Bloggen ute på förbjudet vatten


Hej igen, bloggen! Kul att vara tillbaka igen efter tre dagar med fotboll, pints och Y.N.W.A. Jag inleder comebacken med en sågning version large.

I innebandy-Sverige går det en myt om Sveriges domare och dess nivå mot Solnalaget AIK. I dagens match mot IBK Dalen fick den nivån ytterligare 995 funderare och konspirationsanklagare efter sig. Men konstigt vore ju annat. På 60 minuters speltid lyckades domarduon Thomas Andersson och Rickard Wissman att hitta fem utvisningar för hemmalaget och endast en för gästerna – som dessutom kvittades. Det är för mig ett stort mysterium.

Vi på bloggen har länge lagt armen runt domare som ofta får mer skit än de förtjänar, men inte den här gången. För sällan har man sett en så inkonsekvent domarnivå i en match på den här nivån. Vi såg kanske delar av den i Gammlia för en vecka sedan då Balrogmatchen bjöd på en hel del funderationer, men då var det på grund av oförmåga – den här gången undrar man vad det berodde på. För visst fan börjar man undra när domarna ena sekunden släpper en situation helt, men mindre än en minut senare tar utvisning för en exakt likadan situation.

Att det kan vara så okonsekvent bedömning i en toppmatch i superligan tycker jag är skrämmande, nej jag ändrar mig – det är pinsamt. Sen om det beror på att domarna vill ge fördel till ett lag eller ett annat – det tror jag i ärlighetens namn inte. Men däremot måste man kunna begära att båda lagen ska bedömas utifrån samma nivå – och framför allt att nivån hålls jämn, hur ska annars spelarna veta vad som gäller?

Jag orkar inte ens gå in på enstaka situationer, men domarduon Andersson/Wissman (som säkerligen läser detta i och med att båda är med i vår facebookgrupp) faktiskt måste ta till sig av kritiken. Efter 40 minuters spel hade hemmalaget runt fem-tio tilldömda frislag, gästerna ett gäng fler. Men i den tredje perioden – efter att ha tagit fem utvisningar mot hemmalaget, så fick Dalenspelarna frislag för EXAKT allt. Och min fråga är varför? Kompensationen gör ju bara att man förlöjligar det hela än mer. Nej, som jag sa – pinsamt.

**

Ja, just ja, det spelades ju lite innebandy också. Hemmalaget Dalen gjorde en av sina bättre perioder, i alla fall för 2011, i den första perioden. Laget hade bra fart och satte bollarna på ett lojt AIK där flera av ”stjärnspelarna” faktiskt föll ur ramen. 4-1 till Dalen efter första och det såg stabilt ut för de svartklädda.

Men sen kom nerverna i och med utvisningarna. Gästerna gjorde tre mål i PP och 4-4 var resultatet fram tills det att Yngve Nordin stänkte dit 5-4. Gästerna rullade in 5-5 på vackert vis genom samspel av landslagsstjärnorna Kim Nilsson och Fredrik Djurling. Den sistnämde som i matchen var en skugga av sitt gamla jag och egentligen bara uppmärksammades i protokollet.

6-5 kom från Jonas Svahn som satte målet i boxplay, framspelad av Johan Samuelsson. Ett otroligt psykologiskt tungt mål för gästerna och som framför allt tände hemmalaget efter en tveksam utvisning. Samuelsson rullade sen in slutresultatet 7-5 med Jansson på bänken.

Då var vi tillbaka till punktformen:

Dagens rätt:
Valet att bänka en iskall Max Wahlgren och därför ge Yngve Nordin och Lars Erik Torp chansen att spela i en kreativ lina med Johan Samuelsson. Däremot tyckte jag att hemmalaget skulle gått ner på två femmor lite tidigare och då låtit Wahlgren komma in och bevisa för tränartrion och sig själv att han ska spela. Nu blev det inget höjdarinhopp direkt, men kanske har han fått sig en tankeställare i alla fall.

Dagens stopp:

Peter Löfgren var tydligen riktigt bra senast och fick nytt förtroende i dagens match. Ett helt korrekt val med tanke på att han flera gånger stod för vackra räddningar och visade prov på en bra greppförmåga.

Dagens projektil:
Robin Nilsberths stänkare till 4-1 var dagens klart hårdaste skott. Den före detta Dalenmålvakten – numera showman, journalist och AIK-keeper – Patrik Jansson hade inte någon som helst chans att stoppa den. Riktigt vackert och Robins skrik efter var dagens högsta.

Dagens duell:

Anton Ermling och gästernas Alexander Egebrandt hade en intern duell i den första perioden. Ermling svarade med några väl valda och 2-0-målet. Tror inte att Egebrandt var speciellt nöjd med den.

Dagens statistik:

Undertecknad var egentligen ledig i dag, men roade sig därför (enbart för att stimulera mitt multitasking-behov) för att föra lite statistik. Här har ni resultatet:
Johan Samuelsson 2 mål, 1 assist, plus 5
Robin Nilsberth 1 mål, 1 assist, plus 5
Jonas Svahn 1 mål, 1 assist, plus 3
Yngve Nordin 1 mål, 1 assist, plus 3
Kim Lundström 0 mål, 1 assist, plus 3
Mattias Wallgren 0 mål, 0 assist, plus 3
Johan Alm 0 mål, 0 assist, plus 3
Anton Ermling 1 mål, 0 assist, plus 2
Christian Hjort 1 mål, 0 assist, plus 3
Lars Erik torp plus 2
Cedric Ruegsegger, minus 1
Timmy Nyberg, minus 1

1 kommentarer

  1. Domarna mot balrog kan man endå ursäkta, dom var ju sveriges genom tidernas sämsta, iallafall Hagy. Han förstör alla matcher han dömer ))

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *