Helgsummering

Säsongens första riktiga innebandyhelg är avverkad och då kommer även säsongens första helgsummering som ett brev på posten här på bloggen.

I år kommer helgsummeringarna att innehålla division I och II på herrsidan och division I på damsidan.

***

Helgen tjuvstartade ju i fredags med damderby mellan Umeå City IBK och IBF Dalen. City lyckades där bibehålla sin fina försäsongstrend och vinna med 5-2.

Malin Strömberg i Umeå City blev matchens enda tvåmålsskytt. City ledde med 5-0 efter 41 minuter men Dalen, förstärkta med Linn Mikaelsson och Frida Johansson från IBK, lyckades sedan reducera två gånger om innan matchen var slut.

Bloggens tips på förhand: 6-4 till City.

**

Vi hoppar till söndagen för en stund för att hålla oss kvar vid damettan. Även här var det derbydags mellan RIG Umeå IBF och Iksu Ungdom. Iksu inledde bäst och tog också ledningen genom Nina Helas – tvåmålsskytt i matchen.
Efter drygt halva matchen var ställningen 1-4 till Iksu och matchen kändes avgjord. Men RIG kom tillbaka in i matchen och reducerade två gånger om. Först genom Matilda Sjödin och sedan genom Cornelia Fjellstedt (även hon tvåmålsskytt i matchen) på straff med minuten kvar. Någon kvittering blev det dock inte utan Iksu Ungdom vann med 4-3.

Bloggens tips på förhand: 6-5 till Iksu.

**

Nu lämnar vi damettan och kliver istället in i herrarnas dito.

Skellefteå och Sandåkern inledde säsongen på lördagen i Eddahallen. Det blev en målsnål och tight historia som slutade med seger, 5-3, för gästerna Sandåkern.

Men Skellefteå inledde bäst och ledde med 2-0 efter första perioden. I andra lyckades dock Sandåkern vända på steken upp till 2-3 innan Martin Burström kvitterade innan paus. I den tredje perioden kunde sedan nyförvärvet Mikael Hjelm sätta 4-3 för Sandåkern efter bara en minut, och två minuter efter det satte ”nyförvärvet” Adam Andersson det mål som skulle visa sig bli spiken i kistan till 5-3. Matchen hade förövrigt åtta olika målskyttar.

Bloggens tips: Den matchen hade jag tydligen glömt tippa av någon anledning men de flesta, liksom jag, trodde väl att Sandåkern skulle vinna.

*

På söndagen spelades sedan två nya derbyn.

RIG Umeå tog emot Gamla Stan och vann en målrik tillställning med 12-7. 6-6(!) efter period ett. Galet. Kavalkaden lugnade sedan ner sig i andra perioden, men det var först i den tredje perioden som RIG ryckte ifrån med fyra raka mål upp till 12-7.

Albin Sjögren satte tre mål med sitt luriga skott. Sebastian Degeryd och Filip Persson satte två var. I Gamla Stan stack Rasmus Karlstén ut i poängprotokollet med sina 2+1. Lillebrorsan Fabian gjorde ”bara” 0+1. Johannes Övregård, som imponerat på försäsongen, gjorde 1+3 och kommer nog vara nyttig för Gamla Stan i vinter. Laget måste dock lära sig spela försvarsspel om de ska kunna hålla sig kvar.

Bloggens tips: 9-6 till RIG.

*
Det tredje och sista herrettaderbyt spelades mellan GUIF och Ersboda SK. GUIF stod upp bra men föll ändå med 9-6 mot Ersboda. ”Sälen” Johan Nilsson blev matchvinnare med sina tre mål för de rödklädda. Hans beslut att spela för Ersboda istället för City kan han inte ha ångrat den här helgen i alla fall… Han kommer bli grymt nyttig för ESK nu med sin SSL-slimmade kropp.
Andreas Olofsson, som var på väg till GUIF men snuvades av Ersboda, passade även på att bli målskytt i matchen.

GUIF hade känning med både 2-3, 4-5, och 5-6, men man ledde aldrig matchen. Ändå positivt för framtiden att de lyckades stå upp bra mot ett förväntat topplag.

Bloggens tips: 5-7 till Ersboda.

***

Avslutningsvis har vi då herrtvåan som spelade full omgång.

Även här hade vi en tjuvstart i fredags när Sandåkernkamraterna snuvade Hörnefors på tre poäng i deras egen Bråvalla-borg. Gästerna vann med 6-3. Simon Skedebrandt satte två av målen och brorsan André gjorde ett.
Hörnefors tog ledningen genom yrvädret Joakim Berggren men var sedan en besvikelse i matchen. Det här resultatet förvånade mig något då jag hade tippat Hörnefors i toppen av tabellen. Troligen är SSK-kamraterna bättre än vad jag förväntat och Hörnefors sämre, men man ska heller inte dra för stora växlar efter en match.

Bloggens tips: 8-5 – aj, aj, aj – första plumpen.

*

Vi går vidare med Umeå IK – Vindeln. UIK lyckades precis som väntat besegra nykomlingen i en tight och målsnål tillställning. Segern säkrades först i den tredje perioden när UIK med periodsiffrorna 3-0 säkrade slutresultatet 6-3.
UIK hade sex olika målskyttar i matchen vilket tyder på en bra bredd i truppen. Vindeln å andra sidan hade en och samma målskytt alla tre gånger i form av Lars ”Moviestar” Vilhelmsson (jag minns några legendariska filmningar i en match för ett par år sedan mot Thorengruppen, han kanske har blivit stabilare under fötterna nu/glimt i ögat).

Bloggens tips: 6-4.

*

Vildmännen tog emot oberäkneliga SPIF i sin premiär. Matchen kommer inte att kommas ihåg som en av de mest välspelade, men Vildmännen lyckades i alla fall säkra tre poäng genom seger 8-5 – och det var det viktigaste för det blåklädda laget som jagar seriesegern. John Edström stod för en stabil debut i målet, och snipern Samuel Karlsson satte fyra kassar. Obbola-förvärven Daniel Forsgren och Johan Artberg imponerade också.

I SPIF gjorde en viss Max Håkansson SAMTLIGA fem mål. Max är ny för säsongen och när jag kollade upp honom på innebandy.se förväntade jag mig att se typ AIK och Balrog i tidigare klubbar efter de fem målen, men han har haft ett uppehåll i ett år och har innan det haft en långt ifrån imponerande poängskörd i division III-gänget Timrå. Kanske är det livsglädjen att äntligen flytta till en riktig stad som gjort honom pånyttfödd? Spännande att se om detta var en engångsföreteelse eller om det är en guldklimp som SPIF har hittat i Max Håkansson.

Bloggens tips: 9-4 till Vildmännen.

*

Jahapp, vi rullar vidare mot Täfteå och deras hemmapremiär mot TGC. Det blev som väntat en hysteriskt målrik tillställning. Inte mindre än 17 gånger small det i Täfteås bur och det befarade bottenlaget ser ut att bli just ett bottenlag.

TGC:s poängkung med 0+5 efter den första matchen heter Tony Kjellsson – en kille som vi normalt sett förknippar med en helt annan liga.

Johan Nylén, Mattias Öster-Waara och Magnus Svensson stod för fyra poäng var. Nylén drog även på sig en femma för att säkerställa lagets rykte som seriens badboys…

I Täfteå gjorde 16-åringen Tobias Berglund tre kassar i kassen (men fick ingen matkasse för det!). Ex-Dalenspelaren Björn Sundblad – numera 38 år gammal – stod för 1+2.

Bloggens tips: 3-11

*

Även i Obbola blev det målrikt. Formstarka IBK Ersboda körde över de grönklädda med hela 15-5 på den hala parketten. Mattias Mattsson återfanns varken i poängprotokollet eller matchprotokollet på innebandy.se/vasterbotten och frågan är vad det beror på. Det finns en oregistrerad spelare som gjorde två mål i matchen. Huruvida det var Spöket Laban eller Mattis själv vet jag dock inte. Läsarhjälp tack!

Hursomhelst gick det bra ändå och lillebrodern Jacob säkrade familjens ära genom att göra 4+2. I Obbola blev Magnus Brömster poängbäst med sina 0+3.

Bloggens tips: 6-11

*
Sist men inte minst har vi då TBS premiärmatch mot Clemensnäs. En galet spännande match på förhand – eller?!

Nej, trots Clemens lovande värvningar (enligt en kommentar på bloggen som tycker jag var för hård som placerade laget sist i tabellen) så blev matchen 14-1 till ett TBS som dessutom var utan ett antal nyckelspelare.

Det mest tråkiga och noterbara med matchen är att Johan Boström, min kandidat till att vinna poängligan i serien, fick avbryta matchen med sina skumma yrselproblem efter bara några minuter. Han hade dock redan hunnit göra 1-0…

Jättetråkigt för Johan naturligtvis då ingen riktigt ved vad yrseln beror på. Klart är i alla fall att det är omöjligt att spela när den slår till pga smärta/dåsighet. Hela fjolårssäsongen spolierades på grund av denna ”skada” och nu återstår det att se om han kommer att kunna spela något den här säsongen…

Ett jätteavbräck för TBS i värsta fall, men bloggen håller tummarna och hoppas få se honom på planen igen inom kort.

Bloggens tips: 13-1

Oj, vad jag la ribban högt nu med tippningen. Satte ju nästan allt *oÖdMjuK*. Jag är dock erkänd som en usel tippare så den enda vägen är neråt från och med nu.

*

Det var denna långa och första helgsummering. Nu väntar ett par ljuva timmar i snarklådan. På återhörande.

Kom gärna med feedback på vad ni vill läsa om helst i dessa helgsummeringar. I fjol hade helgsummeringarna många läsare men få kommentarer. Innebär det att vi gör rätt? Vad är intressant/ointressant? Prioriterar vi fel serier? Vad vill ni läsa om?

Tack på förhand!

8 kommentarer

  1. Mycket rolig läsning!
    Kommer se fram emot dessa summeringar 🙂
    Du skriver mycket bra och det har ett stort läsvärde.
    Ser gärna att du nämner någon/några från varje lag som utmärkt sig, ett roligt inslag!

  2. Mycket skit mot ersboda nu tycker jag. Titta på tex Iksu matcherna inte står det några målskyttar eller något där, för det betyder det inte att hela laget är oreggat och ska bli diskade, eller vad ni nu påstår

  3. Oreggad eller inte, det gäller att någon gör anmälan. Förbundet agerar inte annars. Så det gäller för motståndarna att hålla koll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *