Kan bli bra det där

Onsdagen är arbetsveckans mittendag och stundom den minst händelsefulla. I dagens VF kunde vi dock läsa om planerna på ett nytt fräscht innebandygymnasium i Umeå med John Bauer-gymnasiet och IBK Dalen i interaktion.

Sedan tidigare har vi ju RIG:et i stan (men det kan knappast tas med i de stora beräkningarna) plus innebandyinriktningarna på TBS och Dragonskolan. Min fråga lyder alltså – finns det plats för ytterligare ett?

– Ja, ska Umeå kunna behålla sin position som Sveriges huvudstad i innebandy måste vi producera fler spelare av hög klass, säger IBK Dalens sportchef Urban Karlsson i dagens tidning.

Och det är helt riktigt, Umeå är en innebandymetropol utan dess like och intresset är svindlande sett till stadens storlek. Vill man behålla den positionen kan man inte luta sig tillbaka och trampa vatten. Ett profilerat innebandygymnasium tror jag är ett helt riktigt steg att ta. Sålunda ger jag tummen upp.

MEN, då måste det röra sig om en fullfjädrad satsning som man pumpar ut tills bränslet tar slut. Det funkar inte att skapa ytterligare något sådär halvhjärtat. Innebandyinriktningar i all ära (Umeå har bra sådana dessutom) men två-tre träningstillfällen i veckan producerar inga storspelare på sikt. Det ger nyttig mängdträning visst, men ibland krävs det en gnutta mer än så.

– Här får man också träna fem pass i veckan på förmiddagarna, säger Dalenkaptenen Linn Lundström som är projektledare för planerna.

Fem pass i veckan är ju en helt okej mängd, det ska sägas. Men det viktiga blir att få dit rätt instruktörer som kan drilla spelarna med kvalitét som ledord. Av det jag har förstått så är det precis en sådan satsning som Linn, Urban och kompani har tänkt sig med en framtid på två heltidsanställda ledare. Och i såna fall kan jag bara säga: Kör hårt!

Ser man på KAIS Mora som ett exempel så beror deras talangfabrikation till stor del på ett väl klaffande innebandygymnasium. Kanske något att ta till som rollmodell?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *