Division II-premiären

Har ringt runt till division II-tränarna i länet och kollat läget inför helgens seriepremiär.

Och vi börjar med…

ooo

…Ersboda SK som ju lirar sin första match på onsdag, borta mot Anundsjö. Därför blev det en kort fråga till tränaren Örjan Andersson om vilka han har som favoriter.

– Det är väl vi, Boden och Luleå. Kanske kan något fler lag haka på. Piteå är inte så jäkla dåligt, Mariehem har gått jättebra och kommer säkert kunna ställa till det för många men det känns lite tunna för att följa toppen hela vägen. Umedalen har ju haft det tungt sista träningsmatcherna men när vi mötte dem var de inte just något sämre än oss, säger han.

ooo

Slog sedan en pling till Samir Kanlic. Han var på väg hem till Skellefteå efter sista träningen inför Robertsfors IK:s premiär. André Holmström, knä, Daniel Christoffersson, häl, Robin Nilsson, länslaget och Anton Holmström saknas inför premiären. Men Kanlic vill inte tippa någon placering för sitt Robertsfors.
– Låt det gå ett par omgångar. Vi har en stabil grund att stå på och har nött in 4–3–3 under säsongen. Vi vill bli ännu mer offensiva än i fjol, få med mer folk i anfallen och ha större bollinnehav. Vi har tappat många av våra ordinarie kantspelare och tycker vi har material att spela 4–3–3.

Favoriter i serien?

– IFK Luleå, Boden och Ersboda. Luleå och Boden är riktigt bra lag och Ersboda är ett klasslag. Sedan har ju Mariehem vunnit nästan allt i träningsmatcherna och Umedalen har ju värvat hela Umeåregionen. Men även Piteå kan bli en outsider, de har kvar Viktor Brännström och har värvat bland annat Tomas Lundmark från FF.
Hur har försäsongen känts för er då?
– Intressant men jag kan inte säga att vi ska bli tvåa, fyra eller sjua. Vi är mycket bättre tränade i år och mycket jämnare nivå på hur tränad truppen är. Anundsjö och Piteå körde vi över i slutet tack vare att vi orkade så bra. Men målsättningen är att utveckla laget och inviderna. Vi har många egna produkter och ingen kräver serieseger av Robertsfors.
Ni börjar hemma mot Friska Viljor. Känns väl som en lagom start?
– Premiär är alltid svårt. Och även om Friska Viljor förlorat många träningsmatcher tror jag inte att de blir någon slagpåse. Nu har de fått in en massa ryssar i varje lagdel och tränings- och seriematcher är helt skilda världar.

ooo

Umedalens IF såg vid nyår ut som en titelkandidat med flera intressanta nyförvärv. Sen har skadorna kommit en efter en. Inför premiären hemma mot Piteå saknas en hel hög lirare. Henrik Folkesson, Mohammed Abdulkadir, Kristoffer Bjuhr, Gustaf Persson, Andreas Olofsson, Markus Folkesson, David Häggling, Rikard Lundberg och Magnus Johansson är samtliga borta eller skadade.
– Vi får spela med det bästa lag vi har för tillfället. Det är ändå ett ganska intressant lag men Piteå måste gälla som favoriter. Vi har fan ett helt lag borta som skulle kunna vara en bra startelva.
Med alla skador under våren – var siktar ni?
– För oss handlar det mycket om att överleva de första omgångarna och få en hyfsat bra start. Jag skulle hyckla om jag säger att vi ska vinna alla matcher i början. Jag vet inte om något lag i serien skulle klara av att ha de här spetsspelarna borta, det utan att förringa de andra som gjort det bra. Men från och med omgång fyra och framåt hoppas jag vi fått tillbaka en hel del spelare.
– Men det är svårt att veta var vi står, vi har nästan inte kunnat spela en enda träningsmatch med tre forwards.
Ni har försökt spela in 4–3–3 i Umedalen. Inga tankar på att återgå till ett mer välkänt 4–4–2 med tanke på de skadeproblem ni haft under försäsongen?
– Nej. Jag brukar inte vika mig i det jag tror på. Det vi kan göra är ju att droppa ner och spela 4–5–1. Men i dagens fotboll handlar det mycket om att vinna mitten med många centrala mittfältare, nästan alla lag i Europa gör det och spelarna tycker det är kul att få spela så här.
Kan ni spela på Umedalens IP på lördag?
– Ja, den är spelbar nu men det har ju heller inte varit optimalt. I kväll körde vi första passet på helplan. Även om alla är oerhört bra tränade, ett par snäpp över jojotestet vi körde med Holmsund i fjol, så vet jag inte om vi är ihoptränade på storplan.
Seriefavoriter i dina ögon?
– Ersboda tycker jag har en bättre trupp än i fjol, bredare även om det tappat några spetsspelare. Men de var nära att hålla sig kvar i fjol och det vore konstigt om de inte skulle vinna serien. Luleå känns som att de har ett sämre lag än ifjol och Boden har också tappat mycket. Men de tre är favoriter, med Piteå som outsider.
Ni möter ju dem ja, med bland annat Viktor Brännström?
– Ja, han är en jävligt vass spelare även om han hade en sämre höst än vår i fjol. Men jag tror han gjorde fem eller sex mål mot Umedalen i fjol så vi är varnade.

ooo

Sist men inte minst tar vi då en liten genomgång med Mariehem SK som imponerat på försäsongen och premiärspelar hemma på lördag mot Alviks IK. Men MSK-tränaren Jonas Wikström slår bort alla lovord och det faktum att hans lag faktiskt nämns som en liten, liten outsider i år.
– Äh, det säger de bara för att vara snälla. De vet om att vi tappat mycket spelare, de säger det bara för att ta bort pressen på sig själva.
Men det är ju ett beröm till er i så fall, att de tycker ni fått ihop det bra?
– Jo, och det känns riktigt intressant. Det kändes tungt i december när vi tappade många spelare. Då kändes som att vi skulle backa tre hack i utvecklingen men nu känns det ändå som att konkurrensen är bra. Sedan får vi se hur vi hanterar motgång och hur de nya spelarna hanterar om det börjar gå tungt. 
Mittbacken Shane White från Plymouth har anlänt och börjat träna. Spelar han på lördag?
– Nej, det gör han inte. Han har bara tränat tre träningar och är lite ringrostig. Han är bara 19 år och det är inte så lätt att bara flytta i väg från ett proffsliv till Umeå och snö. Han har kvaliteér definitivt men det är upp till hur han känner, om han vill stanna. Vi ska sätta oss ner till veckan och se hur han trivs och känner.
Dina favoriter till seriesegern?
– Alla tror på Luleå, Boden och Ersboda och självklart ska de ha pressen men vi hoppas väl på lite annorlunda.
Hur då? Att ni ska vara med där uppe?
– Vi har inget uttalat att vi ska vara ett topp- eler mittenlag. Vi vill utveckla vår spelidé, även om det låter tråkigt.
Ja, det är ju skittrist.
– Men vi har gjort det i ett par år och det har fungerat bra. Vi vill ju såklart lyckas så bra som möjligt men vi har inte ens tittat placeringsmässigt. När det gått fem-sex omgångar kan man sätta sig ner och börja kika lite på det.
Hur känns truppen i övrigt då?
– Det känns som vi har jäkligt bra bredd. Vi jobbar mer med en spelartrupp än en startelva. Vi har tre ytterbackar och rullar runt på dem. Jag tror det är viktigt för att behålla den fysiska aktiviteten. Om en kille inte ska spela säger vi det till honom på måndag så då kan han köra tre tunga styrkepass under veckan, vi testade det i fjol och det fungerade bra.

ooo

Hur premiäromgången ser ut?

25 april: Mariehem–Alvik, Umedalen–Piteå, Sollefteå–Luleå, Robertsfors–Friska Viljor. 26 april: Infjärden–Boden. 29 april: Anundsjö–Ersboda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *