Hudik gråter och Urban/Johan slår ifrån sig


Jag var tyvärr inte i stan i lördags och missade därför matchen mellan Sandåkern och Hudik/Björkberg. Men eftersnacket och Johan Samuelssons deltagande i matchen har ju varit i blickfånget under veckostarten. Jag kommer till den frågan, men innan måste jag belysa det faktum att samtliga röster jag hört från lördagen talar om att Jacob Jonsson inte alls var i U19-form och att han inte stack ut i och med den tajta matchbilden. Det talades mer om hans dåliga defensiva arbete, filmningar och dåliga attityd mot såväl lagkamrater samt domare. Om det stämmer eller inte kan jag inte säga. Jag kan tyvärr inte säga min åsikt då jag inte var på plats, men i frågan om Johan Samuelsson tycker jag en hel del.

Samuelsson har varit på klassresa – eller studieresa som det så fint kallas, samtidigt som de flesta vet att det inte var speciellt mycket studier under den resan – och behövde därför få lite innebandy i kroppen innan söndagens match mot AIK. Det är ett argument jag köper och på exakt samma sätt fungerar det i alla former av lagidrott. Har en spelare varit borta ett tag så slipar han på matchformen i b-laget eller samarbetslaget. Alla som spelat fotboll i en division VI-, V- eller IV-serie vet exakt hur det är. Ta bara Obbola i division IV här i staden som exempel. Vissa matcher kunde helt plötsligt Adam Chenuffi dyka upp i division IV-laget – och just av den anledningen att ta sig tillbaka i matchform, även om han nu ställdes utanför laget en del även då han inte var skadad.

Nej, argumentet att det är fel av Johan att slipa på formen i Sandåkern köper jag inte. Det är exakt det samarbetsavtal är till för. Att få spelare som inte spelat, att få speltid. Självklart är det mest skapat för att juniorer och spelare utanför truppen ska matchas, men det fungerar även i den form att spelare som inte spelat match eller missat träningar kan få speltid – liksom i det här fallet.

Samtidigt som jag säger det så ska det ju självklart sägas att alla vet om Johan Samuelssons kapacitet. Han hade inte behövt gå in och spela seriefinalen för att ha sin plats i laget, eller för att den skull vara orolig för att inte kunna prestera. Dock vet alla som hållit i en innebandyklubba att det kan vara skönt att få känna på bollen efter att ha varit borta ett tag. Dock köper jag inte att han behövde spela 20-25 minuter dagen innan en viktig SSL-match. Han hade dessutom inte behövt få en så pass ledande roll i matchen, som jag menar på att han hade haft även om han hade gått på 30-40 procent, vilket jag har förstått att han inte gjorde.

Summa summarum tycker jag helt enkelt att Samuelsson och båda inblandade lagen i frågan, alltså Sandåkern och Dalen, inte gjort något fel rent regelmässigt. Sedan hur man tolkar det moraliskt är upp till var och en, men det är ett vanligt förekommande fenomen i sportvärlden – ingen kan säga något annat. Sedan förstår man hur chockade Hudik-spelarna lär ha blivit då de kommer ut till uppvärmning och ser en av världens bästa spelare på planen – det är klart att de blir förbannade med tanke på matchens dignitet.

4 kommentarer

  1. Enligt reglerna helt rätt. Men jag tycker att hela grejen med farmarlag blir ordentligt fel. Läs ex Simon Ståhlbergs kommentar inför div 1 damer på er blogg. Även om jag inte hittar den längre. (har ni tagit bort den?) I varje fall så säger han ungefär: IBF kommer att förstärka laget ordentligt under några matcher för att dom sedan kan spela i lugn och ro.

  2. Tveksamt om det är rättvist mot övriga lag då serien kan avgöras. Ett lag kan ju förlora viktiga poäng och därför åka ur serien. Tycker at bestmmelsen är helt felaktig.

  3. Hej!

    Att Jakob Jonsson inte gjorde sin bästa match i lördags det såg nog alla. Inte på långa vägar. Precis som övriga Hudik (med undantag för en bra målvakt) Men att kasta skit och hitta på att han filmar och beter sig illa tycker jag iallafall är helt fel. Då såg man nog inte matchen. Det känns mer som ett argument för att skydda Holmgrens speciella val att inte ta med honom till EFT.

    Att även försöka få fram Hudik som ett gnällgäng kan jag också tycka är fel. Det är väl inte konstigt att man blir besviken över detta när en förening gör en seriös satsning för att ta sig upp. Istället ska ett jojo-lag som Sandåkern (som utan sitt samarbete med Dalen, max skulle vara ett stabilt lag i ettan) ta en plats i Allsvenskan. Att utnyttja dom reglerna för ett lag som inte har kompetens att spela i Allsvenskan (enligt mitt tycke) är en av flera anledningar som förlöjligar vår sport.

    Och att jämföra fotboll på div 4 eller 5-nivå och innebandy på div 1, känns väl inte helt riktig.. Eller?

  4. Blev ett långt inlägg.. Här kommer några ord som inte fick plats i förra inlägget:

    Att man jämför med fotbollens division 4 eller 5, där alagen kanske spelar i tvåan eller trean och flyttar ner en spelare borde väl inte ha samma effekt som att flytta ner en landslagsspelare från högsta till tredje divisionen?

    Den jämförelsen känns direkt oseriös och att ni skyddar både IBK Dalen och Sandåkern för att lagen är från Umeå precis som ni.

    Att sedan Johan Samuelsson säger att han inte ens visste att det var en seriefinal (enligt innebandymagazinet), känns väl också ganska märkligt? Visst fan vet han om det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *