Valborgshelg med mat och dryck

Förnumstiga råd och tillrop som ’goda råd är inte dyra’ må vara sanna men frågan är om det gäller för mat och dryck. För att nå den goda smakupplevelsen krävs en viss koncentrationsnivå och priset är oftast ett snäpp upp.

Ingången till den goda vin och matupplevelsen är utan snack, kvalitet. Och kvalitet kostar mer.

Och visste du att man både äter och dricker mindre av det som smakar mer – vilket torde vara fallet med högkvalitativa råvaror. De smakar mer i munnen och räcker längre helt enkelt.

Summa summarum, det kanske till och med är billigare att dricka och äta dyrare?

Sedan kan man diskutera själva ordet ’dyr’ som precis som allt annat i livet är något som betyder olika beroende på vem man frågar. Okej, jag vet, jag är ju som ni vet en vin och matnörd så jag talar alltid för min sak.

Månaden som gått har varit svår för vinskribenter som kräver ett antal smakprover varje månad för att hålla igång smaklökarna. För att inte tala om inspirationen. Som tur är har vi tagit tag i ’händelserna’ själva och arrangerat egna provningar. Dessa har utförts med Covid-19 avstånd och under alla tänkbara försiktighetsåtgärder.

Vi har således kunnat provat många vita viner med ny årgång, roséviner i beställningssortimentet, rosé i box eller rosé i flaska, röda viner med ny årgång (här recension under 100 kr) och nyheter som kommer lanseras i maj samt juni. En lista över de just nu, bra alsaceviner för liten plånbok, samt en recension av ett urval röda viner från Italien med ny årgång har jag också hunnit med.

Avslutar med två vintips som jag gillar speciellt bra, just nu.

Personliga favoriter, röda viner

1. Saint Clair Pioneer Block 23 2018 (71887), 199 kr. Beställningssortimentet.

Balanserad, medel/fyllig, bär och fruktsmak med en sötgenerös mognad, fin balans, lätt kryddig ton, touch av rostade fat, lakrits och viol. Bra längd och en elegant hållning. Snygg!
Betyg: 4

Vinerna från Nya Världen (alla andra länder utanför Europa) är generellt lite sötare, varmare och mer alkoholrika. Det gäller inte för det här röda vinet, av den kinkiga druvsorten pinot noir. I Frankrike, Bourgogne där druvan hör hemma kan vinerna ibland bli närapå sura (om inte kvaliteten är på topp) och i ett land som Nya Zeeland kan den söta yppiga bärsmaken gå överstyr till ’för mycket’. Vinet på förslag är det bästa av två världar, balans helt enkelt.

Från Italien kommer denna ’rosso’ från distrikt Montalcino, i Toscana.

2. Col d´Orcia Rosso di Montalcino 2018 (2576), 149 kr. EKO.

Fyllig, balanserat stram och lätt kärnig, spänstig rödfruktig smak av körsbär och mogna vinbär, kryddor och lite fat (rostad förnimmelse, kanske även kaffe).
Omdöme: Nya årgången har ett tydligt bättre “go” och driv än tidigare. Mumsig!
Passar till: utmärkt till ett av Vinbankens mest populära recept: albondigas, spanska köttbullar.
Betyg: 4

Trevlig Valborgshelg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *