Helgsummering (Herrettan)

Vi rivstartar denna helgsummering med Ersbodas match mot Sundsvall City. En match som Ersboda vann med 15-7. Den stora snackisen från den matchen är att Johan Röring gjorde hela åtta mål! Helt klart en riktigt bra prestation. Det är liksom nästan tre stycken hattricks.

Jag skulle kunna vara som alla andra och enbart hylla Röring för denna prestation, men jag kan inte låta bli att bli arg på seriens uppenbart bristande kvalitet.

Det är nämligen inte första gången som Sundsvall City skämmer ut den här serien med att förlora med femton insläppta mål eller mer. Det finns ju faktiskt något som heter försvarsspel men det verkar detta naiva lag helt ha glömt bort.

Nu har de släppt in över 200, TVÅHUNDRA, mål i den här serien. På 19 matcher. Ett snitt på 10,5 insläppta per match. Det är imponerande värdelöst.

I division II eller lägre kan jag köpa på ett annat sätt (även fast jag suckar även där) om det inte finns bredd nog att fylla upp en serie – men det här är ju division I, landets tredje högsta serie, och ändå är det så låg nivå på vissa lag.

Jag vill dock avslutningsvis poängtera att detta inte handlar om att förta Rörings insats – åtta mål är en riktigt stark bedrift även om du möter ett division IV-lag och det är helt klart en dag värd att minnas för honom! Bloggen lyfter på den hatt jag inte äger.

**

Konstigt nog blev Röring inte ensam om att göra åtta mål i helgen. IBK Dalens Simon Sedin följde upp bedriften mot Hudik/Björkberg för sitt Örnsköldsvik dit han är utlånad.

Sedin, som varit blek i sina få SSL-framträdanden, fick rejäl islossning och hittade alltså nätet åtta gånger i segermatchen (12-8) mot Hudik.

Även här lämnar den magiska prestationen en bitter eftersmak för mig personligen. Tabelltrean Hudik/Björkberg, som satsar mot Allsvenskan, ska vara ett av seriens bästa lag och ändå kan de inte stoppa en och samma kille från att göra åtta mål.

Egentligen borde jag såga Hudik lika mycket för detta som jag nyss sågade Sundsvall, men samtidigt är det ju en rätt tråkig infallsvinkel av mig. Jag kunde, liksom alla andra, bara ha hyllat Sedin och Röring utan att se baksidan av myntet – men den här gången var jag trots det vackra vädret tillräckligt bitter för att det skulle bli så här.

Det grundas nog i att jag vill innebandyn väl, och sådana här resultat och prestationer är för mig så mycket utöver det vanliga att jag tycker att det ger ett oprofessionellt intryck av sporten.

***

Sandåkern säkrade sitt avancemang till Allvenskan även i teorin den här helgen. Det har ju egentligen varit klart länge, men det är ändå en skön känsla då det väl är 100 % klart.

Detta har vi redan behandlat på bloggen i ett enkomt inlägg men vi väljer ändå att gratulera en gång till! SSK har gjort en stark säsong och visat på karaktär de få gånger man ställts på prov. Nästa år blir det desto tuffare men jag är övertygad om att laget kommer bättre förberedda och att de har en ödmjukare inställning den här gången.

Niklas Blomberg gjorde sex mål i 11-9-segern. ”Bara” sex mål utifrån den här helgens overkliga mått. Joel Bäckström stod för sex assist.

Matchvinnaren blev tjurskallen Torbjörn Sjögren. Han har gjort en väldigt bra säsong och varit en tongivande spelare hela året. Många viktiga mål har det blivit. Få spelare har den karaktär och vinnarskalle som han besitter. Tyvärr för Sandåkern lär denne upptagna man inte ha tid att spela i Allsvenskan om han ska fortsätta sitt engagemang inom RIG. Men vi får väl se hur det blir. Daniel ”Dille” Jernberg har ju lyckats kombinera elitspel med en tränarkarriär så det går ju uppenbarligen om man vill.

**

RIG Umeå stod för en stabil seger hemma mot Wibax Piteå. 10-7 slutade matchen. Segern grundlades efter en stark andraperiod som vanns med periodsiffrorna 6-2.

Isak Julkunen ska enligt rapporterna ha varit riktigt bra i matchen och poängprotokollet vittnar även om det då han står noterad för 2+2.

Men Oscar Sander blev bäste målskytt med sina tre kassar. Poängkungen Albin Sjögren fick nöja sig med 2+1 efter ett sent uppvaknande i matchen.

**

Kvar har vi då händelserna i Skellefteå. Kollegan Lars kommer att göra ett enkomt inlägg om Gamla Stans viktiga och omdiskuterade seger mot GUIF med 5-4. Mot slutet av matchen åkte nämligen Johan Flinkfelt på ett matchstraff för felaktig utrustning – och då vände Gamla Stan från 3-4 till 5-4 och tog tre vitala poäng.

Mer om den matchen senare alltså.

Direkt efter hade Kiruna pressen på sig att leverera mot Skellefteå efter Gamla Stans seger. Men det slutade med ett praktfiasko. Skellefteå, som numera ligger tvåa i serien, vann med förkrossande 14-3 mot stackars Kiruna som nu är under strecket igen.

Redan efter första perioden var ställningen 6-0 och då satt garanterat Gamla Stans spelare och myste på läktaren.

Skyttekungen Mattias Lundberg gjorde ”bara” tre mål. Peter Hartman fick också in ett fint hattrick. I övrigt ett utspritt målskytte för Skellefteå som lär bli en rejäl utmanare till seriesegern nästa år om alla fortsätter spela.

På ett sätt kanske det vore bra för Skellefteås innebandy om Gamla Stan åkte ur?
Tänk er de bästa spelarna därifrån in i Skellefteå IBK – då skulle laget bli en ännu större kandidat till seriesegern nästa år och därigenom skulle Skellefteå som stad även få ett välbehövligt allsvenskt lag säsongen efter nästa.
Att detta skulle ske är dock rätt så otroligt av flera olika skäl men visst vore det kul om Skellefteå kan ha ett allsvenskt lag inom kort – på ett eller annat vis!

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *