Min VM-trupp – just nu… (MV+B)

Många har i vanlig ordning reagerat på den svenska landslagsuttagningen. Däribland jag själv. Det man ska ha klart för sig är att det knappast är enkelt att plocka ut ett landslag. Och det skulle aldrig någonsin gå att ta ut ett lag som ingen reagerade på. Men det är ju samtidigt det som är lite charmigt…

Hursomhelst. Eftersom jag själv har kritiserat landslagsuttagningen rätt hårt, främst det faktum att Linus Nordgren inte är med, så tänkte jag i alla fall vara man nog att försöka ta ut en egen VM-trupp

Jag erkänner redan på förhand att det finns gott om möjligheter att kritisera även mitt landslag, men jag ska motivera så gott jag kan hur jag hade tänkt om jag var förbundskapten:

Målvakter:
Patrik Jansson, AIK.
Benjamin Löfdahl, Tyresö/Trollbäcken.

Kommentar:
Ingen ifrågasätter nog Jansson som förstemålvakt. Han är förvisso inte särskilt dominant i seriespelet, men när det kommer till de stora matcherna så tänder han till några nivåer till. Den energi han sitter inne på sprids också till övriga laget.
Gällande Benjamin Löfdahl så var han fantastiskt tät de matcher jag såg honom i fjol.
Jag tycker att bra insatser i SSL ska vara den enskilt största anledningen att man kommer med i landslaget, och därför tar jag med honom trots att han inte har några ”gamla meriter” (!!) att leva på.

Backar:
Rasmus Sundstedt, Storvreta IBK.
Anton Karlsson, Linköping.
Mattias Samuelsson, Storvreta.
Martin Östholm, Pixbo.
Mattias Wallgren, Dalen.
Kimmo Eskelinen, Warberg.
Robin Nilsberth, Granlo.
Eric Björk, Falun.

Kommentar: Har alltså petat Jesper Berggren, Henrik Qvist, och Johannes Larsson.

Det som känns mest är att peta Henrik Qvist. Men jag har ju knappt sett honom spela de senaste åren… Då är det svårt att plocka ut honom – om man inte gör som nuvarande landslagsledning och väger in gamla meriter.
Han var nämligen min absoluta favoritback för några år sedan så det är långt ifrån omöjligt att jag ändrar mig några omgångar in i SSL…

Men om Qvist skulle komma med hade jag varit tvungen att peta Anton Karlsson.
En ung kille, född -91, som lovordas enormt för sin defensiv samtidigt som han gör 20 poäng framåt i SSL förra året. Oerhört imponerande.
Hans egenskaper ligger helt i linje med vad jag egentligen mest av allt vill – få in nya, spännande, unga spelare i landslaget!

Jesper Berggren blev jag väldigt imponerad av i SM-finalen och han är en back som har presterat på hög nivå under en lång tid. All respekt för det – men jag valde andra kort helt enkelt.

Johannes Larsson har uppenbarligen imponerat stort i Falun – men då främst i mer offensiva led än som back. Just därför tycker jag att det är märkligt att han är med som back från första början. Och just därför är han väldigt långt ifrån att komma med som back i mitt landslag.

Jag har alltså lyft in Kimmo Eskelinen och Robin Nilsberth och även dragit ner Rasmus Sundstedt som back.

Kimmo kommer med i mitt landslag! Hör och häpna. Innan ni avhyvlar mig så vill jag lägga in att han är en personlig favorit för mig. En sådan måste man ju få ta ut.

Dessutom tror jag mycket på Warberg i allmänhet och Kimmo i synnerhet i år. Jag tror att han kommer att vara tillbaka i gammalt gott slag den här säsongen. Mycket möjligt att jag får äta upp detta – men det vore samtidigt coolt om jag har rätt. Det är väl det där man kallar att sticka ut hakan…

Kimmo har ju väldigt fina offensiva kvaliteter. Jag vill se ett Sverige (nu låter jag som en politiker) som spelar en spelande innebandy. En offensiv, frejdig, innebandy. Då passar Kimmos spetskompetens i form av passningar och skott in ypperligt. Han är dessutom ett alternativ i powerplay – där han förvisso har skaplig konkurrens från t ex skarpskytten Martin Östholm. 

Samma motivering kan man  i princip Ctrl+c Ctrl+v (man klipper ut och klistrar in) på Robin Nilsberth.
Som Umeå-bo har man fått följa och se Robin en längre tid och därför är man väl kanske lite färgad. Men han har helt klart bra offensiva egenskaper som skulle göra gott för landslaget. När Dalens offensiv gick som sämst i höstas var det oftast Robin Nilsberth som luckrade upp och stack ut med mål och öppnande passningar.
Han ledde backarnas poängliga ett tag.
I defensiven borde han kunna vara mer dominant med tanke på den kroppshyddan han besitter, men det är saker som kan slipas på bara han får chansen. Han skulle även behöva en växel till i farten under fötterna – då tror jag att han hade varit uttagen även av Vaara.

Som jag skrev tidigare skulle jag även vilja ha en rightare i varje backpar. Mina erfarenheter av att spela själv är att det gynnar hela femman enormt mycket om båda backarna kan hota in med tunga skott från backplats.
Det gynnar dessutom uppspelsfasen att ha en av varje klubbfattning i backparet.
Så jag lägger rätt stor vikt i just klubbfattningen när jag plockar ut mitt personliga landslag. Åtminstone när det står och väger mellan två spelare.
Det kan säkert tyckas löjligt – men jag står fast vid det.

Och om man ska man ha tre rightare på backplats, vilket jag alltså ville ha, så ser jag inga andra namn just nu än Eric Björk, Rasmus Sundstedt och Robin Nilsberth.

Det är uppenbarligen en position där det skulle behövas fler namn som är med och konkurrerar. Det kändes ju positivt då Kevin Lieback Asp kom fram från ingenstans i fjol men han försvann lika snabbt. Kanske kan han repa sig?

Min trupp hittills är alltså: (alla med en * bredvid anser jag vara helt givna i allas landslag, ödmjuk som jag är…)

Mv:
Patrik Jansson, AIK*
Benjamin Löfdahl, TT.

Backar:

Rasmus Sundstedt, Storvreta IBK*
Anton Karlsson, Linköping*
Mattias Samuelsson, Storvreta*
Martin Östholm, Pixbo*
Mattias Wallgren, Dalen
Kimmo Eskelinen, Warberg.
Robin Nilsberth, Granlo.
Eric Björk, Falun.

Nu vart det här så långt, så jag gör som innebandy.se och suger på karamellen lite. Centrar och forwards kommer i ett annat inlägg.

Räkna med att Linus Nordgren är med…

2 kommentarer

  1. Jag kom ungefär 3 rader ner sedan insåg jag att detta lär kommenteras, håller med dig till fullo att Jansson ska med, han e nr 1 och ska välja vad han står, för en tänkt final, efter det faller meningen isär, bakom ska en framtida stormålis finnas, och det är Rehn.. han ska vara med för att se och lära.. så är det..

    • Jo, det gäller att redan nu tänka in vem som ska ersätta Jansson. Rehn är likt Löfdahl ung forfarande. Det är även Klintsten. Förmodligen kan man inte redan nu utläsa vem som kommer ta över förstaspaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *