Finaltankar och Årets spelare

En hel säsongs väntande är i stort sett över. Nu är det bara två dagar kvar till SM-finalerna i Globen Stockholm. Eller Ericsson Globe som ordpedanten snabbt skulle påpekat. Arenan bytte ju som bekant namn för dryga året sen och dessvärre försvann det mesta av prakten i och med namnbytet.

Det ska dock inte få förstöra lördagens fest. Ordkriget (nåja) mellan Iksu-tränaren Jocke Sjöström och Rönnby-ditot Johan Kökeritz är i full gång.

– Vi har en bredare trupp och fler bra spelare än Rönnby, fastslår Sjöström.

– Jag anser att vi har några fler matchvinnare, hävdar Kökeritz.

Ord står mot ord. Min personliga åsikt är dock att den enda matchvinnartyp som Iksu saknar motsvarighet till är Hanna Pettersson i Rönnby-målet.

På lördag får vi alla svar.

ooo

Som nog ingen missat avgörs herrfinalen mellan Storvreta och Caperiotäby vilket är helt i linje med det jag förutspådde inför slutspelet, bara för att få kasta en skopa självglans över mig själv.

Vinner på lördag? Det tror jag faktiskt Täby gör, och Kohonen får stå med långnäsa efteråt.

ooo

Som stolt västerbottning är man ju hyggligt bortskämd med Iksus framgångar på damsidan de senaste åren, med fem SM-finaler sträckt över sex säsonger. Det är en rätt skaplig medaljskörd, som blir än mer imponerande om föreningen vinner sitt fjärde guld i helgen.

Men när är det dags för ett herrlag från Västerbotten att ta klivet upp på tronen? IBK Dalen kan förvisso stoltsera med två semifinalplatser, men ärligt talat tror jag inte direkt att det är något som ordförande Levi Bergström stoltserar med inför barnbarnen.

Det är guld som räknas. Och i framtiden lär innebandyn till mångt och mycket haka på övriga idrottsvärldens pengatrend. Det kommer krävas en välfylld penningpung för att IBK Dalen, Umeå City, eller för den delen en hybrid av de båda, ska kunna ha en reell chans att nosa på ädlaste valör.

IBK Dalens hemvändarrekrytering av landslagsbofaste Mattias Wallgren sänder ut tydliga signaler till spelarmarknaden. Men det måste med fler på värvningståget om det ska bli att åka av ordentligt.

ooo

Här svajar vi rejält fram och tillbaka mellan ämnena. Nu har Årets spelare till slut blivit utsedda.

Herrvinnaren från Täby, Rickie Hyvärinen, var föga någon överraskning. Pizzabagare, poängkung och power i ett och samma paket är en schyst kombination.

På damsidan däremot ska man väl inte hojta ”skandal”, men likväl få tillåtelse att höja ögonbrynen. Vinnaren Sara Kristoffersson är ohyggligt sevärd och sannerligen en rättmätig het kandidat till Årets spelare, men – varför inte Victoria Wikström?

Wikström har i sitt Iksu tagit jättekliv denna säsong och dominerat i såväl Elitserien, Europacupen och i landslaget. Vi snackar en tjej med ett spelregister tjockt som en telefonkatalog och som vuxit fram till att bli, tja, i alla fall så nära man kan komma världens bästa enligt oss förståsigpåare.

Självklart blir man alltid lite hemmablind, men i Wikström om någon borde man ha hittat Årets spelare.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *