Helgsummering

Precis som vanligt inleder vi med damerna, artiga som vi är här på Innebandybloggen…

I damettan spelades blott tre matcher med lokal anknytning den gångna helgen. På lördagen åkte Umeå City på sin andra raka förlust när Gävle kom på besök och vann med uddamålet – 5-4. Avgörandet kom i slutskedet och det var naturligtvis snöpligt för Umeå City som för bara några veckor sedan hade ett sprudlande go’ i laget. Om jag känner laget rätt så bryter de inte ihop av detta, men det var ju faktiskt roligt att sammankoppla City med toppstriden, och att så där lite lagom kunna reta tränaren Olle Eliasson när man träffar honom: ”Oooh, ni går för serieseger!”.

Nu får man tona ner det snacket lite grann, vilket förövrigt Eliasson själv gjort hela tiden. I nästa omgång möter laget RIG Umeå och helt plötsligt blev det derbyt än mer intressant med tanke på att City knappast vill åka på tre raka torskar…

Bäst i City i förlusten mot Gävle var förövrigt Frida Gran, som inlett säsongen på ett lovande sätt.

*

Iksu Ungdom hakar på i toppen efter en suddenvinst mot Alba med 3-2. Lite onödigt att ge bort poäng på hemmaplan mot den typen av motståndare men en seger är i alla fall en seger. Iksu inledde matchen väldigt bra men blev sedan för naiva med bolltapp i mittzon och det utnyttjade gästerna genom att komma ikapp till 2-2. Iksus avgörande mål satte Caroline Lundmark, men mest beröm i matchen förtjänar Nicolina Burman, även hon målskytt i matchen.

– Ingen toppmatch av oss, men jag är ändå hoppfull inför framtiden, säger Iksus tränare Phillippe Jolidon. På söndagen spelades sedan ett derby mellan IBF Dalen och Skellefteå Innebandy. Dalen, som övertygat på slutet med hjälp av A-lagsförstärkningar, åkte här på en rejäl smäll då gästerna var ofina nog att vinna med 2-9. Stålbergs disciplinerade IBF Dalen brukar väldigt sällan släppa in så många mål…

Dalen tog faktiskt ledningen i matchen men efter det var det inget snack om saken. Skellefteå gick till första pausvila med 1-4 och ökade på till 1-7 i andra perioden. Då var matchen klar.

Josefin Lundqvist och Lisa Andersson gjorde två mål var för Skellefteå. Noterbart är även att Skellefteå tog time-out på tiden 14.13 trots ledning med 1-9… Hoppas laget hade något viktigt att prata om, annars kan det ju lätt uppfattas som hånfullt, a´la Bengt-Åke Gustafsson, att ta time-out i ett sådant uppenbart vinstläge.

Övrigt i damettan då? Ja, FBC Uppsala ångar på i toppen och är ensam serieledare med fyra poäng. Rätt så väntat.
I botten är det fortsatt blytungt för Jemtland och FBC Uppsala Ungdom. Dessa två lag kommer, precis som jag tjatat om redan, definitivt att åka ur. Frågan är vilka de två andra är. I dagsläget ligger i alla fall Dalen och Vindeln, som möts den nionde november, i farozonen. Men det är måååånga matcher kvar att spela.

**

Vi lämnar damettan och kliver in i herrettan-land där vi inleder med att konstatera att GUIF:s kräftgång fortsätter. Trots Xbox och TV på bussen så räckte inte spelglädjen till mot Wibax Piteå som vann med 5-3. Precis som många andra gånger den här säsongen var det en hedersam och snöplig förlust för GUIF. Sista målet kom i tom kasse när GUIF hade plockat sin för dagen utmärkte målvakt i form av Markus Gustavsson.  Junioren Pontus Nordin ska även ha rejält med beröm för sin insats i matchen.

GUIF fortsatte sedan sin norrlandstour genom att åka upp till Kiruna, och även där blev det en mycket snöplig förlust med 5-4 i sudden death. Men laget tog i alla fall sin första poäng där och det är alltid skönt att ha spräckt den nollan. GUIF ledde med 2-4 en bit in i tredje perioden men hemmalaget lyckades vända på steken och komma ikapp till 4-4. Och som så många gånger förr är det laget som har ”momentum” som sedan avgör i förlängningen.

En blytung norrlandstour för GUIF men de får trots allt trösta sig med att de fortsatt är MED i matcherna. De ligger toksist i serien i dagsläget men de har inte förlorat stort i någon match förutom mot Hudik. Jag har i alla fall inte gett upp lagets chanser att hålla sig kvar även om det börjar se mörkt ut.

*
RIG Umeå tog sig an ett annat potentiellt bottenlag i form av Örnsköldsvik. ”Riggarna” inledde katastrofalt och låg under med 1-3 efter den första perioden. Men laget lyckades på ett övertygande vis ta sig samman och vända matchen till vinst med 8-4. Det var fullständig dominans från de lovande junisarna i de två avslutande perioderna och tränaren Fredrik Holmgren myste efter matchen.

-De är Sveriges bästa ungdomar när de engarerar sig, summerar han.

Extra beröm i RIG går till Albin Sjögren och målvakten Linus Hansson.

**
Sedan hade vi då seriens huvudclash mellan Sandåkern och Hudik/Björkberg. Sandåkern hade en blygsam förstärkning i form av Johan Samuelsson lagom till seriefinalen och han spelade en hyggligt avgörande roll med sina 1+1 i segern med 6-3. Även Timmy Nyberg och Peter Grönroos var med och spelade.

Att bara låta Hudik göra tre mål är naturligtvis en grymt stark prestation med tanke på hur deras förstafemma vanligtvis öser in bollar till höger och vänster. På något vis även skönt att se att den trion faktiskt går att stoppa.

Ex-Cityspelaren (Ja, man kan ju faktiskt kalla honom så) Joel Bäckström satte GWG i början av den tredje perioden till 4-3 innan Jesper Fransson och Timmy Nyberg sedan utökade till slutresultatet 6-3.

*
Avslutningsvis åkte Ersboda på sin andra raka torsk mot Kiruna på bortaplan. Trots ledning med 5-2 slutade debaclet med en 7-6-förlust, och jag skulle inte vilja känna den känslan som spelarna hade när de satte sig på bussen hem efter det…

Johan Nilsson gjorde fyra(!) mål i rad i första perioden, grymt starkt! Men det räckte alltså inte till seger i slutändan…

Starkt av Kiruna att två gånger om denna helg vända underläge till seger i slutet av matcherna. De tog fem livsviktiga poäng den här helgen.

*

Då går vi avslutningsvis in i herrtvåa-landet som vi så gärna besöker.

Full omgång spelades i lördag.

Huvudmatchen som jag ser det var mellan TGC och TBS. Matchen slutade med en oerhört komfortabel seger för TGC vilket är lite förvånande om man bara kollar på matchen som sådan. Men TBS saknade en hel drös med klasspelare och såg oerhört uddlösa ut. TGC var både hetare, snabbare, bättre, finurligare,  mer taggade, och ja, det var länge sedan man såg en så rättvis seger.

Jag är fullt medveten om att jag tippade TBS som solklar seriesegrare, MEN det gjorde jag med namn som Johan Boström, Patrik ”Rusta” Gotthardsson, Jim Johansson, och Eric Boström osv osv fanns med i åtanke. Den kvartetten har knappt spelat av olika anledningar och det är såklart märkbart för alla lag om du plockar bort fyra klara nyckelspelare. Speciellt i de lägre divisionerna.

Så toppstriden är med andra ord väldigt öppen just nu. Som TGC spelade mot TBS så är de helt klart en kandidat. Frågan är om de kan vara så disciplinerade och samlade och så närvarande (de har säkert också problem med att vissa är borta ibland) så blir de farliga.

*
TGC har faktiskt ett riktigt profilstarkt lag. Tony Kjellson förtjänar att vara känd för mer än sina idiotutvisningar, det finns en bra lirarback i den mannen, Magnus Svensson visade prov på att han för x antal år sedan var en av Umeås mest lovande spelare, Sebastian Söderlund är en av mina personliga favoriter (dock inte att möta) och Mattias Öster-Waara är en grym playmaker.

Nej, som sagt TGC kan bli en riktig utmanare.

**

Mer noterbart från herrtvåan är att Vildmännen klev upp som ensam serieledare på 10 poäng efter vinst mot svårspelade IBK Ersboda med 10-6 på bortaplan. En stark skalp som visar att Vildmännen menar allvar i sin satsning mot toppen. Samuel Karlsson, Petter Eriksson och nya bekantskapen Johan Artberg (bra värvning!) såg till att fixa segern. Än en gång visar det sig ovärderligt att ha nyckelspelare av hög kaliber i den här serien.

Ersbodas Mattias Mattson gjorde fyra kassar men är, precis som man kunde misstänka inför säsongen, allt för ensam i det här laget.

Mitt topptippade Hörnefors fick bara med sig en poäng i bortamötet med Clemens. 8-8 slutade matchen och det får ses som en stor besvikelse för Hörnefors som vid vinst hade hakat på i toppen rejält. Men lagen följdes åt hela vägen och det var faktiskt Hörnefors som fick slita för att få till kvitteringen till 8-8 på 18.58 genom den hårt tatuerade Joakim Berggren. Jocke som faktiskt höll på att bli syndabock då han drog på sig en protest mot domslut vid ställningen 7-6 till HIF. Clemens kvitterade i powerplay, och tog sedan ledningen med 8-7 innan Joakim Berggren fick sin personliga revansch.

Vi noterar även att Clemens hade en tremålsskytt i Andreas Berggren. 

**

Umeå IK (nu får jag passa mig så jag inte skriver för mycket eller för lite) tog en övertygande 11-1-viktoria mot Superior performance in floorball. SPIF brukar med sin slit-och-släng-innebandy väldigt sällan bara göra ett mål, så där ska UIK ha beröm för sin försvarsinsats. Elva mål framåt vittnar även om att det finns offensiv kvalité i laget, och kanske, kanske kan laget bli en av utmanarna i toppen även fast jag bara tippat laget femma i serien.

Patrik Andersson satte fyra av målen och Daniel Edblom hängde tre.

UIK har nu nio poäng liksom TBS och Sandåkernkamraterna, och de skuggar Vildmännen som toppar tabellen på tio poäng.

Sandåkernkamraterna som förövrigt tog en komfortabel 7-1-seger mot Täfteå. ”En dag på jobbet” känns väl som en rättvis kommentar till den matchen.

Kamraterna har inlett övertygande och är i sina bästa stunder ett solklart topplag i den här serien.

Alexander Alenius och Petter Sundqvist hängde två mål var, och vi noterar även att Mikael Thunberg håller i sin målform sedan förra helgen. Frågan är hur länge den mycket offensivt präglade backen kan bibehålla den sviten.

*

Vi avslutar med några rader om mötet Vindeln – Obbola. Gästerna vann med 4-2 och jag hade väntat mig mer av Vindeln i den matchen mellan två väntade bottenlag. Vindeln ligger nu hopplöst sist på noll poäng medan Obbola tog sina tre första pinnar för säsongen.

Segern grundlades i den andra perioden när gästerna gick upp till 1-4. Obbola hade fyra olika målskyttar i William Henriksson, Erik Johansson, Christoffer Hedman och Andreas Forsgren. 

Vindelns mål gjordes av Lars Vilhelmsson och Oskar Eklund. 

*
Det var allt från denna veckas helgsummering. Var med oss igen nästa vecka på samma kanal, samma dag.

Adjö!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *