Chansningen som uteblev

Hemma efter en Champions league-kväll på Gammliavallen. Det fanns en man på plats som såg både gårdagens möte mellan Lyon-Bayern München på Stade Gerland och Umeå IK-Lyon på Gammliavallen; Lyons president Jean-Michel Aulas. Sprang på honom i halvtid då han åt varmkorv som vanligt folk, men Aulas har lite mer kosing än vanligt folk. Han såg Lyon-Bayern i går kväll, sedan tog han sitt privata plan upp till Umeå, såg Lyondamerna och skulle sedan flyga hem till Frankrike igen i kväll.
– Jag har ett möte i morgon 14.30 så jag flyger hem direkt efter matchen, sade Aulas mellan varmkorvstuggorna.

ooo

Vad fick då Aulas bevittna på Gammliavallen. Ja, han fick se sitt Lyon bränna mängder av lägen. Eller ska vi kanske säga att han fick se Caroline Jönsson göra en fantastisk match för Umeå IK? Hon räddade två soprena frilägen varav fotparaden på Laura Dickenmanns friläge i andra var sjukt svettig.
Aulas fick även se ett UIK som fortsätter att leta sin form och fortfarande är i avsaknad av en bärande offensiv mot högkvalitativt motstånd av Lyons sort.
Jocke Blomqvist är rätt tydlig med sin spelidé. Han vill rulla boll. Han vill rulla boll upp från backlinje, genom mittfält till anfallet och på så sätt trötta ut sin motståndare.  Mot ett lag som Lyon hade det behövts en annan taktik och mer gambling. Vid ett par tillfällen i första halvlek lyckades UIK bryta in i ytan mellan Lyons mittfält och backlinje, när man gjorde det så fanns det ett hav av yta att spela på. Problemet var att man kom dit rätt slumpmässigt och att det var långt mellan gångerna.
Det som var mest fruktbart för UIK var faktiskt långbollandet, den raka djupledsbollen bakom Lyons backlinje. UIK kanske inte skapade så förtvivlat mycket chanser på det men man lyckades ofta få med sig ett inkast högt upp och på så sätt etablera ett spel på offensiv planhalva. Nu lyckades inte UIK ställa om till en rakare taktik när det behövdes sista 20.
Även om jag förstår Blomqvists idé att framtiden är prioriterad nuet, han vill skapa ett eget spel för framtida bruk och ser ingen anledning att spela ett spel mot Kristianstad och ett annat mot Lyon, så hade han behövt släppa lite på säkerhetstänket i dag. Sista kvarten skulle han försökt med någonting annat. Slängt upp Rita Chikwelu på topp, flyttat upp laget mer, chansat, lyft, försökt vinna andrabollar och på något desperat sätt visat att man försökte vinna matchen. Det kanske inte hade givit något i slutändan, men det hade sänt en signal om en flexibilitet och att UIK i alla fall vågar släppa säkerhetstänket.
ooo
Sista-kvarten-debatt eller inte. Med tanke på förutsättningarna har UIK gjort det fantastiskt bra i Champions league. Man krånglade sig vidare från kvartsfinalen mot Montpellier, och trots att man var utspelat och i ett monumentalt chansmässigt underläge i semifinalen var man trots allt bara en lyckträff från final. Det kunde ha kommit på en hörna i sista minuten. Nu blev det inte så. Men oavsett vilket tycker jag faktiskt man kan säga att UIK fallit med flaggan i topp, särskilt med tanke på de framsteg som de trots allt gjort sedan de första stapplande stegen från de första matcherna.
ooo
Hanna Pettersson tvingades utgå redan efter 20 minuter efter en fotskada. Hon skickades till röntgen och det är oklart hur svår fotskadan är. Men det var synd att hon fick gå ut, även om hon är sisådär i passningsspelet hade hennes tyngd behövts framåt.
ooo
Lite UFC nu. Träffade Stuart Gibson på UIK-matchen. Robert Mambo Mumba är borta två veckor till ungefär. På en höft.
ooo
Har du inte gjort ett VF-coachenlag? Skynda fynda och registrera ett lag!! Tävlingen drar i gång på lördag!
ooo
Ciao.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *