Järfälla är ett föredöme

Detta inlägg är en hyllning till Järfällas anpassning till den moderna världen och alla dess medier. Deras matcharrangemang i helgen höll hög SSL-klass trots ganska trista förutsättningar från grunden.

Direkt när man kommer dit möts man av en välkommen-lapp med Thorengruppens logo på. Bara en sådan sak. Redan där kändes det professionellt vilket i och för sig även vittnar om de brister som faktiskt finns på andra håll och kanter i vårat innebandy-Sverige.

Omklädningsrummet är stooooort, fräscht, och har dessutom bra eko (viktigt när man ska tagga igång).

Väl på uppvärmningen kunde publiken se höjdpunkter från tidigare matcher och annat matnyttigt på två stycken skärmar som hissats ner med hjälp av basketkorgar. Ett påhittigt sätt att lösa tekniken i en annars ganska ”gympasalig” hall.

(På tal om detta med skärmar så har säkert flera av er sett att även Gammlia Arena numera har två skärmar med tillhörande projektorer i vardera hall. Ett mycket bra initiativ och ett sätt att göra matcherna med vikväggen nere mer roliga för publiken. Frågan är bara varför det händer först nu?)

Hemma i Umeå kunde sedan nära och kära följa matchen livestreamad via sociala mediet Bambuser. Där gjordes även pausintervjuer med bägge lagens tränare i realtid som den intresserade kunde följa. Även innan matchen hade det gjorts intervjuer – bland annat en då tre av spelarna äter frukost.

Efter matchen klipps det sedan ihop höjdpunkter från matchen. Här får Järfälla en extra guldstjärna för att man lägger ut höjdpunkter även vid förluster. Tyvärr har man sett exempel på en betydligt högre arbetsmoral vid vinster än förluster på andra hemsidor…

Mannen bakom allt detta är Björn Kjellbris, en försäljare som extraknäcker som en av världens bästa inom Football Freestyle.

Här har ni hans YouTube-konto med höjdpunkter från alla Järfällas matcher, inklusive den senaste mot Thorengruppen:

http://www.youtube.com/user/BjornKjellbris?ob=0&feature=results_main

 

**

Den kunnige drar även kopplingen att han är far till Järfällas duktige talang Alex Kjellbris med meriter från bland annat U19-landslaget. Därav kommer intresset för innebandy och med det följer ett ideellt arbete i klubben.

Jag tog ett snack med honom så här i efterhand då jag blev imponerad av allt han gör.

– Jag har filmat innebandy i många år nu. Det hela började med att jag filmade för tränarnas skull så att de skulle få ett bra underlag att utvärdera matcherna med. Sedan märkte vi att vi fick mycket trafik då vi la ut dessa rörliga bilder på vår hemsida, och på den vägen är det, säger Björn Kjellbris, och fortsätter:

– När vi sedan gick över till att klippa ihop matchen till höjdpunkter med mål från båda lagen så märkte vi hur stort genomslaget blev på olika bloggar och hemsidor. För oss är det viktigt att följa upp matchen på ett snyggt sätt och det är kul att så många uppskattar det vi gör.

Järfälla satsar inte enbart på höjdpunkter utan har ett genomgående helhetstänk kring matcharrangemanget för att locka fler besökare till matcherna.

– Tyvärr är vi inte i det läget att man bara kan säga till grannen: ”Haka på och se innebandy, det är en rolig sport”. Det måste till något mer – och då tror vi mycket på att man ramar in matchen med någonting kul. Vi har ju även ett lite roligare intro än de flesta lagen och när det är derbymatcher så använder vi oss av pyroteknik för att ytterligare höja tempen i hallen, säger han.

Föreningen har även en uttalad strategi att locka sina ungdomar till matchen.

– Vi har en bred ungdomsverksamhet men även här räcker det inte bara med att ha en a-lagsmatch för att få dem till våra matcher. Man måste satsa på att profilera sina spelare och bjuda på någonting extra. För oss är det jätteviktigt att vi kan locka våra egna ungdomar till a-lagets matcher. Där har vi grundmarknadsföringen, säger Kjellbris.

Hur mycket har eran satsning på detta kostat?

– Det är inte några stora summor det handlar om. Vi har en enkel handkamera för ca 6000 och lite annan teknisk utrustning att tillgå. För 10.000 är man garanterat igång och kan producera bra grejer, och med tanke på det genomslag som vi har fått är det mycket väl investerade pengar, säger han.

Vilka är med och hjälper till?

– Vi har föräldrar och tränare som redan är engagerade i föreningen som hjälper till i ”eventgruppen”. Egentligen är det nog bättre att ha någon som inte redan är inblandad så det inte är blir för mycket. Min magkänsla är att det finns många föräldrar där ute som gärna hjälper till men som kanske inte riktigt vågar fråga. Så tipset är att kolla runt vad man har för föräldrar som t ex kan hjälpa till med att filma matchen. Man behöver verkligen inte vara något proffs för att göra det.

Några andra konkreta tips?

– Att inse enkelheten och göra det lilla man kan för att höja matcharrangemang och hemsidan. Att inte bli avskräckt av att det måste se snyggt och proffsigt ut. T ex om någon fotar – lägg ut bilderna oavsett. En konsekvent uppdatering med någon slags uppföljning om matcherna är det viktigaste. Om man går in på en hemsida och det står samma sak som förra veckan så är risken stor att man aldrig mer går in där.

****

Jag har ofta tänkt mig Järfälla som en allmänt ”trött” förening. Men nu har jag fått tänka om. Järfälla är snarare en förebild för många klubbar. Åtminstone när det gäller just det här. Jag hoppas att fler lag kan ta efter och se vad mycket man kan göra med så små medel (en handkamera och en smartphone, typ). Dessutom är det bara EN person som gör allt detta. Tänk då vad fler kan göra tillsammans.

Vi har ju dock en strålande hemsida på det lokala planet och det är umeacity.se. Den har jag hyllat flera gånger tidigare på den här bloggen och det är lika välförtjänt varje gång. Mats Ragnarsson är liksom Björn Kjellbris ett fantastiskt föredöme på detta plan.

Hoppas få stöta på fler personer i dignitet med den duon i framtiden.

**

Men matchen då? Ja, den vanns ju med 10-5 vilket var starkt med tanke på att våra tre bästa poängplockare var borta – Carlbom, Mats Jonsson och Elias Conradzon. Ändå gör vi 10 mål och bibehåller därmed positionen som Sveriges målgladaste lag bland elitlagen. Mycket tackvare Johan Nilssons 4+1-meny och Fredrik Ottossons 3+2.

 

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *