Innebandybloggen rankar: Förstafemmor


Har haft lite bloggtid här på förmiddagen och använde den till att reda ut något som det konstant pratas om i innebandy-Sverige och det är vilket lag som har den hetaste, bästa och mest balanserade förstafemman. För att göra det här så krävs det ju för det första att femmorna håller ihop under en längre tid, vilket så gott som ingen femma gör. Jag ger mig själv någon form av moment 22-skott i min egen fot genom att bege mig in på det här och för att förklara mig så har jag gjort såhär:

Jag började med att kolla över vilken förstafemma laget ofta, absolut inte alltid, använt sig av. Men även tagit in det som är lagets moraliska, eller kanske mer utav den mentala förstafemman i laget. Till exempel finns det ju vissa som inte spelat så mycket med varandra, men hade du frågat utåt hade de droppat just den här femman – tror jag.

Vissa lag kan såklart ha en bättre femma att sätta ihop. Ta Caperiotäby till exempel. Det laget hade ju fått en absurd förstafemma om alla hade spelat, men nu väljer jag att positionera ut spelarna lite av egen smak och därför använda viss historik, men samtidigt ta med lite av en värdering i frågan.

Jag bedömmer femmorna utifrån spetskvalitet, balans offensiv och defensiv, spelarkvalitet och kanske även lite form. Jag är högst medveten om att inte alla kommer att hålla med mig, men det här är min åsikt och sedan förstår jag att många av er kommer att tänka: ”är han helt jävla dum i huvudet, den där femman är ju så sjukt mycket bättre än den där”. Jag har själv varit i den sitsen och ger er den fulla rätten att göra så. Ni läser ju faktiskt och har rätt att tycka exakt som ni själva vill.

Då börjar vi med landets bästa formation och arbetar oss en bit ner. Vi börjar med SSL. (Elitserien kommer i ett eget inlägg senare iveckan)

1. Storvretas förstafemma:
Hannes Öhman, Mika Kohonen, Henrik Stenberg
Jesper Berggren – Mattias Samuelsson
Min kommentar:
Tycker egentligen inte att det är något som helst snack om saken. Den här femman har en helt annan nivå än samtliga femmor. Det är inte bara det att de har den bästa spetskvalitéen i serien. De har dessutom den bästa balansen offensivt och defensivt, samt att de har världens bästa spelare, världens bästa back och kan både stänga och avgöra matcher helt på egen hand. Litet frågetecken på formen kanske, men det är ju avstängningar på Stenberg med jämna mellanrum och jag tror att den här femman avgör SM-finalen – i år igen.

2. IBF Faluns succéfemma
Rasmus Enström, Alexander Rudd, Alexander Carlström Galante
Eric Björk – Adam Fernqvist
Min kommentar:
I avdelningen spetskvalitet och offensiva egenskaper är den här femman nästan lika bra som Storvretas, men defensivt är den inte i närheten. Jonas Adriansson har haft Alexander Rudds plats en del under säsongen, men den ungdomliga entusiasmen som finns i kedjan är underbar att skåda. Samtliga i kedjan är fortfarande väldigt unga, med Rudd som yngst och född så sent som 1992, har han gjort en succésäsong under hans debutsäsong i SSL. Rasmus Enström behöver vi väl inte säga speciellt mycket om. Direkt Mika Kohonen slutar är han helt enkelt bäst. Carlström Galante är en poängmaskin, Eric Björk är riktigt bra och tummen på vågen, Patrik Bäcks trumfkort från Surahammar, Adam Fernkvist sköter det defensiva och låter Björk hålla i bollen. SSL:s näst bästa femma, helt klart. Framför allt om man tittar på årets säsong.

3. IBK Dalens nya förstafemma
Andreas Carlbom, Johan Samuelsson, Ketil Kronberg
Robin Nilsberth – Mattias Wallgren
Min kommentar:
En femma som har alla roller en femma måste innehålla. Det defensiva geniet, Mattias Wallgren som äger där bak som gärna tar offensiva löpningar – numera i alla fall tack vare hybris i målskyttet, som i och för sig oftast sker i tom bur eller då motståndarna skickar allt framåt och Walle kommer från en mittfältsposition (som det så vackert kallas). Robin Nilsberth som skicklig passningsläggare och med ett tungt skott bakifrån, Johan Samuelsson med skicklighet åt båda håll och grym speed med boll. Ketil Kronberg som egentligen har allt en innebandyspelare ska ha och den sista kryddan på gräddets mos – Andreas ”Calle” Carlbom. Calles återkomst till Dalen har gett femman det den saknade tidigare, nämligen en högerfattad spelare med grymt direktskott, målsinne och dessutom gör jobbet åt båda håll till perfektion med bra teknik. Dalens förstafemma må vara lite underskattad, men då har den inte spelat allt för länge tillsammans heller.

4. Caperiotäbys lottningsfemma
Rickie Hyvärinen, Johan Edlund, Patrik Hagberg
Rasmus Sundstedt – Andreas Ackevi
Min kommentar:
Caperiotäby har visat upp olika förstafemmor vid samtliga tillfällen jag sett laget den här säsongen. Många reagerar säkert då jag satt ner Rasmus Sundstedt som back, men faktum är att det är där jag tycker han ska spela, framför allt i landslaget men att jag kan förstå att Magnus Jäderlund vill ha honom framåt då hans fot läkt och han är lagets just nu enda högerfattade spelare. Tittar man endast offensivt är det ju en mix spelare som skulle få vilket försvar som helst att praktiskt taget skita på sig. Defensivt finns det en hel del mer att önska, men samtidigt är ju Täby ett tuta-och-kör-gäng. Mikael Karlsson, Danne Bron-Sundbom och Mathias Hagert är alla utanför, men det är ju något som många av lagen kan titulera med – bra spelare utanför förstafemman alltså.

5. Pixbos lagfemma
Kalle Brännberg, Daniel Calebsson, Isaac Rosén
Tim Wiklund – Martin Östholm
Min kommentar:
Personligen tycker jag att Emil Julkunen varit så bra den här säsongen att han borde ha fått chansen med Brännberg och Calebsson även om jag förstår Janssons val att skapa bredd med en hotande andraformation och att Rosén trots allt spelade majoriteten av förra säsongen i formationen. Daniel Calebsson visade i måndagens tv-match att han har en bit till storformen. Tycker även att Kalle Brännberg inte riktigt är på sin absoluta topp och då saknades femmans bästa spelare i mina ögon – Martin Östholm. En femma som är stabil med stora droppar spetskompetens i inte minst Calebsson – då han är på topp – och Östholm.

6. FC Helsingborgs finnar och löpare
Daniel Johnsson, Jani Kukkola, Linus Nordgren
Alexander Nede – Juha Kivilehto
Min kommentar:
En femma som imponerade oerhört i tv-matchen med Storvreta nyligen. Linus Nordgren och Jani Kukkola bjuder på en oerhört imponerande speed och Daniel Johnsson står för klass i form av målskytte. Bakom dessa har Alexander Nede gjort en riktigt bra säsong som back och den kvalitet som finns i Juha Kivilehtos handleder betvivlar nog ingen, även om han inte gjort någon supersäsong i år. Visst kunde man satt Daniel Hagman här, men Nede gör femman ännu mer ”förstafemmig”, tyckte jag. Femman har långt från alltid spelat med varandra, men det är dessa fem som jag anser är lagets ”mentala” förstafemma och den är väldigt bra – åt båda håll dessutom. Möjligen att den här femman förtjänat att ligga före Pixbos då Rävarna faktiskt levt mycket på att laget som helhet presterat under säsongen, och Jon Hedlund varit lysande.

Då har vi betat av de sex främsta femmorna. Mer att vänta är de åtta övriga, och framför allt ska det ju krönas – Superligans sämsta förstafemma. Men mer om det i nästa inlägg, nu har ni ju redan läst så mycket. Helt fritt fram att ge din egen syn på det hela…

5 kommentarer

  1. Kan du inte göra liknande i typ div1 osv, samt kanske ett drömlag där också.. Vore väldigt intressant :9

  2. ”Då börjar vi med landets bästa formation och arbetar oss en bit ner. Vi börjar med SSL. (Elitserien kommer i ett eget inlägg senare iveckan)”
    Visst är det senare i veckan nu, veckan är slut i alla fall! Vi ser fram mot elitseriens förstafemmor

  3. ”Då har vi betat av de sex främsta femmorna. Mer att vänta är de åtta övriga, och framför allt ska det ju krönas – Superligans sämsta förstafemma. Men mer om det i nästa inlägg, nu har ni ju redan läst så mycket.” – Vad hände med nästa inlägg?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *