Farväl, Johan Samuelsson!

Beslutet är taget. Precis som bloggen spekulerade i häromveckan blir det Granlo BK för Johan Samuelsson nästa säsong.

IBK Dalen tappar därmed sin tredje landslagsmeriterade spelare sedan den bittra SM-finalförlusten mot Storvreta. Dessutom är Andreas Carlbom förlorad (även om han inte kan räknas med i listan på samma sätt då det handlade om ett lån).

Johan Samuelsson är lika gammal som mig och jag minns redan från Kalle Anka Cup typ 2003 att han var rejält uppsnackad av Oskar Lund – som förmodligen var Sundsvalls största talang på den tiden.

Men på den tiden var IBK Nordic, (med Lund osv) det bästa juniorlaget – inte Granlo (som hade Johan Samuelsson och Nilsberth osv).

Vi vann faktiskt ganska enkelt mot Granlo just det året och jag minns att jag inte såg särskilt mycket av Oskar Lunds lovord i Johan Samuelssons spel…

Men tiden skulle komma att äta upp mig. Rejält.

Några år senare spelar jag i IBK Söder (Umeå Citys dåtida farmarlag).
Vi är ett bottenlag i division II där Granlo BK i samma veva går fram som ett ånglok.

Efter tre minuter täcker jag ett skott på insida lår från John Lehnberg. Perfekt.

Efter det sved det till på andra sätt och vis. Granlo vann med 14-3 mot oss och jag har nog aldrig känt mig så förnedrad i en innebandymatch som just då. Siffrorna var i underkant.

Johan Samuelsson gjorde ”bara” fem poäng (protokollet finns HÄR), totalt 87 den säsongen. På läktaren i Elofssonhallen stod det 97 personer. En av dessa hette Urban Karlsson – och han kollade in tre spelare lite extra mycket skulle det visa sig – bröderna Samuelsson och Filip Stenmark – som då, typ 12 år gammal, spelade för oss…

Karlsson ville nog ha brödraduon redan där och då. Men de beslöt sig för att stanna kvar och hjälpa Granlo i ettan ett år innan flytten till Umeå verkställdes. En snygg gest mot moderklubben.

Under den div-I säsongen minns jag att de bytte till det klubbfabrikat som Dalen använder sig av för att spela in sig och komma så väl förberedda som möjligt. En petitess, kanske många tänker, men det visar trots allt på professionalitet.

Väl i Umeå och IBK Dalen har det ju gått spikrakt uppåt för Johan Samuelsson (Anton valde att flytta hem och dominera Allsvenskan istället).

I början hade Johan en lite defensiv framtoning och kände sig för lite. Poängen rasslade inte in i sin vanliga ordning. Det blev 26 poäng på 33 matcher under debutsäsongen i SSL. Fullt godkänt – men inte sprudlande.

Året efter då? Ja, då började det lossna rejält. Med 51 poäng på 29 matcher (inräknat Ligacupen eller vad den nu hette) blev han ett namn på allvar i svensk innebandy. Landslagsdebuten kom som ett brev på posten.

Därefter har det bara fortsatt. Nu är han allmänt känd som en av Sveriges bästa spelare.

Det har varit spännande att få följa hans karriär och den lär inte bli mindre spännande framöver. Nu har han ett stort ansvar på sina axlar i moderklubben Granlo BK.

För Dalens del är det här en enorm förlust. Det är knappt så att ordet ”enorm” räcker till – men frågan är om något adjektiv i det svenska språket gör det.

Han är inte bara en fantastisk spelare utan han har även varit en fantastisk ambassadör för både innebandyn och IBK Dalen. Han har en ödmjukhet som få stjärnor i hans kaliber ens kan drömma om. Tänker t ex på när han delar ut sina målbollar till de handikappade på läktaren – som annars aldrig får chansen att fånga bollarna. Väldigt fin gest från lagkaptenen.

Nu är det Granlo BK som får ta del av allt detta istället. Man kan bara gratulera klubben och staden till ett fantastiskt tillskott.

Johan Samuelsson kommer att vara saknad i Umeå av många. Man hinner trots allt lämna en hel del avtryck under tre-fyra år i en stad.

Vi på bloggen får tacka särskilt för alla gånger han ställt upp på såväl gästbloggning, barnpussel och bowling. Alltid med samma leende på läpparna.

Lycka till, Johan!

 

5 kommentarer

  1. Så rätt du fick Jacke..
    Måste tyvärr också med skammens rådnad på kinderna meddela att jag med mina enorma reflexer greppade en boll uppe på läktaren som Johan kastade. Det må vara mig förlåtet då jag inte visste vilka bollen var ämnade till. Eller så var det just till mig som tillhör gänget på hyllan…

  2. Förbannat tråkigt för Dalen!
    Nu ser det mörkt ut för kommande säsong, inget av nyförvärven matchar de förluster som laget gjort

    Om Hallstensson också sticker så blir Dalen ett mittenlag igen, inte kul…

    Men givetvis så önskar jag Johan all lycka i sin nya klubb!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *