Vårt ansvar för orden

I dag läser jag en strålande artikel i DN; http://www.dn.se/nyheter/pa-facebook-tappar-vi-vart-ansvar-for-orden , av Morten Schultz om hur vi tappar vårt ansvar för det vi skriver eller skickar vidare.

Med hänvisning till det jag själv skrivit om i dagens första inlägg, http://blogg.folkbladet.nu/formulerat/2012/05/16/min-vardslosa-medieframfart/ ”Eftersom jag inte är journalist utan endast en som ställer skrifter … tror jag mig inte behöva forska källor.” Där kan jag mycket väl ha fel eller hur jag nu skall uttrycka mig.

Varje gång man gör retweet, delar en Facebook-inlägg begår man risken att konsekvensfylld länk i en kedja man inte vet så mycket om. Mårten Schultz skriver vidare, ”I sociala medier förskjuts normerna för ansvar för ord. Det gäller till och med i den yrkeskategori som hållit dessa normer högt. Ingen kommentar, skjut inte på budbäraren, säger journalister, som tidigare omhuldat idealet om ansvarstagande för såväl ordet som dess spridande. Nu fick åtminstone jag mera att tänka på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *