Helgsummering (Damettan)

Umeå City spelade med kniven mot strupen på bortaplan mot Uppsala Ungdom. Det slutade med en komfortabel seger med 2-5. Livsviktiga (underdrift) poäng för de blåklädda. Segern grundlades i den andra perioden när laget gick ifrån till 1-5.

Angelika Westergård, en mycket kompetent spelare som gjort blixtcomeback för att hjälpa laget,  var ensam tvåmålsskytt och visade här att hon fortfarande håller måttet. Malin Strömberg, Johanna Andreassen och Frida Gran satte de övriga målen.

Efter segern var det garanterat skön stämning på bussresan hem men tabelläget ser fortfarande mycket kritiskt ut.

Tabelläget hade dock kunnat se lite, lite bättre ut om Iksu Ungdom varit på lite bättre spelhumör i helgen. Men deras bortamatch mot nedflyttningshotade Örnsköldsvik blev ett riktigt bottennapp. 10-2 slutade matchen i hemmalagets favör. Skotten dock bara 38-34 till Övik. Målvaktsmatchen tycks med andra ord ha varit rätt avgörande om man tittar på statistiken.

Nej, den här matchen är bara att glömma för Iksu. I nästa omgång möter man serieledarna Gävle på hemmaplan. En perfekt utmaning för laget som annars har en rätt avslagen säsongsavslutning till mötes.

***

RIG Umeå ger i alla fall en anledning att skriva i positiva ordalag. Deras 4-2-vinst mot FBC Uppsala på bortaplan imponerar även om Uppsala har darrat rätt rejält på slutet.

Första perioden var oerhört tight och mållös innan det lossnade i andra. RIG gjorde tre raka mål genom Matilda Sjödin, Karin Nygren och Isabella Ström.

Under en ödesdiger minut kunde sedan Uppsala reducera två gånger om innan andra perioden var färdigspelad.

Men närmare än så kom inte hemmalaget utan Isabella Ström kunde istället med sitt andra mål för dagen säkra segern.

Nu har RIG, som gjort en kanonsäsong, övertagit andraplatsen och det är i skrivande stund  ”bara” fyra poäng upp till Gävle. Tvivlar dock på att föreningen vill gå upp till eliten, men jag kan samtidigt tänka mig att de tycker att det är fantastiskt roligt att vara med och röra om i toppstriden.

Som Elitserien ser ut nu så tror jag i och för sig inte att laget skulle göra bort sig. Åtminstone inte mer än vad vissa lag i Elitserien gör just nu… (på en del olika plan)

Men det kan vara rätt tufft för de nyintagna spelarna att direkt slussas in i Elitserien. I utvecklingssyfte är det nog betydligt mer lämpligt att kunna spela på tre kedjor i ettan och samtidigt vara ett topplag. I Elitserien hade tränarna varit tvungna att matcha laget betydligt hårdare och då mister man huvudpoängen med varför laget finns till från första början. Det är åtminstone mina tankar, sedan om den delas av ledningen på RIG eller inte vet jag inte. De kanske mer än gärna vill gå upp?

***

IBF Dalen då?

Ja, efter att ha säkrat division I-kontraktet förra helgen valde jag, helt riktigt, att hylla laget. Nu, efter trötta 7-2 borta mot Jemtland, skulle jag kunna ta fram sågen istället. Men jag vilar den faktiskt. Troligen var det någon form av mättnadskänsla som spökade för Dalen. Eller så kanske den historiskt tråkiga bussresan tog livsglädjen av spelarna och därmed även spelglädjen…

Hursomhelst är 7-2 mot Jemtland långt ifrån imponerande. Sandra Hjortborg och Maja Stoltz tröstmålade för Dalen.

**

Inför den här helgen skrev jag att jag hoppades att derbyt mellan Vindeln och Umeå City skulle bli så betydelsefullt som det hade potential att bli. Nu har det blivit precis så. Den matchen kommer bli vital för båda lagen. Vindeln kan vid vinst i princip säkra sitt kontrakt medan Umeå City är piskat att vinna.

Bloggen ska göra vad den kan för att vara på plats under den matchen. Det kommer att bli en riktig rysare inför ett fullsatt och lokalpatriotiskt Fritidscentrum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *