Helgsummering (Damettan)


Vi närmar oss slutet på Damettans eviga spänningsdrama. Saker och ting börjar konkretiseras och bottenstrecket har blivit betydligt mindre otrevligt för flera av våra lokala lag.

Detta gäller dock inte Umeå City som än en gång gick på pumpen i helgen. En bedrövlig start på matchen mot Örnsköldsvik gjorde att det blev förlust med 3-6 och därmed är det med största sannolikhet spel i division II att vänta nästa säsong för City. Samma lag som var med och krigade i toppen i början av säsongen.

– Man måste spela bra i 60 minuter för att vinna. Vi spelade bra i 20, säger tränaren Jonas Söderström som samtidigt passade på att berömma trion Karolina Edin, Sandra Johansson och Malin Sjöberg.

Vad som har hänt är för mig obegripligt men det som finns på papper är ju att Olle Eliasson lämnat laget under något skumma förhållanden (det blev aldrig riktigt klart utåt varför det blev som det blev enligt mig).

Huruvida Olles vara eller icke vara hade kunnat vända på den här steken eller inte låter jag vara osagt, men det är i vilket fall som helst en av få konkreta faktorer som man kan använda som argument i Citys ras.

Ett litet halmstrå finns fortfarande att gripa – men då krävs det fyra raka segrar. Oddsen på det?

Nej, för mig känns det klart nu att City åker.

Noterbart är också att Citys lag i damtvåan åker ur. Och herrlaget är i riskzonen. Detta kan komma att bli en riktig mardrömssäsong för föreningen Umeå City IBK.

***

Jemtlands chanser att hålla sig kvar dömde jag ut för länge, länge sedan. Men faktum är att de har spelat upp sig enormt och ligger nu på samma poäng som Umeå City. Därmed är det dock fortfarande kört eftersom jag nyss dömde ut Citys chanser att hålla sig kvar.

I helgen tog Jemtland i alla fall en övertygande skalp mot Iksu Ungdom med 6-5 i sudden death. Iksu hämtade upp 3-5 till 5-5 och satte kvitteringen på 18.15 genom Wilma Hortell. I förlängningen strulade Iksu till det och bjöd gästerna på segermålet. Bäst i Iksu ska Emmelie Folkesson ha varit enligt rapporterna.

En slarvig förlust för Iksu Ungdom, men så där kan det bli när man saknar något att spela för.

**

IBF Dalen visade att man kan hålla division I-klass även utan förstärkningar genom att besegra topplaget FBC Uppsala med 4-2. En riktigt stabil och otippad seger om du frågar mig. Riktigt dyrbara poäng som Uppsala gick miste om i toppen. Nu är det 99.9% klart att det blir Gävle som vinner serien och tar steget upp till eliten.

Dalens seger grundlades i andra perioden som vanns med 3-0.

Felicia Lilja, Carina Emanuelsson, Janna Hall och Nathalie Karlsson gjorde Dalens mål.

I och med segern är IBF Dalen klara för division I-spel även nästa säsong. En stark bedrift även om flera av segrarna kan tilldelas förstärkningar från ovan. Här visade laget att de kan vinna även utan Sandra Larsson. Kan tänka mig att det var en rätt skön signal att sända ut till de som varit hårda i kritiken mot laget och sagt att de aldrig skulle klara sig kvar utan samarbetet.

**

RIG Umeå spelade en väldigt spännande match mot FBC Uppsala Ungdom. 14-0 slutade den rafflande tillställningen.

– Det viktigaste var att vi skulle fokusera i anfallsspelet och det föll väl ut. Det är svårt att göra mål mot låga förvarsspel, så att vi gjorde så här många mål var en skön bonus, säger tränaren Torbjörn Sjögren, som samtidigt understryker bedriften av att hålla nollan.

Målvakten Sophia Lundmark förtjänar beröm för den bedriften. En stor dos beröm ska även femmålsskytten Matilda Sjödin ha.

**

Vindeln tog ett stort steg mot nytt kontrakt genom att besegra bottenkollegan Alba med 5-4 i sudden. På söndagen förlorade man sedan med knappa 3-2 mot serieledarna Gävle. Med andra ord en klart godkänd helg för Vindeln.

Mot Alba lyckades laget hämta upp ett 3-1 underläge till 3-3 innan Alba återigen tog ledningen. På tiden 16.35 kvitterade sedan Liza Wikström med hennes tredje mål i matchen till 4-4 och i förlängningen satte rutinen själv, Johanna Bertilsson, det avgörande målet.

 

..och så här glada blir man då!

Matchvinnaren Bertilsson längst till höger i bild. Tremålsskytten Liza Wikström i mitten och Sandra Eriksson till vänster.

Vi tackar Vindeln för bilden och uppmanar samtidigt fler att skicka in målskyttsbilder:

MMS till 070 306 51 50

eller mail till [email protected]

**

Även Skellefteå hade liksom Vindeln en dubbelhelg nere i samma trakter. På lördagen blev det en blytung förlust med 10-1 mot serieledarna Gävle. Den matchen ordar vi inte så mycket om…

På söndagen blev det desto trevligare när laget fick sin revansch mot Alba. Matchen var helt jämn i två perioder men i tredje kunde Skellefteå rycka ifrån och spela hem tre välbehövliga poäng. Julia Lindh satte två raka spikar i kistan kan man säga med sina mål till 4-1 och 5-1. Josefin Lundqvist både inledde och avslutade målskyttet. Däremellan klämde också Angelica Johansson och Linda Almström in varsitt mål.

17-åriga målvakten Josefin Lindberg får ändå anses som det självklara valet till matchens lirare. Alba sköt nämligen hela 39 skott och hon släppte bara in ett mål, vilket ger skapliga 97,4 % i räddningsprocent (typ, jag är kass på matte så jag har egentligen ingen aning).

7 kommentarer

  1. Orka dra upp detta igen. Att spekulera i hur matcher skulle ha gått utan den eller den elitspelaren känns meningslöst. Fakta e att IBF håller sig kvar å har inte brutit mot några regler.

  2. Umeå citys fall och Olles spark. Så går det när man har föräldrar i styrelsen. Petar du fel spelare så då kan man bli sparkad. Grattis till en bra styrelserekrytering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *