Vin till helgen – varför inte välja prosecco

Hej! Vad sägs om att bubbla till det i helgen? Under veckan har jag tittat extra på de mousserande vinerna från Prosecco och hittat några favoriter.

En annan djupdykning gjordes i det röda Bordeauxsortimentet, som finns i butik för tillfället.

Lägger med båda länkarna till de nya texterna:
Bästa Prosecco 2020 – och vad är prosecco?
Röd Bordeaux – bästa köpen bland vinerna i butik

En annan användbar lista kan vara favoritköpen jag plockat från det stora (nåja, 60 viner stora) utbudet bland nya, fasta viner som lanserades 2 mars. Dom vinerna ska finnas i butik länge så det var varken någon med att recensera. Två av de riktigt roliga köpen är dels ett rött boxvin på halv-låda, det vill säga 1,5 liter, Alijares Tinto 2018 (2577), 140 kr från Finca Los Alijares i VdIT Castilla Spanien. Smaken är medelfyllig av mörk frukt med tydlig smak av mörka bär, hallon och blåbär, lägg till en touch av lakrits. Toppval i box!

Den andra är ett nebbiolovin (rött vin) men inte från någon av de berömda ursprungen Barolo eller Barbaresco. Kommunen heter Gattinara (ligger i nordöstra Piemonte) och vinet tillverkas av Travaglini Giancarlo S.A.
Gattinara Travaglini Giancarlo 2016 (2372), 199 kr. Toppval, personlig, något stram med tydlig körsbärston, isnlag av örter, kryddor och fat. Kalasbra till en fin köttbit – älg kanske.

Här är hela listan på vilka viner jag plockat ut bland nyhetssläppet 2 mars.

Ta hand om er, trevlig helg!

Snart helg, ljusare dagar och nystart

En ny start är vad min kanal här på Folkbladet behöver. Folkvinsbloggen vill inspirera till att hitta vinerna man kanske vanligtvis inte valt att prova eller berätta om något speciellt i vinvärlden.

Själv gillar jag det enkla och okomplicerade. Vilket inte nödvändigtvis är detsamma som de busenkla vinerna som kostar mindre än två kvällstidningar. Mat och dryck är som bäst i kombination och tillhör livets höjdpunkter – om ni frågar mig – men det är inte detsamma som att bara välja exklusivt eller ”dyrt”.

Ni som följt den här sidan vet att jag vanligtvis finns på Vinbanken.se eller i print som frilansande vinskribent. Frilansarens tillvaro är pressad men om man som jag verkar inom en bransch som de flesta menar är ”lyxig” och när man brinner för det man gör, ja då går det mesta som en dans.

Nu till saken: när jag kom tillbaka hit efter ett tags frånvaro såg jag flera mail med frågor från läsare. Ojoj. Inte bra. Och även om jag ber 1000 gånger om överseende att ni inte fått eller kommer få svar, lär det inte bli på annat sätt framöver. Ni kommer inte få svar.

Här är jag inte så ofta att jag kan hålla koll. Men en gyllene medelväg är att ni kan ställa angelägna frågor genom att kontakta mig på hemadressen (skriver inte eposten här för att undvika spam). Ni vet vart jag finns.

Fyra trevliga vita viner till helgen

1. Bourgogne Les Ursulines Chardonnay 2018 (70131)

Jean-Claude Boisset, Nuits-Saint-Georges Frankrike, 139 kr
Druvor: Chardonnay.
Torr, medelfyllig. Gul och vitfruktig smak av mogna gröna äpplen, tydligt kafferostade inslag, nötter och bra längd. Balanserad, läckert smörig, rostad vit bourgogne med bra pris. Till en bit ost, till den smörstekta fisken eller till fläskfilén lagad efter ett 80-tals recept.

2 . Brochet Réserve Sauvignon Blanc 2019 (78967)

Ampelidae, IGP Val de Loire Frankrike, 119 kr
Druvor: Sauvignon blancvin är vanligtvis de grönfriska och käcka (om inte urpsrunget är Bordeaux när vinet kan ha lagrats på fat). Så även här. Torr, fräsch smak av päron, mogna krusbär och äpplen. Lång. Servera till fisksoppa.

3. Turckheim Pinot Gris Réserve 2018 (2119)

Cave de Turckheim, Alsace Frankrike, 105 kr
Druvor: Pinot gris är helt klart en underskattad sort. Vinerna fungerar utmärkt till mat och kan till och med matchas med vissa kötträtter. Kallskuret och ett glas pinot gris är en klassiker. torr smak av vit frukt som päron, blommig och nästan rödfruktig samt kryddig. Bra längd.

4. Tyrrell’s Wines Hunter Valley Semillon 2018 (6947)

Tyrrell’s Vineyards Pty Ltd, Hunter Valley Australien, 119 kr
Klassiskt välkänt vinhus från Australien som med detta vin gör ett statement att ursprung och druva är en match in heaven. Druvan hittar man annars i franska distriktet Bordeaux. Torr, medelfyllig vitfruktig smak av päron och äpplen, med en touch av persika. Lång, lite blommig och nyanserad. Servera till löksoppa.

Fler tips eller förslag på, just nu, bra röda viner: vinbanken.se

Fest med bubblande viner

CHAMPAGNE. Alla viner som bubblar är inte champagne. Urvalet bubblande viner hittar man från charmigt söta proseccoviner till cava eller crémant. Men också i ursprungsländer som Sydafrika, Australien, Nya Zeeland eller Italien (Franciacorta).

Det finns mousserande viner för alla tillfällen, smaker och plånböcker. Och att distrikt Champagne möter allt större konkurrens från ”utmanare” står klart. En tillverkare som imponerat stort på mig under året är Louis Bouillot vilka gör mousserande vin, s k crémant i Bourgogne.

Crémant är namnet på det mousserande vinet som tillverkas på liknande sätt som champagne, det vill säga med den andra jäsningen i flaska. Många franska vindistrikt gör crémant. Som Crémant de Bourgogne, Crémant d’ Alsace eller Crémant de Loire.

Fina, bubblande tips från Louis Bouillot årets sista dag är:
Crémant de Bourgogne Millésimé Brut 2014 (77973), 229 kr

I BS, beställningssortimentet, hittar ni:
Crémant de Bourgogne Vin Biologique Brut (77702), 149 kr. EKO-certififerat mousserande. Den är såklart inte möjlig att få hem till ikväll men rekommanderas framvöer. Precis som det mousserande vinet från Sydafrika och tillverkaren Org de Rac, också ekocertifierade, Org de Rac La Verne Blanc de Blanc Méthode Cap Classique 2016 (77441), 159 kr EKO.

Länk till fler listor:
Bästa champagnen idag 2019 för att skåla in 2020
Champagne under 300 kr
Champagne mellan 300-400 kr
Champagne över 400 kr

Trevlig festkväll och fin skjuts in i 2020!

Vin till julmat 2019

Julmust, öl, svagdricka eller fantastisk julmumma är klassiska dryckesval till julbordet med den salta och söta maten.

Men tider förändras och det har smugit sig in fler och helt andra smaker vilket också förändrar dryckesvalen. Till asiatiska kryddor kan fruktsöta, mogna vita viner – gärna v rieslingdruvan – smaka utmärkt.

Men till den salta maten väljer jag precis lika gärna ett fruktigt rött vin vars lite strama och fruktsyrliga smak genast upplevs som mjukare i munnen – provsmaka en bit rimmad lax med ett rött, ungt vin som ex: Domaine de l’Hortus Grande Cuvée 2017 (90258), 199 kr. Lika oväntat som magiskt gott!

Bra länkar:
Vitt vin till julmat 2019 – sista minuten tips!
TOPP 10 – vin till julskinka!
TOPP 10 – vin till oxfilé
TOPP 10 – vintips till kalkon 2019
Portvin till jul 2019!

Under fliken Vinbankens topplistor hittar ni nypublicerade listor för vita och röda viner i olika prisklasser. Under 100 kr, mellan 100-200 kr och över 200 kr.

Önskar alla läsare en fridfull Jul och härlig helg – precis så som ni väljer att spendera den. För nästa år har jag lovat mig själv att bli mer aktiv igen på Folkvinsbloggen!

GOD JUL!

Soliga fredagsviner

Ett bra fredagsvin är lättbegripligt i min värld. Det ska inte tolkas som att alla andra, som exempelvis lördagsviner, är komplicerade.

Sätt hellre in vinbeskrivningen med tillägget av veckodag i ett större sammanhang. Som att vinförslagen till fredagsmys är vinerna som är spontant goda. Och att de inte nödvändigtvis måste serveras tillsammans med mat. Det ska vara enkelt att fixa mat och dryck en fredagkväll och det utan att tumma på kvalitet. Samtidigt ska vinet smaka bra.

Ett lördagsvin är å andra sidan för alla som vill matcha dryck mer precist med maten, med gästerna och tillfället. De är vinerna som ger oss lite mer svängrum, för nördfokus och tid för samtal och eftertanke.

Sommaren är kanske inte bästa årstiden för ”lördagsvin”. Vi äter middagar utomhus (o-bra miljö för fina viner som får konkurrens av naturens dofter), det kan vara svårt att temperera vinet rätt och maten vi äter är vanligtvis mycket lättare. Kanske serveras middagen även kall.

I en nyligen publicerad rapport menar forskaren att höga ljud och stökiga miljöer påverkar människors smaklökar negativt. Intressant att tänka på när man är på restaurang.

5 röda fredagsviner

1. Cacadu Ridge Bin 14, 2017 (2010). EKO.
Australien, 79 kr
Druvor: Cabernet sauvignon, shiraz
Alkohol: 14%
Socker: 5 g/l
Medelfylligt, fruktigt vin som smakar av mogna vinbär och plommon med inslag av sötlakrits. Trevlig eftersmak. Fungerar utmärkt till pajer, hårdost eller grillade fläskrätter med grönsaksspett!
Betyg: 4

2. Cycliste Côtes du Rhône Villages 2017 (76065)
Côtes du Rhône Frankrike, 89 kr
Druvor: Syrah.
Smaken är fyllig, fruktig av plommon med inslag av mörka bär, örter med inslag av rostade fat. Strukturerad av mediumstrama tanniner och härlig ursprungstypicitet som är kryddor, lagerblad och mörka bär. Skönt drickgod.
På Vinbanken har vi kombinerat vinet till: kalvfärsjärpar med svampravioli, mumsig lasagne eller vegetariska måltiden, fetaostfyllda broccolibiffar.
Betyg: 4

3. Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes 2017 (2257)
Frankrike, 89 kr
Druvor: Carignan
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: 4 g/l
Fylligt, tydligt strävt och uttalat frukt-syrlig smak. Stilen är ungdomlig, spänstig av plommon, björnbär och tydligt kryddig med inslag av fat och vanilj.
Betyg: 4

4. Frei Joao Vinho Tinto 2015 (2401)
Portugal, 109 kr
Druvor: 30% baga, 25% touriga nacional, 25% tinta roriz, 10% syrah, 10% merlot
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: <3g/l.
Fyllig smak av mörk, mogen frukt som moreller med inslag av örtkryddor, viol och solmogna björnbär, fat plus tobak. Fruktiga tanniner.
Passar till: Gärna till lamm, servera förslagsvis (som på Vinbanken) lammstek provencale
Betyg: 4

5. Masi Campofiorin 2015 (5123), 129 kr
Venetien Italien.
Druvor: 70% corvina, 25% rondinella, 5% molinara.
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: <3 g/l
Fyllig, mörkfruktig smak av körsbär, blåbär, choklad, fat och vanilj. Tydligt kryddig. Bra längd.
Härligt, bättre vardagsvin med elegant snits.
Betyg: 4+

För fler vintips, förslag och recensioner – välkomna att surfa in på Vinbanken.

Trevlig helg!

Nya viner och andra drycker på Systembolaget

Sommaren är här med favoriter som vita, mousserande och roséviner. Systembolaget lanserar små partier (dyrare ibland unika viner) i forcerat tempo medan dryckerna som presenteras i fasta sortimentet släpps fyra gånger per år.

Den 1 juni var det dags för ett av de fyra säsongssläppen. De nya vinerna var därtill bra och väl lämpade för säsongen.

Örtiga friska vita och lika friska, kärnigt spänstiga röda. Båda utmärkta vinstilar att serveras med sommarkökets mat.

Dagens vintips är två fredagsviner, från Vinbankens vinköplista
Dagens två tips i genren ”fredagsvin” (under 100 kr) är plockade ur nyhetsgruppen 1 juni.

VITT VIN
1. Terrazze Della Luna Pinot Grigio 2018 (2107), 69 kr
Druvor: Pinot grigio.
Alkohol: 12,5%
Socker: < 3 g/l.
Torr, lätt/medelfyllig, päronfruktig smak med en knivsudd kryddörter och balanserad citrus.
Passar: Gärna till vegetariska rätter, prova att grilla eller till lagad fisk som lax med somrig potatissallad.
Betyg:

RÖTT VIN
2. Nerello Mascalese 2017 (2379), 99 kr
Druvor:Nerello mascalese.
Alkohol: 13,5%
Socker: Bärig, kärnigt rödfruktig och tydligt örtig smak med inslag av lakrits, mjuk rondör och lätt blommig hint.
Passar: Kul och utmärkt, mjukt rött till vegokökets grillade rätter.
Betyg: 4

Gå direkt till listorna med recension och betyg över de de bästa vita vinerna 1 juni och röda och rosé viner 1 juni.

Eller s k små partier som släpps fredag 7 juni: Vita, mousserande och rosé samt röda viner.

Ny öl: 1 juni – spännande bra sommarölsgrupp!

Trevlig helg!

 

 

 

Vin med vår i sikte

Vädret lovar gott för helgen varför vi vill väcka smaklökarn till liv efter en lång rad mustiga grytor, mys-viner och goa maträtter. Nu är det vitt vin som gäller!

Vad sägs om två vita viner, båda med nya årgångar, som kan få dina smaklökar att krulla sig av välbehag.

Två vita viner, listade i ordinarie sortimentet, som nyligen bytt årgång är:

1. Muscadet Sèvre et Main 2017 (2275), Frankrike, 85 kr
Mycket bättre än så här blirdet inte, bland de friska, krispiga torra vita vinerna i prisklass 80-90 kr. Druvan i vinet heter melon de bourgogne, som även kan kallas muscadet, kort och gott. Ej att förväxla med muscat-ok?!
Smaken är torr, frisk och krispig som urpsrung och druva lovar men lägg till en grönmogen smak av päron och äppeln, balanserade drag av citrus och klingande längd. Och visst är väl mineraltonen med på ett hörn. Utmärkt vin till fördrink, förrätter och skaldjur naturell samt sallader med vinegrett.
Betyg: 5

2. Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2017 (2227), Frankrike, 169 kr

Nu hoppar vi upp i pris. Ännu ett vin som är en av undertecknads favoritviner, utan konkurrens. Även här styrs smaklökarna in på de gröna, friska smaknoterna. Härligt och vänta bara till bästa tillfället när serverad till färska nässelsoppan. Den som inte kan vänta lagar en vit fisk, pocherad, med cidersmörsås till middag. Smaken är torr, medelfyllig, grönfrisk och stram som vinet ovan men här ska även läggas till en rejäl dos gröna örter och tydlig (rökig) mineralton. Lång eftersmak.
Betyg: 5

Två bra viner som start för vår 2019 och att undertecknad är tillbaka. För nu ska det inte dröja lika länge till nästa tillfälle.

Missa inte heller att Systembolaget släpper sin andra månatliga lansering av viner som kallas ”små partier” den 22 mars. Det finns en hel del kul, bra, intressanta viner att upptäcka. Främst bland de röda i detta släpp. Läs gärna mer på Vinbanken, röda viner små partier 22 mars och vita viner små partier 22 mars.

Trevlig helg!

 

Vintips inför helgen och Jul

Ohoo…det var ett tag sedan sista posten, men nu är jag tillbaka! Det finns en hel del vintips, förslag och rekommendationer för mig att dela då det var 2,5 månader sedan sist. En glögg, två mustiga röda och mer är på förslag idag.

Under den tiden har jag provat säg, minst 800 viner, rest till vinområden och länder och ja bara nördigt, grottat ner mig i goda recept, lagat mat och njutit av vin.

Senast provade per i dag är;

Lilla Hyttnäs Starkvinsglögg (71269), 99 kr. EKO
Fruktig och bärig, tydligt kryddig smak med drag av apelsin, kyddnejlika och ingefära. Söt på ett glöggigt sätt och trevligt traditionell. Gillar den så tummenupp.
Betyg: 4

Côtes du Rhône Villages Cycliste 2016 (76065), 89 kr. EKO
Rött, fylligt mörkfruktigt vin som också smakar av mörka bär, björnbär och hallon, kryddor och örter samt en hint av fat. Fin längd. UTmärkt val bland de billigare vinerna. Passa
Betyg: 4r till smakrika kött- och vegorätter.

Domini Veneti Amarone Classico 2014 (23050), 209 kr
Fyllig, tät rödfruktig, körsbärkärnig smak med inslag av choklad, kakao, pomerans, russin och vanilj. Fin, sötare längd.
En amarone av det enklare snittet och med lite av ”fredagsfeeling-känsla” över sig vilket betyder lite sötare i stilen och charmig. Ingt fel i det men känn din egen stil, frankofiler med pretantiösa krav gör sig inte besvär- okej?
Betyg: 3+

Mer att läsa på Vinbanken, nyskrivna recensioner:

Vintage Port till Jul och nyår 2018
Glögg 2018
Julöl 2018
Champagne till Jul och Nyår 2018

Äntligen fredag!

Ett eller ett par tips på goda fredagsviner är aldrig fel. I det stora vinhavet är det inte heller lätt att navigera men lugn, ta rygg på vinskribenterna på Vinbanken.

Veckans bästa: Masi Campofiorin 2015 (5123), 129 kr och nya upptäckten – håll i er – en riktigt bra Prosecco som är Zonin Special Cuvée (74873), 89 kr. Båda får betyg 4+.

Thomaz Grehn har recenserat ny öl, i småpartier den 21 sept.

Tips – topplistor, Topp 10-vin olika prisklasser, druvsorter eller till mat.

Fredagsvin, för soffhäng och fredagsmys.

Nytt på Vinbanken är Dagens Vintips som är korta, cirka 2 min långa filmer på Youtube – kolla gärna in dem och passa på att följa oss.

Höstvin! passar svamp, vilt och nyskördade rotsaker

HÖSTVIN. Vi längtar efter röda viner med de mustiga, smakrika och kryddiga dragen. Och att korka upp vin ur flaska är också något undertecknad gillar.

Vill ni jämföra kan man ställa sig frågan hur kul – eller gott – det är att äta samma mat hela veckan, ja kanske två eller tre veckor på raken. Menar, om ni väljer att köpa vin i box då volymen svårligen går åt på mindre än en längre tid. Hellre variera, byta smak och upptäcka något nytt och tja, gillar man inte ett specifikt vin finns tusentals andra att välja bland.

Just nu, goda röda viner jag gillar extra mycket

Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot 2017 (2073), Swartland Sydafrika, 79 kr Trevligt, välgjort husvin med personlighet och ”all-in-EKO” bakgrund. Tillverkaren är eko-certifierad sedan många, många år och driver sina ägor med genuint intresse för miljö och kretslopp. passar utmärkt bra som rött husvin och perfekt till en svamppasta.

Masi Campofiorin 2015 (5123), Venetien Italien, 129 kr
Mörkfruktig och kryddigt kärnig smak med härlig längd. Ny årgång och på topp! Bästa vinet till uppgraderat fredagsmys a la med stil eller när du får oväntat vin-besök. Passar alla!

Morellino di Scansano Riserva 2015 (2029), Toscana Italien, 149 kr
Lättdrucken, välgjord och balanserad sangiovese, cab s och merlotblend (blanding druvor) till ett grymt snitsigt vinval som passar alla vinväer eller till fest. Tobakston med inslag av kaffe avgör matval till ”bättre middag, gärna nötkött men även mustiga grytor där bönor hjälper vego-väljare till den goda kombon.

Métairie d’Alon Pinot Noir Le Village 2017(73278), Languedoc Frankrike, 169 kr Fantastiskt pinot noirvin med stil och sammetslen textur som gärna vill vara ”Bourgogne” och nästan klarar ambitionen. Spännande. Prova till fågel eller fläskrätter alternativt grillad, ugnsstekt fisk med rödvinsvänliga ingredienser som svamp, bacon, lök eller rödvinsås.

Gérard Bertrand Château L’Hospitalet La Réserve Rouge 2016 (73142) Languedoc Frankrike, 169 kr
Utmärkt bra vin med stramkärv kärna och bra struktur. Utmärkt att lagra några år eller till viltkött som ren eller hjort (mer smak).

Vinbanken har många nya TOPP 10 listor, missa inte senaste
Topp 10 bästa röda viner 2018 på Systembolaget under 100 kr
Topp 10 bästa röda viner 2018 på Systembolaget mellan 100-200 kr