Vinförslag och tips till helgen

Stek rödingen på skinnet i en väl saltad panna, sa kocken som höll i en cookalong, onlinematlagninskurs och provning. Alltid lär man sig något nytt och tillbaka till maten, där röding låter som en lockade helgmiddag.

Vin till middagen berör till stor del på tillbehören. Men då jag just nu är lite inzoomad på chardonnayvin, är dessa på förslag:

Snygg och ädel, i besällningssortimentet

1. Josef Chromy 2015 (6448), Tasmanien Australien, 179 kr
Fyllig smak med tät härlig struktur och textur av gul frukt, mogna äpplen men också av persika och aprikos, lätt kryddiga inslag, smak av mogen citrus, en touch mineral och rostade fat. Balanserad. Vinet är i sin stil, med liknande drag, som vit Bourgogne, i den rostade genren. Spännande.
Betyg: 4+

Medium säker, i beställningssortimentet

2. Hartenberg Chardonnay 2017 (79520), Stellenbosch Sydafrika, 159 kr
Druvor: Chardonnay
Torr, fyllig. Fruktig av citrus och lime, gröna äpplen, en hint av exotisk frukt, runda noter med vanilj och tydliga, ändå balanserade, kafferostad fatinslag. Lång eftersmak.
Omdöme: Utmärkt, ren och lång.
Betyg: 4+

Okomplicerad enkel, med stil!

3. Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay 2018 (2188), Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
Druvor: Chardonnay.
Torr, medelfyllig, vit frukt, smak av vanilj, nötter och mjuka fattoner. Vitgul frukt, äpplen och päron.
Omdöme: Trevlig, välgjord.
Betyg: 3+

Fler vintips och förslag

Vinbankens Vinköplistan 5
Bäst av, urval av nyligen provade viner på journalistprovning:
Vita viner i småflaska
Röda viner i småflaskor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *