Ingen Nilsberth i truppen

Vid förra landslagssamlingen fick Robin Nilsberth, numera Granlo BK, äntligen debutera efter många års spekulationer.

Men nu är Storvreta-stjärnan Mattias Samuelsson, som Robin ersatte, tillbaka i fullt slag och då är den förstnämnde givetvis given.

Den fullständiga backsidan, som förbundskaptenen kallar ”lagets starkaste lagdel”, lyder så här:

Jesper Berggren, Storvreta IBK
”Gör ett väldigt stabilt intryck och är väldigt bra hos oss. Han är erfaren trots sin ringa ålder och blommade verkligen ut och var riktigt bra under slutspelet i våras.”

Anton Karlsson, Linköping IBK

”På många sätt en otrolig spelare med en hög lägsta nivå. Han ses i första hand som defensiv, där är han extremt bra. Men vi har också sett att han tar offensiva steg och att han ökat på sin rörelseförmåga. Det finns att ta av där.”

Mattias Wallgren, IBK Dalen
”Erfaren och stabiliteten själv. Han är väldigt lätt för medspelarna att spela med, aktiv i defensiven och kraftfull i sitt agerande. Ofta felfri.”

Henrik Quist, Pixbo Wallenstam IBK
”Tillbaka i landslaget senast, med mersmak måste jag säga. Det syns att han är erfaren i de här sammanhangen och han har en otroligt bra kvalité i passningsspelet.”

Mattias Samuelsson, Storvreta IBK

”Inte med senast på grund av skada men det är inte några problem nu och han känns väldigt trygg med sin snabbhet, bra skott och så passningsspelet. En gedigen spelare på många sätt.”

Johannes Larsson, IBF Falun
”Ett fantastiskt spännande namn. En riktig kämpe med bra fart och bra fysik. Trots att det var hans landslagsdebut i april så gick det väldigt bra. Jag tycker han vågade spela ut som i Falun och han hann visa upp att han kan spela center också.”

Martin Östholm, Pixbo Wallenstam IBK
”En riktigt bra back som har, som det ser ut nu, landslagets vassaste skott och jag har fått rapporter om att han jobbar hårt med sina fysiska egenskaper nu under sommaren“.

Eric Björk, IBF Falun
”Här finns en stor grundkapacitet. Han har mycket, bland annat är han rätt tekniskt finurlig och har ett tungt skott – som jag gärna vill se mer av.”

***

Kommentar: Noterbart är att det bara finns två rightare med bland åtta backar. Och då är en av dessa, Johannes Larsson, heller ingen renodlad back. (Den andre rightaren är Eric Björk).
De enda tre som känns riktigt givna till VM är Mattias Samuelsson, Mattias Wallgren och Martin Östholm.

(Henrik Qvist är i och för sig en av mina favoritbackar men jag har inte sett han spela på flera år, typ, så det känns lite fel att kalla honom given till VM då – även om jag hoppas det då hans spelskicklighet och passningskvalitét verkligen behövs.)

Tycker personligen att det räcker med en av Jesper Berggren och Anton Karlsson (läs defensivspecialist).
Då ser jag hellre en till mer offensiv back tas ut – typ Kimmo Eskelinen, Warberg, som tycks vara ratad för evigt.

Personligen hade jag helst velat ha en rightare och en leftare i varje backpar i så lång utsträckning som möjligt. Står det och väger mellan två spelare hade jag helt klart haft med det i åtanken. (Nilsberth hade med andra ord kommit med i mitt landslag).

Uppspelsfasen blir väldigt mycket smidigare med en rightare och en leftare, och det är mycket lättare att skapa tryck mot motståndaren.
Men tyvärr växer väl inte klassbackar med rightfattning på träd just nu i Sverige. Kanske att Canerstam gör succé som back och fyller på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *