Betsele vinner norrfyran

SKELLEFTEÅ Förra årets upplägg med en elitfyra och en höstfyra är bortglömt – i alla fall för i år. Nu väntar en rak serie som aldrig varit så oviss som i år. Vissa saker är säkra. Betsele och Sunnanå kommer finnas med i toppen. Sen är det egentligen slut på det säkra – resten är oklart.

Många lag dras med samma dilemma. ”Om” alla är med – då är man starka. Men många lag är alldeles för beroende av deras toppspelare. Bredden på spetskompetensen är väldigt skör. Ta Bureå och Medle, som är solklara exempel. Bureå med Niklas Kauppi och Peder Jonsson med i laget är starka – Bureå utan dessa två är ett lag utan ledare och stomme.
Medle har det ännu värre. Laget är beroende av Mikael Berggren, något man kunde se i elitfyran förra säsongen då laget föll ihop, till stor del på grund av Berggrens återvändande till Skellefteå FF. Det var två exempel, jag skulle kunna fortsätta hela dagen, men de flesta lag har samma dilemma. Enda lagen som inte störs lika mycket av detta – ja det är just topplagen Betsele och Sunnanå.
Förutom alla om, så har division IV fått en spännande nykomling. Drängsmark/Ostvik avancerade i seriesystemet och kommer förberedda för att stanna. Nykomlingen har fått hem division I-rutinerade Erik Andersson – ett grymt nyförvärv. Dessutom har laget imponerat stort på försäsongen. Drängsmark kan bli en stor överaskning för många.
I botten verkar Bastuträsk och Robertsfors få det tungt. Bastuträsk har förlorat – så gott som hela startelvan från föregående säsongen – och kommer få det tungt. Samma sak Robertsfors som verkar spela med mycket juniorer och undvika för mycket division II-spelare.
Årets fyra är ovissare än någonsin – men även bättre än på länge. Om kommer bli ett nyckelord – räkna med det.

SÅ HÄR TIPPAR JAG FYRAN

1. Betsele
Har stommen kvar från förra säsongen och har förstärkt det med vindsnabbe Rikard Eriksson från Umeå FC. En solklar toppaspirant som kommer göra mycket mål. Laget har nämligen sju forwards i den ordinarie startelvan.
2. Sunnanå
Sunnanå har återigen rensat laget, tappat topparna till Skellefteå FF och förstärkt med Skellefteås vassaste talanger födda 1992 och senare. Har en fungerande spelidé med ett oerhört starkt mittfält styrt av William Schönfelt och Andreas Stenlund.
3. Rönnskär Railcare IF
Har en oerhörd spets i Mikael Widmark och Mattias Lundberg och kan störa alla lag i den här serien. En toppaspirant som är revanschsuget efter förra årets flopp – då laget missade elitfyran i sista omgången till fördel för Bastuträsk.
4. Malå
Är svårtippade, även i år. Laget har bara tappat Tobias Thomson från förra säsongen och har dessutom fått in spelare i laget. Pelle Sjöström kommer fortsätta göra mål, men räcker det? Frågetecknen är många, men laget kommer i alla fall tillhöra den övre halvan.
5. Lycksele
Har tappat Russlan Meherremli till Vilhelmina, men förstärt laget med två spelare och har en hel del återvändare som plockat ner skorna från hyllan. Kommer bli starka på hemmaplan, men har vissa frågetecken då man kommer ha ett betydligt yngre lag på bortaplan.
6. Drängsmark/Ostvik
En oerhört intressant nykomling som förstärkt med den egna produkten, Erik Andersson, från Skellefteå FF. En grym talang som i fyran – kan vara egentligen hur bra som hellst. Får man allt att stämma kan laget hota ordentligt i toppen. Skrällvarning!
7. Bureå
Har en stark startelva och spelar ”Old firm”, Niklas Kauppi, Peder Jonsson och Jesper Öhman, kan laget till och med utmana i toppen. Utan dessa ser det tunnt ut. Laget är i stor brist av backar och har inte fått igång målskyttet på supertalangen Mustafa Haidari.
8. Vilhelmina
Hade en tung vår förra säsongen, men kom igen i höstfyran där laget gick riktigt bra. Har tappat viktige mittfältaren Johan Örnfjäll till Teg, men förstärkt med Russlan Meherremli. Är svårtippade, men lär hamna i mitten.
9. Medle
Har fått tillbaka Mikael Berggren, och med honom är laget bra. Utan honom saknas ledarskap och ryggrad. Mycket rutin har försvunnit i Guy Aldred, Klas Antonsson och Lasse Lundströms skuggor, men laget har många unga spelare som är intressanta. Oerhört svårtippade. Kan bli både fågel och fisk.
10. Mjövallen
Ständigt underskattade, ständigt överaskande Mjövallen blir återigen tippade på den nedre halvan. Ett lag utan stjärnor, men med många skickliga spelare i skymundan. I år räcker det inte till då många av lagen har förstärkts.
11. Bastuträsk
Har tappat i stort sett hela startelvan från förra säsongen och kommer få kämpa febrilt för att klara nedflyttning. De många stundernterna ut utresta spelarna måste komma hem snabbt för att Bastu ska ha någon chans att klara sig kvar. Oerhört beroende av pjäser som Peter Degerman, Joakim Magnusson och Simon Eriksson.
12. Robertsfors
Har som vanligt flyttat upp sina bästa spelare till a-laget och fyllt på underifrån. Den riktiga truppen är inte division IV-mässig, men börjar man plocka ner från tvåan – blir det andra bullar. Svårtippade beroende på farmaravtalet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *