Damettanspecial: Tipp, nipp och dipp


Ja, idag är det dags att dra igång damettan här uppe med derbyt mellan IBF Dalen och Umeå City. Någon tippning i den här serien kommer jag dock inte att ge mig på då jag har lite för dålig koll på lag som Jämtland, Gävle och Alba och inte känner mig kunnig nog att göra en rättvis tippning.

Sett till Umeålagen kan jag dock säga vart jag tror att de kommer placera sig, samma sak med Skellefteå IB, vilka som är seriefavoriter och kommentarer runt lagen.

Till att börja med så ser jag väldigt få saker eller lag som kan hota FBC Uppsalas serieseger. Laget har slagit ihop med fjolårets starka Sten Sture och därför knytt till sig supertalangerna Elin Gabrielsson, Anna Torstensson och Amanda Delgado Johansson. Laget är solklara favoriter till seriesegern och hotas mest troligt av två-tre Umeålag.

Ett av de lagen är Umeå City som verkligen gått framåt under sommaren. Laget har fått ihop det bra och kommer garenterat att kämpa på topp fyra med FBC Uppsala, RIG och kanske Iksu Ungdom.

RIG har kvar supertalangerna Karin Nygren och Cornelia Fjellstedt, med flera och verkar ska spela ihop årskurserna i femmor. Ettorna för sig, tvåorna för sig och treorna för sig. En spännande idé och det kommer bli intressant att se hur U19-tjejerna kan leda laget. Jag tror RIG kommer trea i årets serie.

Fyra tror jag Umeå City kommer att bli. Tvåa bli Iksu Ungdom som förstärkt med Nina Sorsa, Emelie Folkesson och Felicia Riback. Emma Hellberg kommer saknas och laget kommer sällan få förstärkningar från Iksu då de har en väldigt smal trupp.

IBF Dalen kommer få det tufft om de spelar med sin befintliga trupp och jag tror inte laget kommer komma högre än ett mittenlag – på sin höjd. Laget har fått in Sandra Hjortborg och några andra halvintressanta namn, men jag ser inte att de kan hota lagen ovanför det osynliga mittensträcket. Något som dock kan förändra hela min tes är den absurda bredden på a-lagets forwardsuppsättning. Jag kan se en handfull spelare i a-laget som kommer matchas i IBF och då blir laget såklart betydligt mer slagkraftigt och min tippning får en helt felaktig värdegrund.

Skellefteå är för mig definitionen av ett mittenlag. Laget har värvat talanger, men inga jättenamn. Laget siktar på topp fyra, men kommer ligga runt femte till åttonde plats.

Vindeln gjorde en riktig bragd genom att vända kvalet till division I i sista matchen på ett helt otroligt sätt. Men i år kommer det bli tufft. Jag hoppas laget håller sig kvar och tror att laget kan klara det, men lär bli en tuff resa då hela fyra lag åker ur serien.

Fakta om Umeålagen:

IBF Dalen
Nyförvärv: Evelina Lundmark, Umeå City, Hanna Appelblad, Iksu Ungdom, Matilda Wirtig, juniorerna, Malin Sundström, Holmsund, Isabelle Lundgren, Umeå City, Sandra Hjortborg, RIG Umeå, Janna Hall, juniorerna
Spelarförluster: Emma Forsberg, slutat, Elin Törnebring, slutat, Lina Zingmark, slutat, Nika Nederstedt, slutat
Placering i fjol: 7
Målsättning i år: Utbilda spelare för A-laget. Vi kommer låna in spelare för att ta många poäng i början så vi får lugn och ro sedan.
Seriefavoriter: FBC Uppsala, Umeå City

Umeå City

Nyförvärv: Camilla Andersson, Örnsköldsvik, Maria Söderlund, Sävar, Linnea Andersson, Ersboda, Henny Hägglund, Sävar, Ida Bentzer, Ersboda, Amanda Öberg, RIG Umeå, Frida Gran, Kungälv
Spelarförluster: Malin Pahkala, slutar, Linn Johansson, slutar, Hanna Söderlund, Sävar, Anna Blad, slutar, Emelie Högdahl, slutar, Felicia Tjäderborn, IBK Dalen, Emma Jonhstone, Ersboda, Emmy Hansdotter, Ersboda, Evelina Sjöberg, slutar
Placering i fjol: 5
Målsättning i år: Topp 5. Vi behöver kontinuitet i truppen. Vi har tappat många tunga namn.
Seriefavoriter: Iksu Ungdom, FBC Uppsala, RIG, Umeå City

IKSU Ungdom
Nyförvärv: Nina Forsa, IBF Dalen, Emelie Folkesson, IBF Dalen, Karen Farnes, Norge, Felicia Riback, Holmsund, Sandra Salomäki, Holmsund
Spelarförluster: Sofia Sundqvist, slutat, Josefina Häggström, time out, Frida Rydfjäll, IKSU, Emma Hellberg, IKSU, Linnea Jonsson, IKSU,
Placering i fjol: 4
Målsättning i år: Kriga på övre halvan, utbilda spelare för IKSU elit.
Seriefavoriter: FBC Uppsala

Vindeln
Nyförvärv: Evelina Eriksson, Örnsköldsvik, Jenny Lundberg, Ersboda,
Spelarförluster: –
Placering i fjol: 1 Div II.
Målsättning i år: Mittenlag
Seriefavoriter: FBC Uppsala, IKSU Ungdom

Skellefteå Innebandy

Nyförvärv: Emma Wikström, Clemensnäs, Sanna Holmström, Clemensnäs, Marie Forsman, Skellefteå IBS
Spelarförluster:
Mariana Mänistö, Notviken, Nina Bergman, slutar
Placering i fjol: 8
Målsättning i år: Topp 4.
Seriefavoriter: FBC Uppsala

Faktan insamlag av kollega Angebjörn på VF-sporten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *