tillvaro är pressad men om man som jag verkar inom en bransch som de flesta menar är ”lyxig” och när man brinner för det man gör, ja då går det mesta som en dans.

Nu till saken: när jag kom tillbaka hit efter ett tags frånvaro såg jag flera mail med frågor från läsare. Ojoj. Inte bra. Och även om jag ber 1000 gånger om överseende att ni inte fått eller kommer få svar, lär det inte bli på annat sätt framöver. Ni kommer inte få svar.

Här är jag inte så ofta att jag kan hålla koll. Men en gyllene medelväg är att ni kan ställa angelägna frågor genom att kontakta mig på hemadressen (skriver inte eposten här för att undvika spam). Ni vet vart jag finns.

Fyra trevliga vita viner till helgen

1. Bourgogne Les Ursulines Chardonnay 2018 (70131)

Jean-Claude Boisset, Nuits-Saint-Georges Frankrike, 139 kr
Druvor: Chardonnay.
Torr, medelfyllig. Gul och vitfruktig smak av mogna gröna äpplen, tydligt kafferostade inslag, nötter och bra längd. Balanserad, läckert smörig, rostad vit bourgogne med bra pris. Till en bit ost, till den smörstekta fisken eller till fläskfilén lagad efter ett 80-tals recept.

2 . Brochet Réserve Sauvignon Blanc 2019 (78967)

Ampelidae, IGP Val de Loire Frankrike, 119 kr
Druvor: Sauvignon blancvin är vanligtvis de grönfriska och käcka (om inte urpsrunget är Bordeaux när vinet kan ha lagrats på fat). Så även här. Torr, fräsch smak av päron, mogna krusbär och äpplen. Lång. Servera till fisksoppa.

3. Turckheim Pinot Gris Réserve 2018 (2119)

Cave de Turckheim, Alsace Frankrike, 105 kr
Druvor: Pinot gris är helt klart en underskattad sort. Vinerna fungerar utmärkt till mat och kan till och med matchas med vissa kötträtter. Kallskuret och ett glas pinot gris är en klassiker. torr smak av vit frukt som päron, blommig och nästan rödfruktig samt kryddig. Bra längd.

4. Tyrrell’s Wines Hunter Valley Semillon 2018 (6947)

Tyrrell’s Vineyards Pty Ltd, Hunter Valley Australien, 119 kr
Klassiskt välkänt vinhus från Australien som med detta vin gör ett statement att ursprung och druva är en match in heaven. Druvan hittar man annars i franska distriktet Bordeaux. Torr, medelfyllig vitfruktig smak av päron och äpplen, med en touch av persika. Lång, lite blommig och nyanserad. Servera till löksoppa.

Fler tips eller förslag på, just nu, bra röda viner: vinbanken.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *