Sveriges bästa offensiv? Dags att plocka fram den


10-1 i fredags – ett gjort mål igår.
Iksus offensiv har stött på grus i maskineriet och nu får man minst sagt bekänna färg då man på fredag tvingas till en femte avgörande kvartsfinal.

Inför årets slutspel var jag tämligen övertygad om att Iksu hade sin plats i Malmö relativt säkrad. Men efter att ha sett fyra kvartsfinaler så är det bara att konstatera att laget just nu inte lever upp till sitt rykte. Iksu gjorde en bra match i fredags och körde över IBK Dalen fullständigt. Men sen försvann ödmjukheten all världens väg och nu står man inför en femte och helt avgörande femte match mot ett IBK Dalen som blöder ur tänderna och är beredda att gå över lik för att ta sig till semifinal. Nu är det dags för guldaspiranterna att bekänna färg i och med den prekära situation laget nu befinner sig i.

Hittills har hemmaplan inneburit seger i den här kvartsfinalserien och mycket talar för att det blir avgörande även på fredag, men kanske är det dags att se sig själva i spegeln i Iksu. Kanske är det dags att plocka fram de vapen man visade prov på i den andra halvan av grundserien och ta ansvar för sitt agerande på planen.

Mitt svåraste uppdrag under söndagen var att komma på vem i Iksu som skulle få pris som matchens lirare. Ingen i laget var egentligen förtjänt av den. Alla gör lika lite väsen av sig och samtliga spelare borde ta sig en rejäl funderare på vilken inställning man tog med sig in på planen.

IBK Dalen har alltid varit lillasyster i innebandyns huvudstad, men i gårdagens match var man storasyster på samtliga punkter. Iksu var skakat från start och det så viktiga förstamålet gjorde att all nervositet släppte i hemmalaget och anförda av två stenhårt arbetande illrar i Julia Nordin och Malin Hall hittade man kraft. Den kraften tog laget till en 3-1-seger som inte bara skapade ytterligare ett slutspelsderby för staden – den bevisade återigen att den gamla klyschan ”vilja slår klass” stämmer.

ooo

I fyra matcher har nu lagen fått stå ut med domarduon Janika Aho och Michaela Pålsson och när vi nu inväntar en femte avgörande match, där alla beslut som domarna tar får en ännu större innebörd, krävs det en domarduo som klarar pressen – det gör inte Pålsson/ Aho. När till och med tränarna måste instruera domarna vad regelboken säger – då har det helt enkelt gått för långt. Jag hoppas att förbundet ser sin skyldighet till att fixa detta problem till fredagens match. Den enda trösten hittills är väl att båda lagen blivit lika hårt drabbade av duons brist på att hitta en jämn nivå i sin bedömning.

5 kommentarer

  1. Har en liten teori om varför IKSU är ett annat lag i IKSU-arenan jämfört med Gammlia. Skulle gärna vilja höra andras upppfattning om detta. Jag tycker mig se att IKSU inte har samma kontroll på bollen (nya boll som studsar mer på parketten) i Gammliahallen jämfört med Arenan på IKSU. Bollen studsar mer och därmed blir kortpassningsspelet långsammare vilket gör att det blir lättare för Dalen att hänga med i sin defensiv. Självklart är detta en faktor som IKSU isåfall borde kunna hantera på ett bättre sätt. Vad tror ni andra om det? Och kanske speciellt Lars och Jakob (ni tittar ändå på mycket innebandy)…. Jag vet att det var parkett i Arenan för nåt år sedan och att IKSU borde vara van vid parkett, men jag tycker mig se att nya bollen studsar mer och helt annorlunda….

  2. Självklart spelar underlaget en viss roll. Gammlias nya parkett är rätt knepig och studsig, så det är klart det är en fördel att alltid träna där och ha det som hemmaplan.
    Passningsspelet går ju snabbare på parkett än på ”matta”, men det är svårare rent tekniskt med mottagningar osv. Så att kortpassningspelet som du beskriver har gått långsammare beror isåfall på dålig teknik/skärpa från Iksus sida och inte på underlaget (jag har ju själv inte sett matcherna så jag vet inte).

  3. Några spelare har kommenterat den nya bollen att den ska vara hårdare, men framför allt att den tappar formen snabbt och därför börjar studsa mer. Problemet tror jag dock inte ligger där utan är helt och hållet en inställningsfråga och självklart så får ju Dalen ett mentalt försprång i sin hemmahall, men jag tycker det är en intressant tanke. Iksu har inte alls den farten på bollen som man behöver. Man märker hur rörelsen inte blir densamma och att bolltransporterna blir fler – och då självklart bollrullet mindre. Vissa spelare har dessutom ett problem genom att pressa sina passningar och det kan såklart ha en smärre effekt, dock så finns det ju en enkel lösning på det hela: Många bäckar små – gör en hel å.

  4. Självklart är det många faktorer som påverkar att lag är bättre hemma än borta. Och Dalen’s inställning och skärpa på Gammlia har varit grym! Det får man absolut inte glömma!!! Men tycker ändå att det är lite för stor skillnad på både IKSU och Dalen på deras resp. hemmaplan för att man ska kunna förklara det med enbart inställningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *