Helgsummering

Bloggens huvudsakliga fokus är på stadens fyra elitlag, men varje måndag kommer vi att bjuda på en helgsummering från Allsvenskan, division I  och II på herrsidan samt division I damer.

Vi börjar med Allsvenskan där Sandåkern för andra helgen i rad bussade ner till huvudstaden. Närmare bestämt till den slitna Västertorpshallen för match mot Älvsjö. Matchen slutade 11-3 till hemmalaget och därmed åkte Sandåkern på sin fjärde förlust för säsongen.

Sandåkern hade en 1-2 ledning i inledningen av andra perioden efter mål av Adam Berglund och Niklas Blomberg, men i slutet på andra perioden vid ställningen 3-2 till Älvsjö, drog Andreas Berglund på sig en ”femma” som blev ödesdiger. Älvsjö gjorde nämligen fyra mål under den utvisningen och matchen var därmed avgjord. Timmy Nyberg tröstmålade i slutskedet.

– Grymt surt med förlust igen. Tycker att vi är bra med i matchen fram tills vi drabbas av ”femman”, och de gör fyra mål på lika många minuter. Då var det en lång resa tillbaka. Jag känner att vi inte ska se så mycket bakåt eller på tabellen utan istället titta framåt och ta en match i taget, säger tränaren Johan Eriksson till klubbens hemsida.

I nästa omgång tar Sandåkern emot Hagunda i sin första ”riktiga” hemmamatch Den första mot Visby spelades ju på Gammliahallen istället för Iksu. Blir det inte tre poäng i den matchen – ja, då börjar det se riktigt tungt ut i tabellen, som Älvsjö för övrigt toppar just nu.

*

I division I herrar har sex länslag varit i farten under helgen:
*I fredags begav sig Ersboda till kanonfina Skyttishallen för spel mot Örnsköldsvik. Som vanligt numera blev det väldigt dramatiskt och spännande när Ersboda är i farten. Johan Nilsson reducerade till 7-6 i powerplay med 49 sekunder kvar, och kvitteringen kom på 19.54 genom Tomas Helin i spel 6-mot 5. I förlängningen såg Jim Johansson till att fixa segern till dom röda. En viktig seger för Ersboda i jakten på en plats i toppen på tabellen.

*På fredagskvällen spelades även ett derby på Iksu mellan Thorengruppen och Spöland. ”Thoren” tog sin femte raka seger, men ett vilt kämpande Spöland stod upp riktigt bra och kunde med lite flyt och ett bättre powerplay ha fått med sig en poäng. I tredje perioden fick Spöland nämligen spela powerplay i totalt sju minuter vid ställningen 5-3, efter att en viss bloggare gjorde sällskap med Andreas Carlbom på botbänken. Christian Larsson i Thorengruppen gjorde fyra nya poäng och har därmed gjort tio poäng på de två senaste matcherna. Olof Schäfer var hårt bevakad av hemmaförsvaret och gjorde bara (med hans mått mätt) ett poäng i matchen.

*I går tog RIG Umeå emot Skellefteå IBK och vann med 10-7 trots underläge med 0-4 och 1-5. Gästernas lirare Joakim Nilsson var stekhet i inledningen – tre kassar i första perioden. Men hemmalagets Alexander Rudd var sedan med sina 4+1 en starkt bidragande orsak till RIG:s vändning. En vändning som kan komma att betyda mycket för ”riggarna” inför fortsättningen.

I samma hall tog sedan Umeå IK överraskande nog sin första poäng för säsongen mot Wibax Piteå. Det blev dock förlust i förlängning med 6-7. Hursomhelst ett styrkebesked från UIK, som verkligen behöver varje poäng de kan få. Noterbart är att pitesonen Markus Eliasson (moderklubb Öjebyn) fick hänga två baljor för sitt UIK, som även hade en till tvåmålskytt i Emil Brohlin. Matchvinnare för Wibax blev ingen mindre än Andreas Morén, som verkar närma sig storformen efter ett mindre lyckat inhopp under fjolårssäsongen.

*

I helgen spelades även full omgång i damernas division I. Skellefteå Innebandy gav sig ut på turné i södra Sverige för matcher mot Sala Silverstaden och Alunda. En turné som blev mindre lyckad då laget fick vända hem till Norrland med noll poäng i bagaget efter förluster med 11-9 och 4-3. Snöpligt värre. Josefin Lundqvist hängde fyra mot Sala Silverstaden och två mot Alunda och klättrade därmed upp till andra plats i den totala poängligan.

*Även RIG Umeå och IBF Dalen var nere i södern och härjade. ”Riggarna” tog en meriterande 4-3 seger mot FBC Uppsala på lördagen, men sedan blev det en klar förlust mot Sten Sture med 8-2.  Anna Selander blev matchvinnare med sitt 4-3 mål mot Uppsala. Caroline Deutgen var den enda i laget som gjorde mål i båda matcherna.

*Nykomlingen IBF Dalen tog en närmast historisk seger mot Sten Sture, förvisso i sudden death, men ändå. Kvitteringen till 5-5 kom med endast 13 sekunder kvar och förlängningen varade i 03.51 innan Dalen satte det matchavgörande målet. Tyvärr kan jag inte namnge målskytten på varken kvitteringsmålet eller vinstmålet, då spelaren/spelarna i fråga helt enkelt inte verkar vara registrerade i IDA.

På söndagen blev det dock ingen ny triumf. FBC Uppsala revanscherade sig efter förlusten mot RIG och vann med 6-3 mot Dalen. Malin Hall, det lovordade nyförvärvet, gjorde 2+1 i den matchen.

*Iksu Ungdom och Umeå City fick nöja sig med en match var. Iksu åkte ner till Sundsvall och vann mot det förmodade bottenlaget Sundsvalls IBF med 4-6. Noterbart är att landslagsbacken Emelie Wibron var med och spelade mot sin moderklubb, och hon blev också en av lagets sex målskyttar i matchen.

Även Umeå City begav sig ner till Sundsvall för match mot tabelljumbon Ankarsvik. City låg under med 3-1 men gjorde sedan sex raka mål upp till 3-7, och vann till slut med 5-8. En viktig seger som tog laget över det förhatliga strecket. Segern var en klassisk lagseger med sju olika målskyttar. Sandra Widmark blev lagets enda tvåmålsskytt. Ankarsvik är i och med förlusten fast i botten på tabellen med fem raka förluster.

*

I herrarnas division II spelades ett högintressant derby mellan TBS Umeå och Vildmännen i går. Särskilt spännande blev det dock aldrig utan TBS vann komfortabelt med 7-3 efter disciplinerat försvarsspel och effektivt anfallsspel. Gästernas avsaknad av Petter Eriksson (körtelfeber) är uppenbarligen väldigt stor – precis som väntat. Och Jim Johansson i TBS visade än en gång att han är en målskytt av rang med tre kassar i kassen.

Hörnefors torskade något oväntat mot Gamla Stan med klara 5-10 hemma i Bråvallahallen. Gamla stan ledde med o-7(!) innan hemmalaget vaknade till liv. Resultatet känns något oväntat eftersom att Hörnefors imponerade så pass mycket mot Vildmännen i förra omgången. Å andra sidan toppar nu Gamla Stan tabellen i och med den här meriterande vinsten, och Fabian Karlstén leder den totala poängligan.

Övriga resultat i herrtvåan:

Örnsköldsvik – IBK Ersboda 13-5
Strands IK – Skellefteå IBS 8-10
SPIF – Obbola 6-4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *